Son Paylaşımlar

Sitemize Hoşgeldiniz NeverFap Türkiye

Bize katılmak için kayıt olabilir veya giriş yapabilirsiniz.

Forum Rehberi >>>

Neverfap Türkiye Forum kurallarını öğrenmeniz ceza almanızı engeller. Kurallarımızı okuyunuz. Sağdaki simgeye tıklayarak gidebilirsiniz.

Yönetimle İletişime Geç >>>

Sitemizi kullanırken yaşadığınız sorun ve önerilerinizi yöneticiler ile paylaşabilirsiniz. Sağdaki simgeye tıklayarak gidebilirsiniz.

Dil Nasıl Öğrenilir?

G

gordon

Misafir
77 yaşında 20 dil bilen (polygot) Steve Kaufmann'e göre sıfırdan dil nasıl öğrenilir?

Dil öğreminin kişisel olduğunu kabul etmeli
Senin 6 ayda öğrendiğin dili ben 1 yılda öğrenebilirim. Bu tamamen arkaplanla (eğitim, sosyal çevre, aile vs.) ilgilidir.

Bağımsız bir öğrenci olmalı
Herhangi bir kuruma, kitaba, kursa bağlı olarak öğrenmeye çalışmamalı. Etrafınızda belki İngilizce seviyesi iyi olan arkadaşlarınız vardır. Bunlara baktığınızda dil okulu, İngilizce kursu dışında yaptıkları aktiviteler vardır. Bu aktiviteleri severek yapar, ilgi alanına giriyordur çünkü. Sınıf ortamı sizi bağımsız bir öğrenci yapmaz. Okullarda ve dil kurslarında sorumluluk öğretmendedir. Örneğin öğretmen futbol konusunu seçti; bu konu erkeklerin ilgisini çekerken kızların çekmeyecektir, ki zaten erkeklerin ilgi alanına girse bile konuyu bizzat kendin seçmediğin için yararı minimum seviyede olacaktır.

Bu başlığa bir dilin nasıl öğrenileceği hakknıda bilgi sahibi olmak için geldiniz ancak bağımsız bir öğrenci olmayı kabul etmiyorsanız devam etmenize gerek yok, kapatabilirsiniz.

Dile karşı tutum ve tavrını değiştirmeli (⭐)
İngilizce sizin için yalnız bir dersten ibaretse öğrenme süreciniz inanılmaz zorlaşır. 3 ay sonra Green Card çıkacağını bilseniz bu böyle olur muydu? Yani dil öğrenmek için güçlü bir sebebe ihtiyaç var.



1. Başlangıç düzeyinde bir materyal bul
Çizgi film, çizgi roman, dizi, youtube videosu, kitap ve sayamayacağımız kadar şey olabilir. Herhangi bir kaynak önerisinde, bağımsız bir öğrenci olmak husuna göre, bulunmuyorum. Şu oynatma listesini izleyip ben İngilizce öğreneceğim demek ahmaklık olur. Kaynağı kendiniz bulun, gerektiğinde değiştirin (maymun iştahlılık yapmadığınız varsayıyorum). Bulacağınız kaynağın seviyesi senin seviyenin bir ceket üstü olması gerekiyor. Sıfır noktasındaysan bir, birsen iki... Sıfırken beş düzeyinde kaynakla çalışmaya çalışırsanız büyük ihtimalle devam edemezsiniz. Bir seviyesindeyken de sıfır seviye kaynaktan çalışmak sizi geliştirmeyecektir. Spor salonundakiler bazı tipler gibi "ağırlık egosu" yapmaya gerek yok. Kaizen tekniğini dil öğrenirken uygulamamız gerekir.

Materyal seçimi yaparken yüksek frekanslı kelimeler(gün içinde kullandığımız kelimeler) içerenleri tercih edin. Bu ihtiyaca göre şekillenebilir. Mesela yazılımcıysanız sık kullanılan terimleri mutlaka bilmeniz gerekiyor, materyali de buna göre seçmelisiniz. Seçtiğiniz alan büyük ihtimalle sevdiğiniz de bir alan olacağı için çalışma şevki de beraberinde gelecektir.

