Son Paylaşımlar

Sitemize Hoşgeldiniz NeverFap Türkiye

Bize katılmak için kayıt olabilir veya giriş yapabilirsiniz.

Forum Rehberi >>>

Neverfap Türkiye Forum kurallarını öğrenmeniz ceza almanızı engeller. Kurallarımızı okuyunuz. Sağdaki simgeye tıklayarak gidebilirsiniz.

Yönetimle İletişime Geç >>>

Sitemizi kullanırken yaşadığınız sorun ve önerilerinizi yöneticiler ile paylaşabilirsiniz. Sağdaki simgeye tıklayarak gidebilirsiniz.

Orijinal Parfüme Para Verilir Mi?

Javert

Mars Yolcusu
Katılım
11 Eyl 2020
Mesajlar
46
Tepki puanı
124
Puanları
43
Konum
Eskişehir
Parfüm konusunda ufak bir yazı yazma sözü vermiştim, iki ay kadar kadar önce,geçte olsa.

Ancak bu süre zarfında birkaç koku daha denedim, bunlar internette takip ettiğim birkaç forum,çevreden duyduklarım ve herkes tarafından beğenildiğini duyduğum birkaç parfümdü.

Kimisi artık satışta olmayan ancak muadil dediğimiz açık parfümcülerde olan bir parfümlerdendi.

Hiç uzatmadan girizgahı burda bitirerek,açık parfüm,ucuz parfüm,orijinal,niş,designer parfüm gibi temel seviye parfüm konusuna girelim.

Şimdi parfüm,1200'lerde, Fransa'da yerin üstünde olan lağım yollarının kokusunu bastırmak için kullanılmaya başlamıştır, hatta eau de toilette deyimi burdan gelmiştir diyerek başlayamayacağım tabiki,direkt parfüm türlerine geçicem.


Eau de cologne

Bildiğin kolonya,limonlu,tütünlü,lavantalı gibi çoğunlukla tek notaya sahip,kalıcılığı olmayan,uçucu kokular.

Eau de toilette

Esans oranı, %5-10 arası değişen parfümlerdir, şuan günlük hayatta duyduğunuz, çoğu parfüm - en azından kokladığınız o muadillerin orijinal halleri- aslında bu yoğunlukta parfümler.
Yaz,kış,sonbahar, tüm parfümlerde kullanılabilir. Şu yüzden söylüyorum, edt'ler yazın, edp'ler kışın kullanılır diye bir inanç var, böyle bir durum yok, bir kış parfümü edt formatta, yaz parfümü edp formatta olabilir.

Eau de parfum

Artı eksi 5, yaklaşık %15lik bir esans oranına sahip parfümlerdir. Kalıcılık tabiki görece olarak bunlarda daha fazladır ancak tüm edpler kalıcıdır ve aynı zamanda yayılımı yüksektir diyemeyiz.

Parfum

%40 kadar bir esans oranına sahip parfümlerdir, nadir veya istek üzerine yapılan parfümlerdir, herhangi bir parfüm marketinde bu tarz kokulara çok rastlayamayabilirsiniz.


Şimdi bir parfümün genel özelliklerinden bahsedip,sonrasında senelerdir kullandığım parfümlerdende edindiğim tecrübelere göre, şahsi olarak önem sıramı anlatıcam.

Parfümün ilk olarak harmanı önemlidir, belli bir parfüm literatürü var, denediğiniz-kullandığınız parfüm, en azından bu zamana kadar duyduğunuz parfümlere benziyor mu?
İnsanı şaşırtan bir yapısı var mı, sizi parfümü kokladığınızda, heh bu klasik piyasa parfümü veya bir parfümün benzeri, az bir şey şu şu hali dediğiniz bir parfüm mü yoksa eşine benzerine rastlamadım dedirten parfümlerden mi, bu kısım, parfümle hobi veya profesyonel olarak ilgilenenlerin meşgalesi aslında biraz. Çünkü piyasadaki tüm parfümleri az çok biliyorlardır ve yeni bir tat beklerler. Benim için buna en iyi örnek Yves Saint Laurent Kouros'tur.

