Son Paylaşımlar

Sitemize Hoşgeldiniz NeverFap Türkiye

Bize katılmak için kayıt olabilir veya giriş yapabilirsiniz.

Forum Rehberi >>>

Neverfap Türkiye Forum kurallarını öğrenmeniz ceza almanızı engeller. Kurallarımızı okuyunuz. Sağdaki simgeye tıklayarak gidebilirsiniz.

Yönetimle İletişime Geç >>>

Sitemizi kullanırken yaşadığınız sorun ve önerilerinizi yöneticiler ile paylaşabilirsiniz. Sağdaki simgeye tıklayarak gidebilirsiniz.

Dik Durmanın Faydaları Ve Yolları

Stoic Legionnaire

Ay Yolcusu
Merhaba.

Bu konu hakkında düşünen var mı? Dik durmanın sadece omurgaya ve genel sağlığa değil, psikolojimize dahi olumlu etkileri olduğunu duymuştum ama kaynak bulamadım. İnternete yazınca faydaları çıkıyor ama daha özel, daha farklı faydaları var mıdır?

Gün içinde çoğunlukla masa başındayım ve kendimi çoğunlukla kambur şekilde buluyorum. Tabii çok az zaman bunu fark ediyorum, fark etmediğim zamanlarda akbaba gibi duruyorum. Bunu nasıl çözebilirim?
tumblr_a8585b9875e55de7d92887b650d05ad3_0e27ec30_1280.jpg
Nasıl ki insan diyafram nefesine kendini alıştırabilir, dik durmaya da alıştırabilir mi? Bunu nasıl yapabiliriz? Sadece otururken değil, yürürken de sanki öne doğru eğiliyor gibi yürüdüğümü fark ettim. Fark ettiğim zaman düzeltiyorum ama kalıcı olmuyor.

buyuk_2880.77518600 1521459080.jpg
Şu kobra hareketi iyi geliyormuş, başka çözüm yolları nelerdir? İyi akşamlar dilerim.
Bhujangasana.jpg

Stoic Legionnaire

Ay Yolcusu
Dik durmak ile ilgili çok güzel bir kaynak buldum: Dik Duruş Akademisi :D Evet, gerçekten ismi böyle. Hatta "8 Haftada Dik Durma Sanatı" diye bir kitap bile var, aynı kişi tarafından yazılmış. Bu şekilde aratırsanız Google'da bulabilirsiniz. Link atmak yasak değilse şu sitede de yine bilgiler mevcut:

Bir de bir şey daha sormak istiyorum, dik oturmanın boy uzunluğuyla da ilgisi varmış, tabii 5-10 cm fark etmese de 3-4cm fark ettirebiliyormuş, siz ne düşünüyorsunuz?

109912822_2685226951744350_4270664155583078767_n.jpg

Stoic Legionnaire

Ay Yolcusu
beyler bir şey soracağım nofap yapmadığım dönemle yaptığım dönemde istemsiz dik durma var
testesteron kaynaklı diye düşünüyorum siz ne düşünüyorsunuz
Bende de var bu durum...
Aynı şeyi duş alırken yaşadım. NoFap yaparken hiç umursamadan soğuk duşun altına girebilirken yapmadığım dönemde hep sıcak/ılık duş aldım. Hatta duş almaya bile üşendim. Bence testosteron ile kesinlikle ilgisi var bu durumların. Soğuk duş almak, dik oturmak/dik yürümek, zor olanı yapmak için bizi içten içe şevklendiriyor.

Strafe

Neptün Yolcusu
Duruşunuz testosteronunuzu etkiler. Yapılan bir araştırmada özgüvenli duruş gösteren bireylerin testosteronu daha fazla, kortizolu daha az çıkıyordu. Bunlar küçük, anlık artış-azalışlar olsa da etkilediği bir gerçek.

Makale linki :

Son düzenleme:

Stoic Legionnaire

Ay Yolcusu
Duruşunuz testosteronunuzu etkiler. Yapılan bir araştırmada özgüvenli duruş gösteren bireylerin testosteronu daha fazla, kortizolu daha az çıkıyordu. Bunlar küçük, anlık artış-azalışlar olsa da etkilediği bir gerçek.

Makale linki :
Link için teşekkürler, bir şey daha sormak istiyorum. Hani makale attınız ya, bu makale sayfalarını hep görüyorum ama nereye bakacağımı anlayamıyorum. "Abstract" yazan yeri çevirerek okuyup anlamak yeterli mi? Bazı makalelerde aşağı kısımlarda da çokça yazı var da.