Seviyenize uygun bir kitap bulduğunuzu, okumaya başladığınızı varsayıyorum. Peki bulduğumuz kitabı nasıl kullanacağız? Cümleleri, verilen mesajı, anlatılmak isteneni anlamaya çalışacağız. Gramer eksiği olduğunu hissettiğimiz zaman gidip gramer çalışacağız. Gidip dümdüz gramer çalışmak yaygın bir hatadır. İhtiyacınız kadar grameri öğrenip yola devam etmelisiniz. Örneğin hikayede "i play football, you play football, she plays football" cümlesinde neden ilk ikisine '-s' takısı yokken sonuncu da var bunu gramer kitabından, internetten öğrenebilirsiniz. Böylece kuru kuru gramer çalışmak yerine gerçekten öğrenmiş oluyoruz. Yani gramer yemeğin tuzudur.

Okuma ve dinleme de bu işin püf noktasıdır. O dil nasıl konuşulur, nasıl yazılır bunu bilmek gerekir.

Planlı ve programlı ilk 3 ay 60 saat dile maaruz kalacağız. Çalıştığınız materyali sık sık tekrar ederek kafamıza kazıyacağız. 15 sayfa hikayeyi bir hafta boyunca çalışmanız gerekebilir. 5 dakikalık videoyu çeviri uygulamaları kullanmadan belki günlerce anlamaya çalışabilirsiniz. Sayılar sadece bir örnektir, buna siz karar vereceksiniz. İnsanın ölçüsü kendisidir.

Dil ile kaliteli zaman geçirmelisiniz. Youtubedan Türkçe kişisel gelişim videoları izliyorsanız bunu İngilizce kanaldan izlemeyi deneyebilirsiniz. Hem öğrenmek için motivasyonunuz olur hem de diliniz gelişir. Okula giderken açın konusu ilginizi çeken bir podcast anlamaya çalışın. Anlayana kadar dinleyin. Yani sevdiğiniz işe entegre etmelisiniz.

Bunları yaptığımızda halihazırda bulunan bağlantıların yanına ingilizce ile ilgili bağlantılar ekleyerek süreci hızlandırmış oluyoruz. Bir nöron grubu ateşlendiğinde bağlantı kurduğunuzuz için hatırlaması bir hayli kolay olacaktır. Nöröbilimi az çok bilenler dediğimi daha iyi kavramıştır.

2. Orta düzey materyalle yola devam (6 ay)
İlk madde de yazılanlardan farklı bir şey yapmayacağız. Materyali bul, çalış, oku, dinle.

Bazıları bu noktadan sonra konuşacak seviyede olabilir. Bu durumda öğretmene ihtiyaç duyuyoruz. Belli bir aşamaya gelmişiz ve artık gramer, telaffuz veya sınav için rehberliğe ihtiyacımız olabilir. Rehber seçiminizde dikkat edin. Bağımsız öğrenci kimliğinizle yola devam edin. Talebe ne demek? Talep eden, ilim isteyen demektir. İhtiyacınız kadarını talep edin.


3. Sürekli gelişim
İngilizce pratik yaparak gelişimi devam ettirme aşamasına geldik. Replika (tavsiye edilir), Cleverbot (düz mantık bot) ve ChatGPT (ileri düzeye uygun) kullanabilirsiniz.
Okuma, dinleme ve yazma arasında konuşmanıza en çok yarar sağlayacak olan dinlemedir. Okumak ve yazmaktan belki sıkılıyor olabilirsiniz ama dinlemekten sıkılacağınızı sanmıyorum. Tabii kişiye göre değişebileceğini vurgularım.


Ekstra olarak skywalker in kanalından çıkardığı notları ekliyorum:
YABANCI DİL NASIL ÖĞRENİLMEZ?

1-Gramer üzerinden dil öğrenmeye çalışmak.
2-Konu bağlantısız kelime ezberlemeye çalışmak ve kullanmak.
3-Boş boş test çözmek gramer hariç tabii.
4-Telaffuza olan takıntılık.
5-Gramer hatalarını çok ciddiye almak.
6-Konuşmamak ve öğrenilen kelimeleri kullanmamak.
7-Yeterli miktarda dinleme ve okuma yapmadan konuşmaya zorlanmak.

- EN ÖNEMLİSİ, dinleyin! Sürekli, devamlı, her fırsatta dinleyin. Ama bu öyle CNN açıp haber dinlemek yada metallica dinlemek demek değil. Seviyenize uygun %80-90 anlayabileceğiniz kısa hikayeler.

