Son Paylaşımlar

Sitemize Hoşgeldiniz NeverFap Türkiye

Bize katılmak için kayıt olabilir veya giriş yapabilirsiniz.

Forum Rehberi >>>

Neverfap Türkiye Forum kurallarını öğrenmeniz ceza almanızı engeller. Kurallarımızı okuyunuz. Sağdaki simgeye tıklayarak gidebilirsiniz.

Yönetimle İletişime Geç >>>

Sitemizi kullanırken yaşadığınız sorun ve önerilerinizi yöneticiler ile paylaşabilirsiniz. Sağdaki simgeye tıklayarak gidebilirsiniz.

Boşuna Ümitlenme! 19 Ocakta Havlu Atacaksın!

Kaptan Tsubasa

Satürn Yolcusu
Neden 19 Ocak’ta Havlu Atacaksın?

Çünkü yeni yıla girerken koyduğun o mükemmel hedefi düşünmenin verdiği o yüksek motivasyonun aslında beyninin sana kurduğu bir tuzak olduğunu bilmiyorsun. Çünkü her yıl aynı döngüye girip farklı sonuç bekliyorsun. İstatistikler yanılmaz; 19 Ocak dünyada "Pes Etme Günü" (Quitter’s Day) olarak bilinir. Yeni yıl kararı alanların %80’i o gün sessiz sedasız eski düzenine geri döner.

Peki neden o grupta olacaksın? Gel, seni bekleyen o gerçeklerle yüzleşelim:

1. Çünkü Gelecekteki Seni "Yabancı" Biri Sanıyorsun​

Şu an "90. güne ulaşacağım, her şey harika olacak" diye hayaller kuruyorsun ama beynin buna tam olarak inanmıyor. fMRI çalışmalarına göre, gelecekteki halini düşündüğünde beynin sanki hiç tanımadığın bir yabancıyı düşünüyormuş gibi tepki veriyor. Yani o zorlu kriz anı geldiğinde beynin şunu diyor: "Neden tanımadığım bir yabancı (gelecekteki sen) daha iyi hissetsin diye şu anki zevkimden vazgeçeyim ki?" Gelecekteki o kişinin "sen" olduğunu kendine her gün hatırlatmazsan, beynin o "yabancıya" yatırım yapmayı reddedecek.

2. Çünkü "Yalancı Dopamin"e Kandın​

Karar verdiğin o ilk an hissettiğin o yüksek enerji var ya? İşte o, yalancı dopamindir. Beynin hedefi koyduğu an dopamini salgılar ve sen daha hiçbir şey başarmadan ödülü almış gibi hissedersin. Ama o gaza geliş aslında bir illüzyon. Birkaç hafta sonra o sahte dopamin çekildiğinde ve gerçek zorluklar (stres, yalnızlık,kriz) ile yüzleştiğinde pes edeceksin. Çünkü sen sürece değil, o anlık motive olma hissine aşıksın.

3. Çünkü "Ya Hep Ya Hiç" Kafasından Çıkamıyorsun​

Bir anlık hata yaptığında veya bir tetikleyiciyle karşılaştığında direkt "Battı balık yan gider" diyorsun. Psikolojide buna What the hell effect deniyor. Süreci bozan o küçük hata değil; senin o hatayı "her şey bitti" bahanesine dönüştürüp süreci tamamen bırakmandır. Mükemmeliyetçi olmaya çalıştığın için aslında pes etmek için yer arıyorsun. Esnek olmayı ve hatadan sonra hemen yola devam etmeyi öğrenmediğin sürece o 19 Ocak senin için son durak olacak.

4. Çünkü Stratejin Yok, Sadece İradene Güveniyorsun​

İrade sınırlı bir kaynaktır ve elbet biter. Başarılı olanlar iradesi çok güçlü olanlar değil, ortamlarını yönetenlerdir. Sen hala tetikleyicilerle ve krizlerle dolu bir ortamda "irademle yeneceğim" diyorsan, boşuna ümitlenme. Karar vermen gereken anı kriz anına bırakıyorsun. Kriz anında beyin yorgundur ve en kolay yolu (eski alışkanlığı) seçer. B planın yoksa, çoktan kaybettin demektir.

Peki bu döngüden nasıl çıkarsın?
  • B Planını Masaya Koy: "İstek geldiğinde ne yapacağım?" sorusunun cevabı saniyesinde hazır olmalı. Düşünmeye başladığın an yenilirsin.
  • 66 Gün Kuralını Unutma: 21 günde her şeyin düzeleceği yalanına inanma. Beynin otomatiğe bağlanması ortalama 66 gündür. İlk 3 hafta geçtiğinde "neden hala zorlanıyorum" demeyi bırak; çünkü nöronların yeni yolları henüz inşa ediyor.
  • Kendine Söylediğin Yalanları Kes: "Sadece bir kere" ile başlayan o cümleyi fark ettiğin an dur. O cümlenin sonu 19 Ocak’taki o başarısızlığa çıkıyor.
Sonuç olarak; 19 Ocak’ta havlu atıp eski haline mi döneceksin, yoksa biyolojini yönetip o %20’lik kazanan dilime mi gireceksin?

Önemli Not: Bu yazı Fit Yemek Youtube kanalının son videosunun foruma uyarlanmış ve yazıya dökülmüş halidir. İçerik çok hoşuma gittiği için ve aslında bizim konumuzla birebir bağlantılı olduğu için yazıya dökmek istedim. İsteyen aşağıdaki linkten izleyebilir. (Bence izleyin.)
Aslında bir yeni yıl meydan okuması açmak istiyorum ama geç mi kaldım bilmiyorum. İsteyen olursa bir meydan okuma hazırlayabilirim.

Rodion Romanoviç

Raskolnikov
Üst Düzey Moderatör
Çevirmen Üye
Battı balık yan gider
İlk 3 hafta geçtiğinde "neden hala zorlanıyorum" demeyi bırak; çünkü nöronların yeni yolları henüz inşa ediyor.
eden tanımadığım bir yabancı (gelecekteki sen) daha iyi hissetsin diye şu anki zevkimden vazgeçeyim ki?
Eline sağlık çok güzel içerik. Hava güzel, güneş her tarafı kırmızı yapmış. Ocak 1,Ocak 2, Ocak 3... Ocak 19 ve Oyun Bitti!
Aslında bir yeni yıl meydan okuması açmak istiyorum ama geç mi kaldım bilmiyorum. İsteyen olursa bir meydan okuma hazırlayabilirim.
Takibini yapıp formatı güzelce ayarlacaksan açabilirsin aslında. Fakat çok katı kurallar koymamak önemli.

shape1
shape2
shape3
shape4
shape5
shape6