Strafe

Neptün Yolcusu
Link için teşekkürler, bir şey daha sormak istiyorum. Hani makale attınız ya, bu makale sayfalarını hep görüyorum ama nereye bakacağımı anlayamıyorum. "Abstract" yazan yeri çevirerek okuyup anlamak yeterli mi? Bazı makalelerde aşağı kısımlarda da çokça yazı var da.
Rica ederim. Tıbbi makaleler internette PubMed’de toplanır. Amerikanın ulusal bilim kütüphanesi denilebilir. Linke tıkladığında karşına makalenin genel içeriği ( özetini) anlatılır. Sayfada “ Full text links” yazan yere tıklayarak makalenin yayımlandığı dergiden tamamına erişebilirsin. Bazı makaleler ücretli oluyor ama çoğu ücretsiz. Özeti okumak yeterli olabilir ama full text’e de göz gezdirebilirsin vaktin varsa detayları öğrenmiş olursun.

King Elessar

Uranüs Yolcusu
Sci-Hub x Now! eklentisini ekleyerek ücretsiz şekilde makalenin tamamına erişebilirsin.

Doğru postür, aslında insan vücudunun gelişimi için çok büyük öneme sahip: Çene gelişiminden, insan ömrünün artmasına kadar. Testosteronla net bir şekilde korelasyon var mıdır (olduğunu düşünüyorum) bilmiyorum ama testosteronu yüksek biri, vücut dili ve duruşuyla bunu belli edeceğini düşünüyorum.

Kafa öne gidiyorsa chin tuck egzersizi öneririm, çok etkili. Onun dışında doğru postürde kulağın konumu tam omuz hizasında (tam omuzların üstünde) oluyor, kolay hatırlatma açısından bunu akılda tutmak yararlı olabilir.

Kafa önde duruş bozukluğunda, üst trapez ve boyun çok kasılır. Bunları esnetmenizi, hatta boyun çalışmanızı tavsiye ederim. Vücut geliştirme bakımından bakarsak, postür için en kritik bölgeler: Arka omuz, rhomboid, ve orta-alt trapezler. Bu bölgelere daha çok ağırlık vererek çalışmak, postür için çok yararlı olacaktır.

Bu durumun daha da ciddi sorunlara sebep olmadan doktora görünmek yararlı olabilir. Bu soruna sanırım ortopedi bölümü bakıyor.

Son düzenleme:

Yorgunsavaşcı72

Ay Yolcusu
Merhaba.

Bu konu hakkında düşünen var mı? Dik durmanın sadece omurgaya ve genel sağlığa değil, psikolojimize dahi olumlu etkileri olduğunu duymuştum ama kaynak bulamadım. İnternete yazınca faydaları çıkıyor ama daha özel, daha farklı faydaları var mıdır?

Gün içinde çoğunlukla masa başındayım ve kendimi çoğunlukla kambur şekilde buluyorum. Tabii çok az zaman bunu fark ediyorum, fark etmediğim zamanlarda akbaba gibi duruyorum. Bunu nasıl çözebilirim?
Ekli dosyayı görüntüle 2127
Nasıl ki insan diyafram nefesine kendini alıştırabilir, dik durmaya da alıştırabilir mi? Bunu nasıl yapabiliriz? Sadece otururken değil, yürürken de sanki öne doğru eğiliyor gibi yürüdüğümü fark ettim. Fark ettiğim zaman düzeltiyorum ama kalıcı olmuyor.

Ekli dosyayı görüntüle 2125
Şu kobra hareketi iyi geliyormuş, başka çözüm yolları nelerdir? İyi akşamlar dilerim.
Ekli dosyayı görüntüle 2126
Dik duruş korsesi kullanabilirsin bence işe yarıyor ama iş yine sende bitiyor

Stoic Legionnaire

Ay Yolcusu
Dik duruş korsesi kullanabilirsin bence işe yarıyor ama iş yine sende bitiyor
Korse taksam işe yarar ama bu sefer de beyni eğitmemiş olurum, bir nevi bir "yetenek" gibi beyne kazandırmam lazım bu dik durmayı ki refleks haline gelsin, düşünmeden de yapabileyim yani bir alışkanlık olsun. Dik Duruş Akademi'si güzel gözüküyor, o içeriklerden faydalanacağım, sağ olasın.