Unutmayın bebekken 16 ay dinleme yapıp ağzımızdan sadece anne, baba kelimesi çıkmıştır. Özümüzde nasıl yapılacağını biliyoruz. Para tuzaklarına kanmayın; öğrenme amacınız olması koşuluyla, istikrarlı bir şekilde çalışırsanız öğrenebilirsiniz.

 

tranceport

Jüpiter Yolcusu
Katılım
5 May 2022
Mesajlar
132
Tepki puanı
258
Puanları
84
Kardeşim dil öğrenmek ile alakalı güzel şeyler yazmışsın. Müsade edersen ben de birşeyler ekleyeyim.
O dili öğrenmek için yapacağın en önemli şey ona yaklaşımını değiştirmek. Yani dili başarılı bir not alıp geçeceğin bir ders gibi değilde onu bir kültür olarak değerlendirmek, özümsemek ve öğrenirken eğlenmek. Eğer bir ders gibi yaklaşırsan sana sadece o dersi geçene kadar yardımcı oluyor ve sonrasında seni insafsızca terk ediyor. Önce yaklaşımı değiştirmek şart.
Sonrasında ise:

İnstagram vs. sosyal medya ortamlarında her gördüğümüz sayfayı beğenmememiz gerekir. Kaynaklarımızı kendimiz belirlemeliyiz ve bu kafa karıştırıcı ve çok olmamalı. Mesela şu videolar çok sıkıcı "don't always say this in English" zaten adam ingilizce öğrenmeye çalışıyor bırak kendini nasıl ifade etmek isterse etsin. Zaten bu kısacık videolardan insan birşey öğrenemez ki.
Ve en son:
Gerçekten o dil için zaman ayırmalısın onu öğrenmek için -ama "öğrenmek için öğrenmek değil"- günde en az 1 veya 2 saatini ayırmalısın. Eksiklerini tespit etmelisin ve bu dili "derdimi anlatacak kadar" noktasından gerçekten akıcı bir konuşma kısmına getirmelisin. Erteleme ve ankisiyete ne yazık ki bu yolda ki en büyük düşmanımız.
Bununla başa çıkmak için courserada iki adet kurs var bunları önerebilirim.
Ve ingilizce öğrenmek için çok güzel kurslar var bu site üzerinde bunları da önerebilirim.
Advance düzeyde ingilizce bilen site sakinleri arkadaşlarımdan da kaynak önerisi bekliyorum.
Teşekkürlerimle.
Yolunuz aydın olsun, işlerinizde kolaylıklar dilerim.
 
Son düzenleme:

tranceport

Jüpiter Yolcusu
Katılım
5 May 2022
Mesajlar
132
Tepki puanı
258
Puanları
84
Grup kurallarından haberim yok ama eğer yasak değilse sizlere bu konu altında güzel bir dil öğrenimi için youtube videolar ve coursera ücretsiz kurs linklerini paylaşabilirim.
Teşekkürlerimle.
 
Son düzenleme:
G

gordon

Misafir
Grup kurallarından haberim yok ama eğer yasak değilse sizlere bu konu altında güzel bir dil öğrenimi için youtube videolar ve coursera ücretsiz kurs linklerini paylaşabilirim.
Yasak değil diye biliyorum kaynak paylaşabilirsin isteyen inceler hoşuna giderse kullanır
 

The King

Deneyimli Üye
Katılım
7 Eki 2020
Mesajlar
297
Tepki puanı
760
Puanları
160
Arkadaşlar böyle sallapati olacak iş değil. Belli bir yol planı belirlemek gerek. Kimse nereden başlayacağını hiçbir şekilde bilmiyor. Bilgilerimiz çok dağınık. Neyi biliyoruz, neyi bilmiyoruz kısmını geçtim, ne bildiğimizi dahi bilmiyoruz. Bu yüzden başlangıç noktamız da belli değil. Kursa başlasan, ben bunları biliyorum tribiyle devam edemiyorsun. Gerçekten sabırla, programla şöyle bir 90-120 günlük planlama olacak kolları sıvayıp oturacağız. Yok mu bir babayiğit ortaklaşa, bütün forumdaşları kurtaracağımız bir yol planı oluşturalım. Bu iş başka türlü olmayacak. Bilgi var ama nasıl kullanılacağı belli değil...
 

