Dün çok kötü hissediyordum. Heralde dediğiniz paw ya da flatline olayı. Ben nofaptan değildir ya diye düşünüyordum. Ama bir de dün dopamin detoksunu zorladım biraz, ondan da patlamış olabilirim.
Dopamin detoksundan ziyade kendine yeni bir Dopamin normali oluştur. Kendine göre bir standart oluşturup o standarda uymaya çalış. Çünkü dopamin detoksu her ne kadar fayda verse de kısa vadeli bir çözüm sunuyor. Bunun yerine uzun vadeli olarak uyarılma seviyeni belirleyip o standarda göre hareket et.
Mesela, sosyal medyayı tamamen bırakmak yerine haftada en fazla 3 saat bakacağım. Ya da hayatımda bir daha rafine şeker tüketmeyeceğim yerine sadece bayramlarda en fazla 3-4 tane baklava yiyeceğim tarzında standartlar koyulabilir. Kendi standartlarım:
* Sosyal medyayı sadece maç izleyeceğim zaman kullanacağım
* PMO kesinlikle hayatımda olmayacak
* Müzik sadece spor yaparken dinleyeceğim
* Rafine şekeri sadece çok gerekli olduğu zamanlarda kullanacağım. (Kan şekeri düşmesi, bayram günleri)
* Gündem takip etmeyi sadece yemek yerken televizyon açıksa yapacağım.
Bu tarz bir standart oluşturursan, duygu değişimlerin daha stabil hale gelebilir.
Bunların yanında düşüncelerini de stabil hale getirmeye çalış. Aşırı düşüncelerden ve seni olumsuz etkileyen düşüncelerden zihnini arındırmaya çalış.