Yorgunsavaşcı72

Ay Yolcusu
Korse taksam işe yarar ama bu sefer de beyni eğitmemiş olurum, bir nevi bir "yetenek" gibi beyne kazandırmam lazım bu dik durmayı ki refleks haline gelsin, düşünmeden de yapabileyim yani bir alışkanlık olsun. Dik Duruş Akademi'si güzel gözüküyor, o içeriklerden faydalanacağım, sağ olasın.
Ne demek rica ederim zaten korse bir yardımcı olacaktı sana bu süreçte, zaten en fazla 1 saat takıyorsun gün boyu takamazsın zaten ama yine de sen bilirsin

oldschool

Merkür Yolcusu
Meydan Okuma Rozeti
Birinci adım farkındalık, sürekli dik durmadığınız anları kontrol edin. Ben bunu sürekli yolda yürürken araba camlarında dükkan camlarında kendime bakarak yapıyordum. Daima çenemi yere paralel tutmaya gayret ediyordum. Bunu yaptığınızda ilk olarak kendinizi kabadayı gibi yürüyormuş gibi hissedebilirsiniz, ama emin olun sadece alışık olmadığınız için öyle geliyor normal insanlar öyle yürüyor, siz omuzlar önde olarak yürümeye o kadar alıştınız ki göğsünüzü öne çıkarınca bir garip hissetmeniz normal alışacaksınız.

İkinci adım sağlam sırt kasları ve eklem hareket açıklıklarını yeterli düzeye getirmek. Dik duramamanızın en büyük ve en yaygın nedenleri bu aslında. Sırt kaslarınız güçsüz olunca omuzlar öne doğru kıvrılır. Bu da otomatik olarak ön omuz ve göğüs kaslarınızın hareket açıklıklarını kısıtlar ve gerginleştirir.

Önerim;
Göğüs ve omuz hareket açıklıklarınızı arttıran hareketler yapın bunun için youtube dan 'chest mobility, shoulder mobility' tarzı videolara göz atabilirsiniz.

Sırt kaslarınız için bir çift dumbell ile, veya direnç bandı ile veya sadece vücut ağırlığınız ile yapabileceğiniz hareketler mevcut. Mesela superman hareketi bunlardan biri. Hatta bu hareketi bir çift 0,5ml su şişesi ile iyice direnci arttırabilirsiniz. Youtube'dan 'back workout at home' tarzı videolara bakabilirsiniz.

Üçüncü ve en önemli önerim core kuvvetiniz. Nedir bu core ? Vücudun merkez bölgesidir. Merkez bölgeniz güçlü olmadan dik durmanız neredeyse imkansızdır. Core bölgesi göğüs kafesimizin en alt noktasından leğen kemiğimize kadar olan tüm bölgelerdir. Core diyince sadece önmdeki karın kaslarınız akla gelmesin. Yan kaslar ve bel kasları da core bölgesine girer. Bunları evde yerde rahatlıkla çalışabilirsiniz.

Bu noktalara dikkat edip de dik durmamanız imkansız dostlar.

şuraya bu yazdıklarımı uygularsanız ve biraz da düzenli direnç antrenmanı yaparsanız nasıl değişilebileceğinizi bırakmak isterim.
Umarım birileri motive olur.
15121.png

Son düzenleme:

Stoic Legionnaire

Ay Yolcusu
Birinci adım farkındalık, sürekli dik durmadığınız anları kontrol edin. Ben bunu sürekli yolda yürürken araba camlarında dükkan camlarında kendime bakarak yapıyordum. Daima çenemi yere paralel tutmaya gayret ediyordum. Bunu yaptığınızda ilk olarak kendinizi kabadayı gibi yürüyormuş gibi hissedebilirsiniz, ama emin olun sadece alışık olmadığınız için öyle geliyor normal insanlar öyle yürüyor, siz omuzlar önde olarak yürümeye o kadar alıştınız ki göğsünüzü öne çıkarınca bir garip hissetmeniz normal alışacaksınız.

İkinci adım sağlam sırt kasları ve eklem hareket açıklıklarını yeterli düzeye getirmek. Dik duramamanızın en büyük ve en yaygın nedenleri bu aslında. Sırt kaslarınız güçsüz olunca omuzlar öne doğru kıvrılır. Bu da otomatik olarak ön omuz ve göğüs kaslarınızın hareket açıklıklarını kısıtlar ve gerginleştirir.

Önerim;
Göğüs ve omuz hareket açıklıklarınızı arttıran hareketler yapın bunun için youtube dan 'chest mobility, shoulder mobility' tarzı videolara göz atabilirsiniz.

Sırt kaslarınız için bir çift dumbell ile, veya direnç bandı ile veya sadece vücut ağırlığınız ile yapabileceğiniz hareketler mevcut. Mesela superman hareketi bunlardan biri. Hatta bu hareketi bir çift 0,5ml su şişesi ile iyice direnci arttırabilirsiniz. Youtube'dan 'back workout at home' tarzı videolara bakabilirsiniz.

