Kendimden bir örnek vereyim. Aşırı derecede manga/manhwa (çizgi roman da denebilir) okuyordum, sabahım boşsa yattığım yerde bi 2.5-3 saat manga okuduğum oluyordu. Sabah gözlerimi ilk açtığım an elim telefona manga okumaya gidiyor, akşam dinlenmek için uyandığımda elim gene manga okumaya gidiyor.
Problem manga okumakta değildi, beynin dopamin isteğine manga okuyarak karşılık veriyordum. Kendime dur demem gerektiğini biliyordum ama sürekli erteliyordum. Bir kaç denemem oldu ama bir şeyi alınca ve yerine başka bir şey koymayınca eski haline dönmen kaçınılmaz oluyordu.
Neyse blockerx diye bi uygulama var. Girdiğim manga sitelerinin linklerini engellesin diye bu uygulamaya koydum. Sonra telefonuma Duolingo indirdim. Dopamin ihtiyacımı bu İngilizce çalışma uygulamasıyla fazlasıyla karşılayabiliyordum.
Kardeşim de indirdiğinden ben puan alınca ona bildirim geliyor, o da bana tebrik yolluyordu örneğin. Takdir edilmek= dopamin.
Seni online olarak öteki insanlarla sıralamaya sokuyor bu uygulama, hırslanıp diğer insanları geçmen ve birinci sıraya yerleşmen = dopamin.
Uygulama içerisinde soruları doğru cevaplayınca puan ve kristal alman = dopamin
Level atlaman ve sorular arasında uygulamanın seni "çok iyi gidiyorsun, harika" diye gazlamasi ve motivasyon vermesi = dopamin
Yeni uygulama bana manga okumaktan daha fazla dopamin verdi, benim de saatlerce boş boş manga okuma sorunum %65-70 çözülmüş oldu.
Kıssadan hisseyi alırsın dostum ??