tranceport

Jüpiter Yolcusu
Katılım
5 May 2022
Mesajlar
132
Tepki puanı
258
Puanları
84
Arkadaşlar dil öğrenmeye nereden başlayağımı bilmiyorum diye merak eden arkadaşlarımız için öncelikle bu videoyu önermek istiyorum:
1-
Bu Youtube kanalı Engvid.com isimli Youtube kanalının hocalarından biri ve bu videoda bizlere dil öğrenimi için yapmamız gerekenlerden bahsediyor. Eğlenceli ve bilgi dolu.
2-Eksiklerimizi tespit ettikten sonra üzerinden öğrenme sürecine devam edebiliriz. Bu kanal birçok başarılı İngilizce eğitmeninin ücretsiz ders videoları yüklediği güzel bir oluşum. Direkt videoların içine dalmaktansa eksiklerimizi tespit ederek gitmek daha faydalı olacaktır.
3-Videoları izledik ve eğer yolun daha başında olduğumuzu fark etti isek işte size güzel bir kurs:
Yukarıda bahsettiğim kurs toplam 3 farklı kurstan oluşan İngilizceye sıfırdan başlayarak güzel bir temel atmak isteyen arkadaşlarımız için harika olacaktır. Her kursu bitirdikten sonra sizlere sertifika verecektir ve üç kursu da bitirdiğiniz takdirde sizlere ilgili İngilizce seviyesi ile alakalı genel bir sertifika daha veriyor. Kursları ücretsiz olarak faydalanmak için "financial aid" kısmında gerekli yerleri doldurmamız gerekiyor. 15 gün içinde olumlu cevap veriyorlar.
4-Orta seviye İngilizce kursu:
Yine aynı üniversitenin hazırladığı intermediate seviyesinde muhteşem bir kurs. Eğer seviyeniz intermediate ise serüveninize bu kurstan başlamanızı öneririm. Benim için muazzam derecede faydası oldu bu kursun. Harika içerikleri var.
5-İleri seviye ingilizce öğrenimi için:
İleri seviyede İngilizce öğrenmek isteyen arkadaşlarımıza bu kursu çok faydalı olacaktır.
3, 4 ve 5. maddelerde paylaştığım kurslar "University of California, Irvine" tarafından yayınlanmakta olup gerçekten akademik kurslardır.

6-Diyelim eksikliğimiz kelime bilgisi bunun için kitaplara başvurmalıyız. Benim kelime bilgimi geliştirmede çok faydası olduğunu düşündüğüm
"4000 Essential English Words" isimli kitaptan başlayabiliriz. Bu kitap kelime bilgisi için muazzam. Ancak bu kısım biraz başlangıç seviyesindeki arkadaşlara hitap etmiyor. Bu kitap daha çok intermediate seviyedeki arkadaşlara hitap ediyor.
7-Eğer eksikliğimiz pratik yapmak ise:
bu site üzerindeki konulardan İngilizce pratikler yapabiliriz. Çok kullanışlı ve muhteşem bir site.
8-İngilizcemizi müzik videoları ve karaoke ile geliştirebileceğimiz harika bir site daha:
Youtube videoları üzerinden harika alıştırmalar ile bizlere yardımcı oluyor.
Arkadaşlar buraya kadar anlattıklarımın içine tek bir defada dalmamanızı önemle rica ediyorum.
Önce eksikliklerimizi fark etmemiz ve ona yönelmemiz şart. Bunu yapmazsak akşama kadar da İngilizce radyo kanalları dinlesek bir faydası olmayacaktır. Elbette bir şeyler öğreniriz ancak tam anlamıyla istediğimizi kesinlikle öğrenemeyiz.
Çok uzun oldu sonra devam edeceğim...
 

tranceport

Jüpiter Yolcusu
Katılım
5 May 2022
Mesajlar
132
Tepki puanı
258
Puanları
84
Arkadaşlar böyle sallapati olacak iş değil. Belli bir yol planı belirlemek gerek. Kimse nereden başlayacağını hiçbir şekilde bilmiyor. Bilgilerimiz çok dağınık. Neyi biliyoruz, neyi bilmiyoruz kısmını geçtim, ne bildiğimizi dahi bilmiyoruz. Bu yüzden başlangıç noktamız da belli değil. Kursa başlasan, ben bunları biliyorum tribiyle devam edemiyorsun. Gerçekten sabırla, programla şöyle bir 90-120 günlük planlama olacak kolları sıvayıp oturacağız. Yok mu bir babayiğit ortaklaşa, bütün forumdaşları kurtaracağımız bir yol planı oluşturalım. Bu iş başka türlü olmayacak. Bilgi var ama nasıl kullanılacağı belli değil...
Aynen kardeşim güzel bir noktaya temas ettin.
 

