M
Misafir
Misafir
Merhaba arkadaşlar bu yazıda dershane hakkında bilgiler vermek istiyorum.
Şu anda mezunum ve YKS çalışıyorum geçen sene dershaneye gitmemiştim kendim çalışmıştım ama bu sene ailemin zoruyla dershaneye gitmek zorunda kaldım. Yani bu sene ilk defa dershaneye gitmiş oldum. İki farklı dershaneye gittim birisi butik bir yerdi diğeri ise TR genelinde bilinen ve yıllardır bu işin içinde olan bir yer. (Markayı kötüleme tarzında bir şey olmasın diye ismini söylemiyorum.)
İlk olarak şunu söylemeliyim ki dershane, özel okul, özel ders vb. paralı bir şekilde eğitim veren her oluşumun 1.amacı öğrencinin iyi bir eğitim alması değildir, paradır. Bunu dershaneye gitmeden önce tahmin ediyordum fakat dershaneye gittikten sonra her şey çok daha netleşti. Bana soracak olursanız dershane gibi yerler velilerin üstlerinden sorumluluğu atması için onların psikolojilerini rahatlatmak için kullanılıyor gibi geldi bana çünkü düşünsenize bir veli çocuğunu dershaneye yazdırmazsa ve çocuğu başarısız olursa kendini de sorumlu hisseder. Ancak dershane gibi bir yere yazdırırsa "ben üstüme düşeni yaptım başarısız olursa suç onun" gibi bir düşünceye kapılarak kendisinden sorumluluğu atmış olur.
Gittiğim iki dershanede de ortak olan bir şey vardı ikisinin de rehberlik hocası YKS çalışma süreciyle ilgili ezbere metotlar uyguluyordu. Örneğin kendileri excell den her şeyi belirlenmiş bir çalışma programı hazırlıyor, bu programda soru sayısından tutun hangi dersin ne kadar çalışılacağına kadar her şey değiştirilemez bir şekilde belirli, ve bu programı herkese kopyala yapıştır veriyor. Bu yetmezmiş gibi bir de günlük çözülen soru sayısından yola çıkarak öğrencini çalışmasını değerlendiriyorlar. Şöyle bir şey anlatayım ben geçen sen bir gün 14 saat çalışmıştım ve o gün içerisinde sadece 140 soru çözmüştüm. Yani sizin çözdüğünüz soru sayısı çalışmanızın kalitesini, verimliliğini belirlemez. Bunun dışında şöyle bir durumda var ben hocalara konular ne zaman biter şeklinde sordum fen konularında ve AYT Matta hiçbir sorun yok çok güzel bir zamanda bitiyordu ancak Türkçe mat 1 gibi önemli derslerde ne zaman biteceğini sorduğumda cevaba şok oldum mat 1 hocası dedi ki mayısın sonunda biter düşünün TYT Mat mayıs sonunda bitiyor ve yazı yazarak da ilerlemiyoruz ders işleme föylerinden ilerliyoruz. Türkçe hocası da nisan gibi biter demişti bunda da aynı şekilde ders işleme föyleriyle işleyerek gidiyoruz. Ben geçen sene gayet iyi bir şekilde öğrenerek Türkçe'yi bu aylarda veya ocakta bitirmiştim ve ders işleme föyüm yoktu bütün konuları deftere yazıyordum. Mat 1 de ocak gibi bitmişti. Bunları bitirirken de hiç acele etmedim Türkçe de dil bilgisinde MSÜ'yü de YKS'yi de fulledim.
Yani dershanede hem ders işleyişi saçma hem de rehberlik saçma. Şu ana kadar mantıklı bir şekilde sadece fende ve ayt matta ilerliyoruz.
En azından benim gittiğim dershanede öğretmenler yetkin kişiler bazı dershanelerde öğretmenlerde çok kötü oluyor örneğin ilk gittiğim dershane. İlk gittiğim butik dershanede de şöyle saçma bir olay vardı. Matematik TYT AYT ayrı işleniyor bunda bir sıkıntı yok fakat hoca konuları çok saçma işliyor. Örneğin fonksiyonlar konusundayız sırf AYT Matematik dersi olduğu için fonksiyon tanımı, türleri, grafikleri gibi temel bilgileri vermeden direkt 11.sınıfın ağır olan fonksiyonlarda uygulamalar bölümünden başlıyor.
Tabi ki de her dershane böyledir demiyorum fakat farklı dershanelere gitmiş arkadaşlarımdan da duyduğum kadarıyla böyle oluyor.
Cevap olarak evde kendisi çalışamayan kişiler dershaneye gitmeli falan diyenler olacaktır. Onlar için de şöyle bir cevap vermek istiyorum bir kişi eğer evde kendi başına disiplinini sağlayamıyorsa dershaneyle de sağlayamaz. Çünkü dershaneye gitse bile kişinin kendisi evde çalışmalar yapmalı, sorular çözmelidir. Bunları zaten yapabilen kişi dershanesiz de yapabilir.
Benim dershane konusunda fikirlerim bunlar. Bence bir kişi dershaneye gitmeden çok daha kolay bir şekilde(dershaneye gidenlere göre daha kolay) YKS'de güzel başarılar elde edebilir çünkü youtube YKS konusunda bilgi cenneti gibi bir şey.