Son Paylaşımlar

Sitemize Hoşgeldiniz NeverFap Türkiye

Bize katılmak için kayıt olabilir veya giriş yapabilirsiniz.

Forum Rehberi >>>

Neverfap Türkiye Forum kurallarını öğrenmeniz ceza almanızı engeller. Kurallarımızı okuyunuz. Sağdaki simgeye tıklayarak gidebilirsiniz.

Yönetimle İletişime Geç >>>

Sitemizi kullanırken yaşadığınız sorun ve önerilerinizi yöneticiler ile paylaşabilirsiniz. Sağdaki simgeye tıklayarak gidebilirsiniz.

Alkol Bağımlılığı

  • Konuyu başlatan Brock
  • Başlangıç tarihi
B

Brock

Misafir
Not : yedam.org'dan alıntıdır

"""

Alkol Bağımlılığı​


Alkol Bağımlılığı Nedir?​

Alkolizm olarak da bilinen alkol bağımlılığı, hayatın her kesiminden insanı etkileyen bir hastalıktır. Alkol bağımlılığının tek bir nedeni yoktur. Psikolojik, genetik ve davranışsal faktörlerin tümü hastalığa yakalanmaya neden olabilir.

Alkol bağımlılığının gerçek bir hastalık olduğuna dikkat etmek önemlidir. Beyinde ve nörokimyada değişikliklere neden olur, bu nedenle alkol bağımlılığı olan bir kişi eylemlerini kontrol edemeyebilir.

Alkol bağımlılığı çeşitli şekillerde kendini gösterebilir. Hastalığın şiddeti, bir kişinin ne sıklıkla, ne kadar süredir içtiği ve tükettiği alkol miktarına göre değişebilir. Bazı alkol bağımlıları gün boyu çok içerken, bazıları zaman zaman ayık kalabilir.

Alkol bağımlılığı belirtileri nelerdir?​

Alkol bağımlılığının fark edilmesi zor olabilir. Diğer uyuşturucu maddelerin aksine, alkol birçok kültürde kabul görür ve yaygın olarak bulunur.

Alkol kullanmak birçok insan için hayatın bir parçasıdır. Ara sıra az miktarda içki içmeyi seven biri ile alkol bağımlılığı olan biri arasındaki farkı ayırt etmek önemlidir.

Alkol bağımlılığının bazı belirtileri:​

  1. Kişi tarafından alışkın olduğu etkinin sağlanabilmesi için kullanılan alkol miktarının giderek arttırılıyor olması; eskiden kullanılan, alışkın olunan alkol miktarı ile aynı hissin ve etkinin sağlanamaması (tolerans).
  2. Kişinin kullandığı alkolün miktarını azaltması ya da alkolü bırakması sonucunda yoksunluk belirtisi dediğimiz bir takım ruhsal ve bedensel sıkıntılar içerisine girmesi ve yoksunluk belirtisi hisseden kullanıcının alkol alması ile rahatlama hissetmesi.
  3. Kullanılan alkolün kişi tarafından almayı tasarladığı miktardan fazla miktarda ve sürede kullanılması.
  4. Alkol sağlamak, alkol kullanmak ya da alkolün etkilerinden kurtulmak için çok fazla zaman harcanması.
  5. Alkol kullanımı yüzünden önemli toplumsal, mesleki etkinliklerin ya da boş zamanları değerlendirme etkinliklerinin azaltılması ya da bırakılması.
  6. Alkol kullanımını bırakmak ya da denetim altına almak için başarısız girişimlerin varlığı.
  7. Alkolden zarar gördüğü bilinmesine rağmen alkol alımına devam etmek.
Bağımlılık zamanla kötüleşme eğiliminde olduğundan, erken uyarı işaretlerini görmek önemlidir. Erken teşhis edilir ve tedavi edilirse, alkol bağımlılığı olan biri, hastalığın olumsuz sonuçlarından kaçınabilir.

Tanıdığınız birinin alkol bağımlılığından endişeleniyorsanız, en iyisi ona destekleyici bir şekilde yaklaşmaktır. Onları utandırmaktan veya suçlu hissettirmekten kaçının. Bu onları uzaklaştırabilir ve yardımınıza daha dirençli hale getirebilir.

