Üniversitemizde ücretsiz psikolog desteği sağlıyor ona gidiyorum, geçen yıl da YL yapan birisinden online olarak destek aldım ve psikolojiye ilgim var diyebilirim. Psikoterapi hakkında psikolog kadar bilgim yok ama farklı ekoller var ve bu ekollerin genel amacı kişinin kendisini tanıması, neyi neden yaptığını yahut yapamadığını bilmesine yardımcı olmak. Psikolojik destek almak hatta psikiyatriye gitmek kişinin bilinç düzeyinin yüksek olduğunu gösterir bu yüzden seni tebrik ederim kardeşim.
Süreç genel olarak kendini tanıma ve fark ediş üzerine ilerliyor. Burada kilit nokta dürüst olabilmek. 8. sınıfta ilk psikologa gittiğim halimde korku ve çekinmeden dolayı bu dürüstlük yoktu olayları olduğu gibi değil de geçiştirerek, üzerlerini kapatarak sorun yokmuş gibi düşünmeye çalışıyordum. Üniversiteye geçmem ile bunu bir nebze aşsam da halen çabalıyorum. Bu o kadar zor bir şey ki ailen ve yetiştirilmene çok ama çok bağlı lakin her şey bu değil. Artık dümende olan biziz ve hatalarımızı fark edip değiştirmek bizim elimizde bunun bir ötesi de toplumun ve ailenin yaptığı yanlışları fark etmek, kilit nokta düzeltmeye çalışma, fark et sadece. Tabi bilinçli ve hakkıyla (genel olarak sağlıklı, mükemmel aile ve mükemmel toplum yoktur) bir ortamda büyüdüysen bunun farkında bile olmuyorsun ve özgüvenin yüksek oluyor.
Süreçte geçmişi deşmen gerekebilir, ailene ve kendine karşı hissettiğin duyguları ve aklından geçen düşünceleri engellemeye çalışmamanı tavsiye ederim. Duygular ve düşünceler gelip geçer onları karşıla, misafir gibi...
Psikologunun da senin çabaların da bu süreçte önemli. Karşı tarafın isteği, uyum durumları, aranızda oluşan samimiyet gibi şeylerden bahsediyorum. Bir de not almayı çok önemli buluyorum. Not almanı aklına gelenleri yazmanı tavsiye ederim.
(Not: Psikolog değilim bunlar benim yaşadığım sürecimin süzgeci)
Rica ederim.