Kouros, sivri mi sivri, değişik mi değişik ve haliyle genel beğeniye uygun olmayan, çok ilginç bir parfümdür. Koku güzelliği görecelidir, yani şahsi olarak herkesin beğendiği parfümler farklıdır ve bu parfüm benimde tırnak içinde çekici parfümlerimin başında yer almıyor ama harman olarak çok üst düzey bir iş olduğunu söyleyebilirim.
Elektro penayla çalınır ama ağzıyla çalan Asım Can Gündüz edasıyla, Kourosta parfüm literatürüne başkaldıran ilginç bir parfüm, tekrardan genel beğeniye uygun olmadığını vurgulayayım, asla denemeden, kör satış alınmayacak bir parfüm.

Parfümün bir diğer özelliği koku güzelliğidir. Az öncede bahsettiğim gibi burası çok büyük oranda şahsidir. İşin derinlere inersek, genetikten tutun, yetiştirilme ortamı ve yaşanılan çevreye,tat ve koku hassasiyetine, birçok faktör bunun içinde. Piyasada genelde, kalite,farklılık,elegantlık,yayılım ve kalıcılık yerine sürüm olarak fazla satılması istenen designer parfümler, olabildiğince herkesin sevebileceği, tatlı-baharatlı-vanilyalı-odunsu kokulara oynar.

Bahsettiğim, parfümün tatlı-baharatlı vs. olması kalitesiz olduğunu göstermez,senelerdir kullandığım ama burada malesef vermeyeceğim kokumda, tatlı olmasa da,turunçgil ve baharat üzerine bir parfüm ve hafif sentetik bir parfüm.

Diğer özellikse kalıcılık, yarım saat kokup sonra tene yapışan, hatta kimi zaman tende dahi durmayan parfümlerden tutun, gün boyu üstünüzde buram buram kokan parfümlere kadar birçok kalıcılıkta parfümler var. Her ne kadar edp'ler daha kalıcı diye düşünsekte bu fark her zaman o kadar fazla olmayabiliyor.

Hermès-Terre d'Hermès EDT,bu kokulardan biri, edt'si ve edp'si arasında büyük bir fark yok.

Bir diğer özellikse yayılım, parfüm, body spray gibi tene yakın mı duruyor, yoksa siz gittikten sonra bile ortamda kokunuz kalıyor mu?

Aslında kalıcılık ve yayılımı, parfümün edp-edt-p olması gibi, içerisindeki notalar veya işin teknik kısmı olarak içerisindeki bağlayıcı yağlar ve alkol oranıda etkiliyor.

Nota olarak söylemek istediğim misal aromatik-sucul kokular (Davidoff-Cool Water,Paco Rabanne-İnvictus,Bvlgari Aqva Marine) kalıcılığı arttırması zor kokular, zira o kokunun orijinali hafif olması, fresh ve uçucu bir hava vermek zaten olayı. Zaten yaz-kış parfümü ayrımıda burdan geliyor, kendi tabirimle: yazın baymayacak,kışın uçmayacak!

Benim için önem sırasıysa, ilk olarak parfümün o şahsi göreceli bakımdan güzel kokması, bu en önemli kriterim, parfümü gün boyu üstümde duymak ister miyim,onunla bağ kurabilir miyim,bu çok önemli. Genel olarak sentetik (Armani Gio,Versace Eros,Full Speed,One Million,212'ler,Kenzo Pour Homme) parfümlerden uzak dururum,harmanı doğal kokan parfümleri severim. Ancak kimi kokular var ki, şeytan tüyü vardır, çeker kendine sizi, o zaman çok bir önemi kalmaz sentetik kokmasının.

İkinci sırada yayılım, birkaç parfümüm haricinde, parfümlerimin yayılmasını ancak rahatsız etmemesini isterim.

Üçüncü sırada kalıcılık, güzel ve tene yapışmayan bir parfümü yeri geldiği tazeleyebilme imkanım var, bu yüzden benim için son sırada.


Bu kadar temel bilgiden sonra, şimdi orijinal parfüm nedir, almalı mıyım, muadil ne, açık ne bir bakalım.

Orijinal parfümü şöyle ele alıyorum, bir parfümör tarafından yaratılmış, labarotuvar ortamında hazırlanmış,sonrasında şişelenmiş,lisanslı ürünler.
Orijinal parfümler yani parfümler: parfümör,şişe,reklam tüm o finansal yapım sürecinin saf ürünüdür, işin içinde marka etkisi de girmekte, mesela Zara,Defacto gibi yerlerin parfümleri nerede bir Creed,bir Tom Ford,bir Guerlain nerede. Bu aynı özelliklere sahip ve daha ucuz pc almak yerine, marka değerinden ötürü pahalı olan mac almak gibi, orijinal parfümde, marka,ödenilen parayı çok etkiler ancak pahalı olan en kalitelisidir diye bir durum yok.