Yol Açtığı Sorunlar​

  1. Yemek borusu, gırtlak, mide ve pankreas kanserleri
  2. Doğru düşünme, karar verme ve hareket etme gibi beynin işlevlerini bozması
  3. Uyku bozuklukları, baş ağrısı, göz tahribatı
  4. Kalp ve kan dolaşımı hastalıkları
  5. Kan pıhtılaşmasını engelleme
  6. Karaciğerde ağır hasar

Tedavi İçin​

Alkol sosyal kullanımı da olan bir psikoaktif madde olduğu için alkolün kötüye kullanımını veya alkol bağımlılığının geliştiğini kabul etmek zaman alabilir. Alkol kullanan birçok kişi sosyal kullanım düzeyinde devam ederken alkol bağımlılığı gelişmektedir. Alkol kullanan ve tedavi olmak isteyen, bu konudaki problemlerine çözüm arayan kişi ve yakınları hastanelere bağlı Alkol ve Madde Bağımlılığı Tedavi Merkezleri (AMATEM) ile psikiyatri kliniklerine başvurarak tedavi olabilirler.

  1. Tedavi hastanın ihtiyaçlarına göre seçilmelidir.
  2. Hedef ayıklıktır (sobriety). Eşlik eden psikiyatrik bozuklukların ayırıcı tanısı ve tedavisi için bu önemlidir.
  3. Tedaviden sonra uzun süreli izleme gereklidir. Kişi uzun süre hastanede kalsa bile daha sonra izlenmezse tekrar alkol almaya başlaması muhtemeldir. Düzenli aralıklarla psikolojik danışma almak veya yardım gruplarına katılmak tekrar başlama riskini azaltır.
  4. Nüksler (tekrarlamalar) ilk 6 ayda sıklıkla görülür.
  5. Alkoliğin ailesi alkolizm tedavisinde önemli bir faktördür. İçmeyi sürdürdüğü sürece onunla kalamayacağını belirten eşi alkoliğin alkolü bırakma denemesine girmesi için tek başına yeterli bir sebep oluşturabilir.
  6. Alkol bağımlısı birey alkolizm için orijinal bir tedavi programını görmeyi reddediyorsa, hekim alkolik ilişkisini kesmemeli, tedaviyi kabul edeceği bir psikososyal krizi beklemelidir.

Ne Yapmalı?​

  1. Bağımlı kişinin davranışlarının sonuçlarını görmesine yardımcı olun.
  2. Samimi ilgi gösterin, alkol probleminin bir hastalık olduğunu unutmayın.
  3. Bağımlılık tedavi metotları hakkında bilgi sahibi olun. Bağımlıya bunlardan bahsedin.
  4. Bağımlı kişinin yardım kabul etmesine hazırlıklı olun. Tedavi merkeziyle önceden görüşün, gerekli ayarlamaları yapın. Böylece harekete geçmesini engelleyecek bahaneleri ortadan kaldırmış olursunuz.

YEDAM alkol bağımlılığı için nasıl destek verir?​

YEDAM, alkol bağımlısı kişilere tamamen ücretsiz, ayaktan psiko-sosyal destek vermektedir. Merkeze başvuran kişiyle uzman psikoloğu bir değerlendirme görüşmesi gerçekleştirir ve kişiyle iş birliği içinde bir tedavi planı oluşturur. Bu program; bağımlılığa müdahale, tekrarı önleme, eşlik eden ruhsal bozukluklara müdahale, aile ilişkileri ve yaşam düzeni gibi konuları kapsar. Bunun yanında sosyal hizmet uzmanıyla yapılan görüşmelerde kişiye; eğitim, iş, yaşam becerileri, arkadaş ilişkileri, faaliyet ve yaşadığı çevreyle baş etme gibi konularda destek verilir. Kişinin doğru tıbbi desteğe ulaşması konusunda destek sağlanır.

"""
 
shape1
shape2
shape3
shape4
shape5
shape6
Üst