tranceport

Jüpiter Yolcusu
Katılım
5 May 2022
Mesajlar
132
Tepki puanı
258
Puanları
84
Arkadaşlar dil öğrenmeye nereden başlayağımı bilmiyorum diye merak eden arkadaşlarımız için öncelikle bu videoyu önermek istiyorum:
1-
Bu Youtube kanalı Engvid.com isimli Youtube kanalının hocalarından biri ve bu videoda bizlere dil öğrenimi için yapmamız gerekenlerden bahsediyor. Eğlenceli ve bilgi dolu.
2-Eksiklerimizi tespit ettikten sonra üzerinden öğrenme sürecine devam edebiliriz. Bu kanal birçok başarılı İngilizce eğitmeninin ücretsiz ders videoları yüklediği güzel bir oluşum. Direkt videoların içine dalmaktansa eksiklerimizi tespit ederek gitmek daha faydalı olacaktır.
3-Videoları izledik ve eğer yolun daha başında olduğumuzu fark etti isek işte size güzel bir kurs:
Yukarıda bahsettiğim kurs toplam 3 farklı kurstan oluşan İngilizceye sıfırdan başlayarak güzel bir temel atmak isteyen arkadaşlarımız için harika olacaktır. Her kursu bitirdikten sonra sizlere sertifika verecektir ve üç kursu da bitirdiğiniz takdirde sizlere ilgili İngilizce seviyesi ile alakalı genel bir sertifika daha veriyor. Kursları ücretsiz olarak faydalanmak için "financial aid" kısmında gerekli yerleri doldurmamız gerekiyor. 15 gün içinde olumlu cevap veriyorlar.
4-Orta seviye İngilizce kursu:
Yine aynı üniversitenin hazırladığı intermediate seviyesinde muhteşem bir kurs. Eğer seviyeniz intermediate ise serüveninize bu kurstan başlamanızı öneririm. Benim için muazzam derecede faydası oldu bu kursun. Harika içerikleri var.
5-İleri seviye ingilizce öğrenimi için:
İleri seviyede İngilizce öğrenmek isteyen arkadaşlarımıza bu kursu çok faydalı olacaktır.
3, 4 ve 5. maddelerde paylaştığım kurslar "University of California, Irvine" tarafından yayınlanmakta olup gerçekten akademik kurslardır.