Muadil parfüme gelince, bu aslında hafif karışık bir durum neden açıklayayım.

Yukarıda örneğini verdiğim Zara,Defacto gibi markaların neredeyse tamamı, orijinal bir parfümün,hafif değiştirilmiş versiyonu oluyor hatta çoğu zaman aynı kokuyor.

Zara Gold diye bir parfüm yok aslında, Paco Rabane Black XS'nin bir kopyası, yine Zara'nın mavi veya turuncu şişeli iki parfümü var, onlarda YSL Homme muadili ürünler.

Yani orijinal parfümler gibi sıfırdan parfüm üretmek yerine, hazır ve tutmuş,rağbet görmüş parfümlerin muadillerini yapıyor firmalar, bunlar aslında muadil diye geçen parfümler, orijinal değiller.

Bu parfüm konusunda bilgisizlikle alakalı bir durum olduğu için çok takılmayın, çevrenizde zara gold var efsane bi koku diyenlerede aldırış göstermeyin :)

Bir de şu da var,bazı parfümler, parfüm dışında başka ürünlerin kokusu olarakta hayatta mevcut, misal Versace Blue Jeans var hala parfümerilerde satılıyor, kokusu,evde kullandığınız
temizlik kokularında kullanılmış bir parfüm, keza Arko'nun yeşil veya mavi losyonunda, Davidoff Cool Water'ın kokusunu duyabilirsiniz.

Gelelim Sansiro,Bargello,DP,David Walker,Muscent,Loris,Magnaroma gibi açık parfüm diye tabir ettiğimiz markalar.

Aslında bunlarda muadil ürünlerdir. Mağaza (designer) parfümleri veya orijinal parfümler gibi farklı farklı şişeler ve isimler kullanmazlar, tek tip şişe ve kodlarla iş görürler.


Peki, orijinal parfüme bu kadar para verilir mi, şimdi bu konu zamana göre ekonomik bir konuda olduğu için, enflasyon falan filanı es geçerek konuşmaya çalışacağım, gerçi doların 18,64 olduğu şu zamanda es geçmek malesef zor.

Şimdi işin sağlık boyutundan bahsediliyor, benim alerjenik bir durumum olmadı, sadece açık parfümlerde özellikle bargello ve dp'de, sıkılan yerde kötü hissiyat oldu, Loris'in keza yanma yapabiliyor, hele ki Eyfel, herhalde en kötü açık parfüm markasıdır Lorisle birlikte, bunlara eskiden kullandığım Bargelloda dahil olmuş durumda son iki üç senedir.
Ancak orijinal parfümler, lisanslı ve kozmetik olarak kontrol edildikleri için daha güvenli olduklarını söyleyebilirim,açık markaların hangisi nasıl iş yapıyor bilemeyiz.

Peki koku olarak benziyor mu, ilk önce şunu söyleyeyim, hangi açık parfümcüye giderseniz gidin size şunu söyleyeceklerdir "birebir aynısı", bunu bir arkadaşınızdanda duyabilirsiniz.

Cevap olarak şunu söyleyeyim, yani mantık olarak sizde biliyorsunuz cevabı,birebir aynısını yapsalar ya ucuza satmazlar, ya orijinal marka dava açar, anlatabiliyor muyum?
Hani David Copperfield gerçekten uçsa, peygamberliğini ilan eder muhabbeti.

Açık parfümcüler arasında iyi muadiller yapan olsa da, birebir aynı kokuyu, aynı hissiyatı,aynı nota geçişlerini malesef alamazsınız, bu arada açık parfümcüler, en azından çoğu, teknik olarak az şampuana su katma tarzında iş yaparlar, bazı insanlar hepsinin, tek tek notalarını bulup,tekrar bir kimyevi süreç yaptıklarını söylüyor, şuanki bilgimle bu yanlış.

Şuanki bilgim diyorum, çünkü işin esans kısmı var, eğer esansını kendisi üreten bir firmaysa o farklı olabilir, ancak çoğu firma hazır esanslara, bağlayıcı yağlar alkol gibi maddeler ekleyerek seri üretim yapıyorlar, temel olarak şampuan-su tekniği. Kaldıki esans satan firmaların kokuları nasıl ürettikleri muallakta.


