Kaptan Tsubasa
Satürn Yolcusu
Neden 19 Ocak’ta Havlu Atacaksın?
Çünkü yeni yıla girerken koyduğun o mükemmel hedefi düşünmenin verdiği o yüksek motivasyonun aslında beyninin sana kurduğu bir tuzak olduğunu bilmiyorsun. Çünkü her yıl aynı döngüye girip farklı sonuç bekliyorsun. İstatistikler yanılmaz; 19 Ocak dünyada "Pes Etme Günü" (Quitter’s Day) olarak bilinir. Yeni yıl kararı alanların %80’i o gün sessiz sedasız eski düzenine geri döner.
Peki neden o grupta olacaksın? Gel, seni bekleyen o gerçeklerle yüzleşelim:
Peki bu döngüden nasıl çıkarsın?
Önemli Not: Bu yazı Fit Yemek Youtube kanalının son videosunun foruma uyarlanmış ve yazıya dökülmüş halidir. İçerik çok hoşuma gittiği için ve aslında bizim konumuzla birebir bağlantılı olduğu için yazıya dökmek istedim. İsteyen aşağıdaki linkten izleyebilir. (Bence izleyin.)
Aslında bir yeni yıl meydan okuması açmak istiyorum ama geç mi kaldım bilmiyorum. İsteyen olursa bir meydan okuma hazırlayabilirim.
Çünkü yeni yıla girerken koyduğun o mükemmel hedefi düşünmenin verdiği o yüksek motivasyonun aslında beyninin sana kurduğu bir tuzak olduğunu bilmiyorsun. Çünkü her yıl aynı döngüye girip farklı sonuç bekliyorsun. İstatistikler yanılmaz; 19 Ocak dünyada "Pes Etme Günü" (Quitter’s Day) olarak bilinir. Yeni yıl kararı alanların %80’i o gün sessiz sedasız eski düzenine geri döner.
Peki neden o grupta olacaksın? Gel, seni bekleyen o gerçeklerle yüzleşelim:
1. Çünkü Gelecekteki Seni "Yabancı" Biri Sanıyorsun
Şu an "90. güne ulaşacağım, her şey harika olacak" diye hayaller kuruyorsun ama beynin buna tam olarak inanmıyor. fMRI çalışmalarına göre, gelecekteki halini düşündüğünde beynin sanki hiç tanımadığın bir yabancıyı düşünüyormuş gibi tepki veriyor. Yani o zorlu kriz anı geldiğinde beynin şunu diyor: "Neden tanımadığım bir yabancı (gelecekteki sen) daha iyi hissetsin diye şu anki zevkimden vazgeçeyim ki?" Gelecekteki o kişinin "sen" olduğunu kendine her gün hatırlatmazsan, beynin o "yabancıya" yatırım yapmayı reddedecek.2. Çünkü "Yalancı Dopamin"e Kandın
Karar verdiğin o ilk an hissettiğin o yüksek enerji var ya? İşte o, yalancı dopamindir. Beynin hedefi koyduğu an dopamini salgılar ve sen daha hiçbir şey başarmadan ödülü almış gibi hissedersin. Ama o gaza geliş aslında bir illüzyon. Birkaç hafta sonra o sahte dopamin çekildiğinde ve gerçek zorluklar (stres, yalnızlık,kriz) ile yüzleştiğinde pes edeceksin. Çünkü sen sürece değil, o anlık motive olma hissine aşıksın.3. Çünkü "Ya Hep Ya Hiç" Kafasından Çıkamıyorsun
Bir anlık hata yaptığında veya bir tetikleyiciyle karşılaştığında direkt "Battı balık yan gider" diyorsun. Psikolojide buna What the hell effect deniyor. Süreci bozan o küçük hata değil; senin o hatayı "her şey bitti" bahanesine dönüştürüp süreci tamamen bırakmandır. Mükemmeliyetçi olmaya çalıştığın için aslında pes etmek için yer arıyorsun. Esnek olmayı ve hatadan sonra hemen yola devam etmeyi öğrenmediğin sürece o 19 Ocak senin için son durak olacak.4. Çünkü Stratejin Yok, Sadece İradene Güveniyorsun
İrade sınırlı bir kaynaktır ve elbet biter. Başarılı olanlar iradesi çok güçlü olanlar değil, ortamlarını yönetenlerdir. Sen hala tetikleyicilerle ve krizlerle dolu bir ortamda "irademle yeneceğim" diyorsan, boşuna ümitlenme. Karar vermen gereken anı kriz anına bırakıyorsun. Kriz anında beyin yorgundur ve en kolay yolu (eski alışkanlığı) seçer. B planın yoksa, çoktan kaybettin demektir.Peki bu döngüden nasıl çıkarsın?
- B Planını Masaya Koy: "İstek geldiğinde ne yapacağım?" sorusunun cevabı saniyesinde hazır olmalı. Düşünmeye başladığın an yenilirsin.
- 66 Gün Kuralını Unutma: 21 günde her şeyin düzeleceği yalanına inanma. Beynin otomatiğe bağlanması ortalama 66 gündür. İlk 3 hafta geçtiğinde "neden hala zorlanıyorum" demeyi bırak; çünkü nöronların yeni yolları henüz inşa ediyor.
- Kendine Söylediğin Yalanları Kes: "Sadece bir kere" ile başlayan o cümleyi fark ettiğin an dur. O cümlenin sonu 19 Ocak’taki o başarısızlığa çıkıyor.
Önemli Not: Bu yazı Fit Yemek Youtube kanalının son videosunun foruma uyarlanmış ve yazıya dökülmüş halidir. İçerik çok hoşuma gittiği için ve aslında bizim konumuzla birebir bağlantılı olduğu için yazıya dökmek istedim. İsteyen aşağıdaki linkten izleyebilir. (Bence izleyin.)
Aslında bir yeni yıl meydan okuması açmak istiyorum ama geç mi kaldım bilmiyorum. İsteyen olursa bir meydan okuma hazırlayabilirim.