Üçüncü ve en önemli önerim core kuvvetiniz. Nedir bu core ? Vücudun merkez bölgesidir. Merkez bölgeniz güçlü olmadan dik durmanız neredeyse imkansızdır. Core bölgesi göğüs kafesimizin en alt noktasından leğen kemiğimize kadar olan tüm bölgelerdir. Core diyince sadece önmdeki karın kaslarınız akla gelmesin. Yan kaslar ve bel kasları da core bölgesine girer. Bunları evde yerde rahatlıkla çalışabilirsiniz.

Bu noktalara dikkat edip de dik durmamanız imkansız dostlar.

şuraya bu yazdıklarımı uygularsanız ve biraz da düzenli direnç antrenmanı yaparsanız nasıl değişilebileceğinizi bırakmak isterim.
Umarım birileri motive olur.
Ekli dosyayı görüntüle 2134
Ustam detaylı yanıtınız için çok sağ olun, ne güzel ayrıntılı ayrıntılı açıklamışsınız.

"Kabadayı" hissi hakikaten bana da geliyordu. Göğsümü kabarta kabarta yürüyom, dışarıdan saçma mı oluyor vb. gibi düşünceler oluyordu. Demek ki alışmadığımdan kaynaklanıyormuş.

Egzersizler için de tekrardan teşekkürler.

Dik oturmayla ilgili de birkaç bilgi ve ipucu paylaşabilir misiniz? Özellikle boynum ağrıyor uzun süre masa başında, monitörü de tam göz hizama getirdim ama neyi yanlış yapıyorum bilmiyorum. Arada kalkıp hareket de ediyorum ama yine ağrıyor boynum. Bazen belim de. oldschool

oldschool

Merkür Yolcusu
Meydan Okuma Rozeti
Ustam detaylı yanıtınız için çok sağ olun, ne güzel ayrıntılı ayrıntılı açıklamışsınız.

"Kabadayı" hissi hakikaten bana da geliyordu. Göğsümü kabarta kabarta yürüyom, dışarıdan saçma mı oluyor vb. gibi düşünceler oluyordu. Demek ki alışmadığımdan kaynaklanıyormuş.

Egzersizler için de tekrardan teşekkürler.

Dik oturmayla ilgili de birkaç bilgi ve ipucu paylaşabilir misiniz? Özellikle boynum ağrıyor uzun süre masa başında, monitörü de tam göz hizama getirdim ama neyi yanlış yapıyorum bilmiyorum. Arada kalkıp hareket de ediyorum ama yine ağrıyor boynum. Bazen belim de. oldschool
Burada aslında +bilmemiz gereken ilk konu "insanoğlu henüz oturmaya adapte olamadı" evet oturma eylemi özellikle sandalye tarzı şeylerde oturma koltuk vesaire, insanoğlunun vücudu buna adapte değil biz binlerce yıldır koştuk yürüdük sıçradık. Bu durumda vücudumuzu sürekli oturmaya zorlamak yerine belki sık sık oturduğumuz yerden kalkmak gerekebilir. Mutlaka ve mutlaka oturarak pc başında bir işimiz var ise ayarlı masalar var ayakta da kullanılabiliyor ayarlanıyor onlardan almalıyız.
Screenshot_14.pngScreenshot_13.png

Stoic Legionnaire

Ay Yolcusu
Yoga düşünüyordum bende tam şu sıralar
Hocam "Fitify" diye bir uygulama var, fitness uygulaması. Bu uygulamanın yan uygulaması da "Fitify Yoga". Mutlaka bu iki uygulamaya bakmanızı öneririm. İkisi de ücretsiz kullanılabiliyor ama ücretli versiyonları da var, ücretli halleri de çok pahalı değil. Hatırladığım kadarıyla fitness uygulaması yıllık 400, yoga 200 civarıydı. 12'ye bölünce aylık çok uyguna geliyor. Premium versiyonları tabii çok daha kaliteli, doğal olarak, bu şekilde.

Ragnar lodbrok

Merkür Yolcusu
Hocam "Fitify" diye bir uygulama var, fitness uygulaması. Bu uygulamanın yan uygulaması da "Fitify Yoga". Mutlaka bu iki uygulamaya bakmanızı öneririm. İkisi de ücretsiz kullanılabiliyor ama ücretli versiyonları da var, ücretli halleri de çok pahalı değil. Hatırladığım kadarıyla fitness uygulaması yıllık 400, yoga 200 civarıydı. 12'ye bölünce aylık çok uyguna geliyor. Premium versiyonları tabii çok daha kaliteli, doğal olarak, bu şekilde.
İndirdim hocam saolun öneriniz için.Aslında ben fiziksel mekandakine gitmek istiyordum onunda fiyatı çok bişey değil nerdeyse spor salonu kadar hemde çok sağlam biyer

shape1
shape2
shape3
shape4
shape5
shape6