Sonuç olarak size önerebileceğim şey, orijinal parfümleri, parfümevlerinde sıkıp, birkaç saat gezip denemeniz,yapabiliyorsanız,orijinal parfümleri küçük 3-5ml şişelerde,split olarak satın almanız, bir süre kullanıp, tatmin olunca öyle almanız. Ben klasik taktik olarakta orijinali alıp, özel günlerde,davetlerde kullanmayı,günlük hayatta muadil kullanmayı tavsiye ederim.

Selam.

Edit: Yazmayalı bayağı olmuş, bi kaç yazım hatam var, affola.
 
Son düzenleme:

SDG

Yoda
Katılım
23 Kas 2020
Mesajlar
414
Tepki puanı
914
Puanları
160
Hiç bilmediğim bir konuda önce eksiden sıfıra, sonra sıfırdan 10' a gelmiş hissediyorum. Emekler için teşekkürler, ufkumuz açıldı ✨️
 

Muhammet20

Venüs Yolcusu
Katılım
6 Eyl 2022
Mesajlar
118
Tepki puanı
101
Puanları
49
Yaş
19
Konum
Türkiye
Parfüm konusunda ufak bir yazı yazma sözü vermiştim, iki ay kadar kadar önce,geçte olsa.

Ancak bu süre zarfında birkaç koku daha denedim, bunlar internette takip ettiğim birkaç forum,çevreden duyduklarım ve herkes tarafından beğenildiğini duyduğum birkaç parfümdü.

Kimisi artık satışta olmayan ancak muadil dediğimiz açık parfümcülerde olan bir parfümlerdendi.

Hiç uzatmadan girizgahı burda bitirerek,açık parfüm,ucuz parfüm,orijinal,niş,designer parfüm gibi temel seviye parfüm konusuna girelim.

Şimdi parfüm,1200'lerde, Fransa'da yerin üstünde olan lağım yollarının kokusunu bastırmak için kullanılmaya başlamıştır, hatta eau de toilette deyimi burdan gelmiştir diyerek başlayamayacağım tabiki,direkt parfüm türlerine geçicem.


Eau de cologne

Bildiğin kolonya,limonlu,tütünlü,lavantalı gibi çoğunlukla tek notaya sahip,kalıcılığı olmayan,uçucu kokular.

Eau de toilette

Esans oranı, %5-10 arası değişen parfümlerdir, şuan günlük hayatta duyduğunuz, çoğu parfüm - en azından kokladığınız o muadillerin orijinal halleri- aslında bu yoğunlukta parfümler.
Yaz,kış,sonbahar, tüm parfümlerde kullanılabilir. Şu yüzden söylüyorum, edt'ler yazın, edp'ler kışın kullanılır diye bir inanç var, böyle bir durum yok, bir kış parfümü edt formatta, yaz parfümü edp formatta olabilir.

Eau de parfum

Artı eksi 5, yaklaşık %15lik bir esans oranına sahip parfümlerdir. Kalıcılık tabiki görece olarak bunlarda daha fazladır ancak tüm edpler kalıcıdır ve aynı zamanda yayılımı yüksektir diyemeyiz.

Parfum

%40 kadar bir esans oranına sahip parfümlerdir, nadir veya istek üzerine yapılan parfümlerdir, herhangi bir parfüm marketinde bu tarz kokulara çok rastlayamayabilirsiniz.


Şimdi bir parfümün genel özelliklerinden bahsedip,sonrasında senelerdir kullandığım parfümlerdende edindiğim tecrübelere göre, şahsi olarak önem sıramı anlatıcam.

Parfümün ilk olarak harmanı önemlidir, belli bir parfüm literatürü var, denediğiniz-kullandığınız parfüm, en azından bu zamana kadar duyduğunuz parfümlere benziyor mu?
İnsanı şaşırtan bir yapısı var mı, sizi parfümü kokladığınızda, heh bu klasik piyasa parfümü veya bir parfümün benzeri, az bir şey şu şu hali dediğiniz bir parfüm mü yoksa eşine benzerine rastlamadım dedirten parfümlerden mi, bu kısım, parfümle hobi veya profesyonel olarak ilgilenenlerin meşgalesi aslında biraz. Çünkü piyasadaki tüm parfümleri az çok biliyorlardır ve yeni bir tat beklerler. Benim için buna en iyi örnek Yves Saint Laurent Kouros'tur.