6-Diyelim eksikliğimiz kelime bilgisi bunun için kitaplara başvurmalıyız. Benim kelime bilgimi geliştirmede çok faydası olduğunu düşündüğüm
"4000 Essential English Words" isimli kitaptan başlayabiliriz. Bu kitap kelime bilgisi için muazzam. Ancak bu kısım biraz başlangıç seviyesindeki arkadaşlara hitap etmiyor. Bu kitap daha çok intermediate seviyedeki arkadaşlara hitap ediyor.
7-Eğer eksikliğimiz pratik yapmak ise:
bu site üzerindeki konulardan İngilizce pratikler yapabiliriz. Çok kullanışlı ve muhteşem bir site.
8-İngilizcemizi müzik videoları ve karaoke ile geliştirebileceğimiz harika bir site daha:
Youtube videoları üzerinden harika alıştırmalar ile bizlere yardımcı oluyor.
Arkadaşlar buraya kadar anlattıklarımın içine tek bir defada dalmamanızı önemle rica ediyorum.
Önce eksikliklerimizi fark etmemiz ve ona yönelmemiz şart. Bunu yapmazsak akşama kadar da İngilizce radyo kanalları dinlesek bir faydası olmayacaktır. Elbette bir şeyler öğreniriz ancak tam anlamıyla istediğimizi kesinlikle öğrenemeyiz.
Çok uzun oldu sonra devam edeceğim...
Arkdaşlar bu gönderinin devamıdır.
Arkadaşlar tekrar bahsetmekte fayda olduğunu düşünüyorum. En başta eksikliklerimizi tespit etmek ve hedef odaklı çalışmak şart. Yoksa kendimizi 100 tane İngilizce podcast kanalını takip etmiş veya sosyal medyada İngilizce ile alakalı birçok sayfayı takip etmiş bir halde bulabiliriz.
Bunlar bence doğru değil. Sonuca odaklı değil. Eğer öğrendiklerimizi uzun süreli belleğimize kaydetmek istiyorsak ürün odaklı değil süreç odaklı hareket etmemiz gerekir. Yani, "Bu bir süreç ve ben yolda olmaktan mutluyum." şeklinde bir yaklaşım ile hareket etmemiz gerekir. Aksi takdirde yolun uzunluğu bizleri umutsuzluğa ve endişeye sevk edip yolculuk başladıktan çok kısa sürede bitebilir. Asla kolay değil ama yavaş yavaş, ilmek ilmek üstesinden gelebiliriz.
Yukarıda bahsedilen mevzuları hayatımıza geçirdikten sonra, eğer öğrenme alakalı problemler yaşıyorsak; günlük hayat stresi, depresif bozukluklar, umutsuzluk, önünü görememe gibi şeylerle uğraşıyorsak bu noktada zaten pek birşey öğrenemeyiz. İnsan ilgi duyduğu şeyi öğrenmek ister. Sıkıcı bulduğu hiç birşey insana öğretilemez. Hiç birimiz robot değiliz. Duygularımız var ve bizi biz yapan çok değerli güzelliklere sahibiz.
Eğer bu konularda problemlerimiz var ise ve maddi veya manevi zorluklardan ötürü bunları çözme adına bir yola erişemiyorsak bahsedeceğim iki kurs bu mevzuları çözme adına sizlere rehber olacaktır.
İlk kursumuz mutluluk ve mutluluğun öğrenilebilecek bir şey olduğu üzerine, Yale üniversitesi tarafından verilen harika bir kurs. Yale üniversitesi psikoloji profesörü laurie santos'un 2018'de açtığı dersin çok ilgi görmesi üzerine, online platforma taşınmış; iyi olma, mutlu olma bilimi. 300 küsür yıllık üniversitenin tarihindeki en popüler ders olmuş bu kurs. Mutluluk üzerine düşünegeldiğimiz herşeyi yıkan harika bir kurs. Mutluluğunuza çok faydası olacağı kanaati taşımaktayım.
Arkadaşlar yukarıdaki link yetişkinlere hitap ediyor.
Bu link ise genç arkadaşlarımız için.
Arkadaşlar eğer nasıl öğrenileceğini öğrenmek istiyor isek. Erteleme alışkanlığımızdan muzdarip isek bu kurs bizlere faydalı olacaktır.
Alanında uzman iki değerli hoca tarafından verilen bu kurs bizlerin öğrenme sürecine katkı sağlayacak ve yeteneklerimizi geliştirmede çok faydalı olacaktır.
Arkadaşlar sadece şu gönderdiğim şeyler bile en az bizden 6 ay gibi bir süre istiyor. İçerikleri tüketmemek; özümseyerek yola devam etmek öğrenme sürecine katkı sağlayacağı gibi bizleri "öğrenmek için öğrenmek" zahmetinden de kurtaracaktır ve kalıcı bilgiler öğrenme yolunu açacaktır kanaati taşıyorum. Aklınıza takılan herhangi bir noktada beni rahatsız etmekten memnuniyet duyabilirsiniz değerli insanlar. Sizleri seviyorum.
Hepinize saygı ve selamlarımı gönderiyorum.
 