Kouros, sivri mi sivri, değişik mi değişik ve haliyle genel beğeniye uygun olmayan, çok ilginç bir parfümdür. Koku güzelliği görecelidir, yani şahsi olarak herkesin beğendiği parfümler farklıdır ve bu parfüm benimde tırnak içinde çekici parfümlerimin başında yer almıyor ama harman olarak çok üst düzey bir iş olduğunu söyleyebilirim.
Elektro penayla çalınır ama ağzıyla çalan Asım Can Gündüz edasıyla, Kourosta parfüm literatürüne başkaldıran ilginç bir parfüm, tekrardan genel beğeniye uygun olmadığını vurgulayayım, asla denemeden, kör satış alınmayacak bir parfüm.

Parfümün bir diğer özelliği koku güzelliğidir. Az öncede bahsettiğim gibi burası çok büyük oranda şahsidir. İşin derinlere inersek, genetikten tutun, yetiştirilme ortamı ve yaşanılan çevreye,tat ve koku hassasiyetine, birçok faktör bunun içinde. Piyasada genelde, kalite,farklılık,elegantlık,yayılım ve kalıcılık yerine sürüm olarak fazla satılması istenen designer parfümler, olabildiğince herkesin sevebileceği, tatlı-baharatlı-vanilyalı-odunsu kokulara oynar.

Bahsettiğim, parfümün tatlı-baharatlı vs. olması kalitesiz olduğunu göstermez,senelerdir kullandığım ama burada malesef vermeyeceğim kokumda, tatlı olmasa da,turunçgil ve baharat üzerine bir parfüm ve hafif sentetik bir parfüm.

Diğer özellikse kalıcılık, yarım saat kokup sonra tene yapışan, hatta kimi zaman tende dahi durmayan parfümlerden tutun, gün boyu üstünüzde buram buram kokan parfümlere kadar birçok kalıcılıkta parfümler var. Her ne kadar edp'ler daha kalıcı diye düşünsekte bu fark her zaman o kadar fazla olmayabiliyor.

Hermès-Terre d'Hermès EDT,bu kokulardan biri, edt'si ve edp'si arasında büyük bir fark yok.

Bir diğer özellikse yayılım, parfüm, body spray gibi tene yakın mı duruyor, yoksa siz gittikten sonra bile ortamda kokunuz kalıyor mu?

Aslında kalıcılık ve yayılımı, parfümün edp-edt-p olması gibi, içerisindeki notalar veya işin teknik kısmı olarak içerisindeki bağlayıcı yağlar ve alkol oranıda etkiliyor.

Nota olarak söylemek istediğim misal aromatik-sucul kokular (Davidoff-Cool Water,Paco Rabanne-İnvictus,Bvlgari Aqva Marine) kalıcılığı arttırması zor kokular, zira o kokunun orijinali hafif olması, fresh ve uçucu bir hava vermek zaten olayı. Zaten yaz-kış parfümü ayrımıda burdan geliyor, kendi tabirimle: yazın baymayacak,kışın uçmayacak!

Benim için önem sırasıysa, ilk olarak parfümün o şahsi göreceli bakımdan güzel kokması, bu en önemli kriterim, parfümü gün boyu üstümde duymak ister miyim,onunla bağ kurabilir miyim,bu çok önemli. Genel olarak sentetik (Armani Gio,Versace Eros,Full Speed,One Million,212'ler,Kenzo Pour Homme) parfümlerden uzak dururum,harmanı doğal kokan parfümleri severim. Ancak kimi kokular var ki, şeytan tüyü vardır, çeker kendine sizi, o zaman çok bir önemi kalmaz sentetik kokmasının.

İkinci sırada yayılım, birkaç parfümüm haricinde, parfümlerimin yayılmasını ancak rahatsız etmemesini isterim.

Üçüncü sırada kalıcılık, güzel ve tene yapışmayan bir parfümü yeri geldiği tazeleyebilme imkanım var, bu yüzden benim için son sırada.


Bu kadar temel bilgiden sonra, şimdi orijinal parfüm nedir, almalı mıyım, muadil ne, açık ne bir bakalım.

Orijinal parfümü şöyle ele alıyorum, bir parfümör tarafından yaratılmış, labarotuvar ortamında hazırlanmış,sonrasında şişelenmiş,lisanslı ürünler.
Orijinal parfümler yani parfümler: parfümör,şişe,reklam tüm o finansal yapım sürecinin saf ürünüdür, işin içinde marka etkisi de girmekte, mesela Zara,Defacto gibi yerlerin parfümleri nerede bir Creed,bir Tom Ford,bir Guerlain nerede. Bu aynı özelliklere sahip ve daha ucuz pc almak yerine, marka değerinden ötürü pahalı olan mac almak gibi, orijinal parfümde, marka,ödenilen parayı çok etkiler ancak pahalı olan en kalitelisidir diye bir durum yok.

Muadil parfüme gelince, bu aslında hafif karışık bir durum neden açıklayayım.

Yukarıda örneğini verdiğim Zara,Defacto gibi markaların neredeyse tamamı, orijinal bir parfümün,hafif değiştirilmiş versiyonu oluyor hatta çoğu zaman aynı kokuyor.

Zara Gold diye bir parfüm yok aslında, Paco Rabane Black XS'nin bir kopyası, yine Zara'nın mavi veya turuncu şişeli iki parfümü var, onlarda YSL Homme muadili ürünler.

Yani orijinal parfümler gibi sıfırdan parfüm üretmek yerine, hazır ve tutmuş,rağbet görmüş parfümlerin muadillerini yapıyor firmalar, bunlar aslında muadil diye geçen parfümler, orijinal değiller.

Bu parfüm konusunda bilgisizlikle alakalı bir durum olduğu için çok takılmayın, çevrenizde zara gold var efsane bi koku diyenlerede aldırış göstermeyin :)

Bir de şu da var,bazı parfümler, parfüm dışında başka ürünlerin kokusu olarakta hayatta mevcut, misal Versace Blue Jeans var hala parfümerilerde satılıyor, kokusu,evde kullandığınız
temizlik kokularında kullanılmış bir parfüm, keza Arko'nun yeşil veya mavi losyonunda, Davidoff Cool Water'ın kokusunu duyabilirsiniz.

Gelelim Sansiro,Bargello,DP,David Walker,Muscent,Loris,Magnaroma gibi açık parfüm diye tabir ettiğimiz markalar.

Aslında bunlarda muadil ürünlerdir. Mağaza (designer) parfümleri veya orijinal parfümler gibi farklı farklı şişeler ve isimler kullanmazlar, tek tip şişe ve kodlarla iş görürler.


Peki, orijinal parfüme bu kadar para verilir mi, şimdi bu konu zamana göre ekonomik bir konuda olduğu için, enflasyon falan filanı es geçerek konuşmaya çalışacağım, gerçi doların 18,64 olduğu şu zamanda es geçmek malesef zor.

Şimdi işin sağlık boyutundan bahsediliyor, benim alerjenik bir durumum olmadı, sadece açık parfümlerde özellikle bargello ve dp'de, sıkılan yerde kötü hissiyat oldu, Loris'in keza yanma yapabiliyor, hele ki Eyfel, herhalde en kötü açık parfüm markasıdır Lorisle birlikte, bunlara eskiden kullandığım Bargelloda dahil olmuş durumda son iki üç senedir.
Ancak orijinal parfümler, lisanslı ve kozmetik olarak kontrol edildikleri için daha güvenli olduklarını söyleyebilirim,açık markaların hangisi nasıl iş yapıyor bilemeyiz.

Peki koku olarak benziyor mu, ilk önce şunu söyleyeyim, hangi açık parfümcüye giderseniz gidin size şunu söyleyeceklerdir "birebir aynısı", bunu bir arkadaşınızdanda duyabilirsiniz.

Cevap olarak şunu söyleyeyim, yani mantık olarak sizde biliyorsunuz cevabı,birebir aynısını yapsalar ya ucuza satmazlar, ya orijinal marka dava açar, anlatabiliyor muyum?
Hani David Copperfield gerçekten uçsa, peygamberliğini ilan eder muhabbeti.

Açık parfümcüler arasında iyi muadiller yapan olsa da, birebir aynı kokuyu, aynı hissiyatı,aynı nota geçişlerini malesef alamazsınız, bu arada açık parfümcüler, en azından çoğu, teknik olarak az şampuana su katma tarzında iş yaparlar, bazı insanlar hepsinin, tek tek notalarını bulup,tekrar bir kimyevi süreç yaptıklarını söylüyor, şuanki bilgimle bu yanlış.