G

gordon

Misafir
Arkdaşlar bu gönderinin devamıdır.
Arkadaşlar tekrar bahsetmekte fayda olduğunu düşünüyorum. En başta eksikliklerimizi tespit etmek ve hedef odaklı çalışmak şart. Yoksa kendimizi 100 tane İngilizce podcast kanalını takip etmiş veya sosyal medyada İngilizce ile alakalı birçok sayfayı takip etmiş bir halde bulabiliriz.
Bunlar bence doğru değil. Sonuca odaklı değil. Eğer öğrendiklerimizi uzun süreli belleğimize kaydetmek istiyorsak ürün odaklı değil süreç odaklı hareket etmemiz gerekir. Yani, "Bu bir süreç ve ben yolda olmaktan mutluyum." şeklinde bir yaklaşım ile hareket etmemiz gerekir. Aksi takdirde yolun uzunluğu bizleri umutsuzluğa ve endişeye sevk edip yolculuk başladıktan çok kısa sürede bitebilir. Asla kolay değil ama yavaş yavaş, ilmek ilmek üstesinden gelebiliriz.
Yukarıda bahsedilen mevzuları hayatımıza geçirdikten sonra, eğer öğrenme alakalı problemler yaşıyorsak; günlük hayat stresi, depresif bozukluklar, umutsuzluk, önünü görememe gibi şeylerle uğraşıyorsak bu noktada zaten pek birşey öğrenemeyiz. İnsan ilgi duyduğu şeyi öğrenmek ister. Sıkıcı bulduğu hiç birşey insana öğretilemez. Hiç birimiz robot değiliz. Duygularımız var ve bizi biz yapan çok değerli güzelliklere sahibiz.
Eğer bu konularda problemlerimiz var ise ve maddi veya manevi zorluklardan ötürü bunları çözme adına bir yola erişemiyorsak bahsedeceğim iki kurs bu mevzuları çözme adına sizlere rehber olacaktır.
İlk kursumuz mutluluk ve mutluluğun öğrenilebilecek bir şey olduğu üzerine, Yale üniversitesi tarafından verilen harika bir kurs. Yale üniversitesi psikoloji profesörü laurie santos'un 2018'de açtığı dersin çok ilgi görmesi üzerine, online platforma taşınmış; iyi olma, mutlu olma bilimi. 300 küsür yıllık üniversitenin tarihindeki en popüler ders olmuş bu kurs. Mutluluk üzerine düşünegeldiğimiz herşeyi yıkan harika bir kurs. Mutluluğunuza çok faydası olacağı kanaati taşımaktayım.
Arkadaşlar yukarıdaki link yetişkinlere hitap ediyor.
Bu link ise genç arkadaşlarımız için.
Arkadaşlar eğer nasıl öğrenileceğini öğrenmek istiyor isek. Erteleme alışkanlığımızdan muzdarip isek bu kurs bizlere faydalı olacaktır.
Alanında uzman iki değerli hoca tarafından verilen bu kurs bizlerin öğrenme sürecine katkı sağlayacak ve yeteneklerimizi geliştirmede çok faydalı olacaktır.
Arkadaşlar sadece şu gönderdiğim şeyler bile en az bizden 6 ay gibi bir süre istiyor. İçerikleri tüketmemek; özümseyerek yola devam etmek öğrenme sürecine katkı sağlayacağı gibi bizleri "öğrenmek için öğrenmek" zahmetinden de kurtaracaktır ve kalıcı bilgiler öğrenme yolunu açacaktır kanaati taşıyorum. Aklınıza takılan herhangi bir noktada beni rahatsız etmekten memnuniyet duyabilirsiniz değerli insanlar. Sizleri seviyorum.
Hepinize saygı ve selamlarımı gönderiyorum.
Çok teşekkürler müsait zamanımda hepsini inceleyeceğim.
 

Feitan

Ay Yolcusu
Katılım
4 Ocak 2023
Mesajlar
77
Tepki puanı
69
Puanları
34
Ben oyunlarda anlamını merak ettiğim terimleri araştırırdım. Sonra oyunların dosyalarını kurcalayıp dil dosyalarını bulup çevirmeye başladım. Bu bana cümle yapısını anlamakta baya katkı sağladı, bağlaçlar edatlar vs. Kelime konusunda bir alanla ilgili birçok kelimeyi aynı anda çalışarak bunlar arasında bağlantı kurarak çalışınca akılda kalıcılığı artıyor. Kip ekleri, zamirler vb. konular da videolardan biraz çalışınca anlaşılıyor, ayrıca yabancı kaynakları da kullanmak gerek türkçeye çevirince özellikle gramerde baya anlam kayboluyor.
 

tranceport

Jüpiter Yolcusu
Katılım
5 May 2022
Mesajlar
132
Tepki puanı
258
Puanları
84
Ben oyunlarda anlamını merak ettiğim terimleri araştırırdım. Sonra oyunların dosyalarını kurcalayıp dil dosyalarını bulup çevirmeye başladım. Bu bana cümle yapısını anlamakta baya katkı sağladı, bağlaçlar edatlar vs. Kelime konusunda bir alanla ilgili birçok kelimeyi aynı anda çalışarak bunlar arasında bağlantı kurarak çalışınca akılda kalıcılığı artıyor. Kip ekleri, zamirler vb. konular da videolardan biraz çalışınca anlaşılıyor, ayrıca yabancı kaynakları da kullanmak gerek türkçeye çevirince özellikle gramerde baya anlam kayboluyor.
Herkesin öğrenme serüveni farklıdır. Bu çok güzel bir şey.
 
shape1
shape2
shape3
shape4
shape5
shape6
Üst