Şuanki bilgim diyorum, çünkü işin esans kısmı var, eğer esansını kendisi üreten bir firmaysa o farklı olabilir, ancak çoğu firma hazır esanslara, bağlayıcı yağlar alkol gibi maddeler ekleyerek seri üretim yapıyorlar, temel olarak şampuan-su tekniği. Kaldıki esans satan firmaların kokuları nasıl ürettikleri muallakta.


Sonuç olarak size önerebileceğim şey, orijinal parfümleri, parfümevlerinde sıkıp, birkaç saat gezip denemeniz,yapabiliyorsanız,orijinal parfümleri küçük 3-5ml şişelerde,split olarak satın almanız, bir süre kullanıp, tatmin olunca öyle almanız. Ben klasik taktik olarakta orijinali alıp, özel günlerde,davetlerde kullanmayı,günlük hayatta muadil kullanmayı tavsiye ederim.

Selam.

Edit: Yazmayalı bayağı olmuş, bi kaç yazım hatam var, affola.
eline sağlık dostum.
 
B

Brock

Misafir
Çok güzel bir konu. Hep aradığım ama ilk defa rastladığım. Ama keşke biraz daha bilgilendirici olsa daha iyi olurdu daha detaylı. Tahminimce bu renkler gibi ana renkler gibi ana kokular var. Atıyorum bunları bize tanıtarak başlayan ve parfümlerin karışımlarının hangi ana kokular karıştırılarak yapıldığını anlatan. Odunsu baharat kavramlarını iyice belleten. Örnekler için bize göre veren mesela baharat kokusuna örnek olarak naneyi koklayın veya odunsu olarak şu ağacı koklayın işte bu ikisi karıştırılıp yapılıtor gibi. Ama tabi bunun için muhtemelen daha derinlemesine bir bilgi lazım. Ama benim rastladığım ilk yazı bu oldu bu konuyla alakalı. Elinize emeğnze sağlık
 

Javert

Mars Yolcusu
Katılım
11 Eyl 2020
Mesajlar
46
Tepki puanı
124
Puanları
43
Konum
Eskişehir
Çok güzel bir konu. Hep aradığım ama ilk defa rastladığım. Ama keşke biraz daha bilgilendirici olsa daha iyi olurdu daha detaylı. Tahminimce bu renkler gibi ana renkler gibi ana kokular var. Atıyorum bunları bize tanıtarak başlayan ve parfümlerin karışımlarının hangi ana kokular karıştırılarak yapıldığını anlatan. Odunsu baharat kavramlarını iyice belleten. Örnekler için bize göre veren mesela baharat kokusuna örnek olarak naneyi koklayın veya odunsu olarak şu ağacı koklayın işte bu ikisi karıştırılıp yapılıtor gibi. Ama tabi bunun için muhtemelen daha derinlemesine bir bilgi lazım. Ama benim rastladığım ilk yazı bu oldu bu konuyla alakalı. Elinize emeğnze sağlık
Bu tarz bir koku analizini, sadece bir kimyager yapabilir.

İleride parfümlerin,neye göre odunsu,neye göre aromatik,neye göre sucul dendiğini anlatan bir yazı planlıyorum,az önce dediğim gibi,'bunu bununla karıştırsan tarzı' bir parfüm üretim süreci yok.

Orijinal bir parfümün içerisindeki notalar bile,her zaman aynı kokmaz.

Tıpkı yazın yenen domatesle, kışın yenen sera domatesi farkı gibi.

Parfümde batch muhabbetine de değinmeyi düşüyorum.
 
B

Brock

Misafir
Bu tarz bir koku analizini, sadece bir kimyager yapabilir.

İleride parfümlerin,neye göre odunsu,neye göre aromatik,neye göre sucul dendiğini anlatan bir yazı planlıyorum,az önce dediğim gibi,'bunu bununla karıştırsan tarzı' bir parfüm üretim süreci yok.

Orijinal bir parfümün içerisindeki notalar bile,her zaman aynı kokmaz.

Tıpkı yazın yenen domatesle, kışın yenen sera domatesi farkı gibi.

Parfümde batch muhabbetine de değinmeyi düşüyorum.
Sağolun hocam umarım beklerim 🙏
 
shape1
shape2
shape3
shape4
shape5
shape6
Üst