Son Paylaşımlar

Sitemize Hoşgeldiniz NeverFap Türkiye

Bize katılmak için kayıt olabilir veya giriş yapabilirsiniz.

Forum Rehberi >>>

Neverfap Türkiye Forum kurallarını öğrenmeniz ceza almanızı engeller. Kurallarımızı okuyunuz. Sağdaki simgeye tıklayarak gidebilirsiniz.

Yönetimle İletişime Geç >>>

Sitemizi kullanırken yaşadığınız sorun ve önerilerinizi yöneticiler ile paylaşabilirsiniz. Sağdaki simgeye tıklayarak gidebilirsiniz.

Anlık Duygu Deği̇şi̇mleri̇ni̇n Hayatımıza Etki̇si̇

köstebek_murat

Mars Yolcusu
Katılım
26 May 2021
Mesajlar
55
Tepki puanı
147
Puanları
43
Yaş
21
Bugün hayatta her türlü konuda işinize yarayacak bir yazı yazacağım, hadi başlayalım :)

Biri sizi kontrol ediyormuş gibi hissettiğiniz, kendinizi suçladığınız, bir şeylerden kaçtığınız, geçici seraplara kapıldığınız, bir şeylere isteyerek adım attığınız ya da mantıken istemediğiniz ama duygusal anlamda istediğiniz için adım attığınız anlar oluyor mu? Peki bunların sebebi ve çözümleri nedir?

Evet, bu anlar hepimizde oluyor ve hepsinin sebebi anlık duygu değişimleridir. Duygular dürtü gibidir ve bizi eylem yönünde "Yap ya da yapma" şeklinde yönlendirirler. Hepimiz -mükemmel iradeye sahipler hariç- duygularımıza göre hareket ederiz ve davranışlarımız duygularımızı, duygularımız da -iradesizsek- davranışlarımızı değiştirir.
Davranışlarımız anlık duygu değişimlerimiz yüzünden gerçekleşir.Örneğin krize girince fap'i çok isteriz ama relapse olunca nefret ederiz.Böyle olmasının sebebi duygu değişimleridir.Duygu değişimlerine göre hareket ettiğini bilen biri de bu farkındalıkla birlikte çok daha iyi kararlar verir.Örneğin motive videosu izledikten sonra gaza gelip bir sürü hedef koyuyorsa bunu duygu değişimi yüzünden yaptığını,gerçekten hepsini yapamayacağını bilir ve olaya daha mantıklı yaklaşmaya çalışır.Böyle yapa yapa da duygularına yenik düşmemeye başlar.

Ben duygu değişimlerini 2'ye ayırıyorum:

1-İyi Anlamda Duygu Değişimleri​

2-Kötü Anlamda Duygu Değişimleri​


İYİ ANLAMDA DUYGU DEĞİŞİMLERİ​

İyi anlamda duygu değişimleri, amacımızın veya hedeflediğimiz şeylerin sonucunun iyi olduğu duygu değişimleridir. Yani bir şeyin sonucunun iyi olmasını istiyorsak bu olur. Eğer bu iyi duygu değişimlerini doğru kullanmayı bilirsek bize çok fayda sağlar ama yanlış kullanırsak bizi çok mutsuz eder. Hadi iyi anlamda duygu değişimlerine örnekler vererek size olayı kavrattıralım:

"Abiii, bir motivasyon videosu izledim, çok iyi geldi, resmen aydınlandım.Artık kesinlikle her gün; kitap okuyacağım, spor ve meditasyon yapacağım, kurslara yazılacağım, hayvan gibi ders çalışacağım, dil öğreneceğim, ortamlara gireceğim vs vs"​

⬆️Bu sözler genellikle anlık dibe çöküş ya da motivasyon videosu gazıyla söylenir ama asla hedeflenen kadar güzel ilerlenemez, mutsuzluğa sürükleniriz, "Acaba neden olmuyor?" deyip dururuz. Halbuki duygu değişimlerinin geçici olduğunu bilen biri, kendine daha şefkatli yaklaşıp daha istikrarlı ilerler.

"Az önce sürecimi 5.kez bozdum, artık kesinlikle yapmayacağım. Net yani abi, eminim başka yok"​

⬆️Bu sözler de genellikle relapse olmanın öfkesinin, kararlılığa dönüşmeye çalıştığı anlarda ortaya çıkar. Kişi bunu yaparak bir nevi kendini motive etmeye çalışır ama aslında bunu yaparak -sürecini bir daha bozduğu an- özsaygısını ve özgüvenini mahvetmiş olur. Çünkü daha kendi sözünü tutamayan birine dönüşür. Ayrıca krizdeki bizle, krizden çıkmış biz aynı değiliz. İlerideki duygu durumumuzun ne olduğunu bilmeyip şimdiden o zaman için karar vermemiz ne kadar mantıklı? Birinde pmo'yu çok isteyen biri var, diğerindeyse pmo'yu reddeden biri. Bu yüzden bu duygu değişimleri geldiğinde katı hedefler belirlememeliyiz(Bir daha hiç yapmayacağım, artık her şey kusursuz olacak gibi).Çünkü duygusal anlamda değişkenlik gösteren anlarda bir hedef belirlemek geçici olur. Bunun yerine daha iyisi için çabalamalıyız, dersler çıkarmalıyız ve kendimize şefkatli davranmalıyız.

"İyileşirsem 10 tane kurban keseceğim"​

⬆️Bu sözler de genelde çok yoğun hissettiğimiz anlarda söylenilir. Bunu yaparak bir nevi iyileşeceğimizi düşünürüz. Halbuki bu da yanlış zamanda düşünülmeden verilmiş anlık bir karardır.

Buraya daha fazla örnek yazabilirim ama mantığı kavradığınızı düşünüyorum, aklıma gelirse eklerim.

KÖTÜ ANLAMDA DUYGU DEĞİŞİMLERİ​

Kötü anlamda duygu değişimleri, genel olarak irademizi çok düşürürler. Bu yüzden bu duyguları atlatmak için çok daha fazla karşı koyma gücü ve mantık gerekir. Örneklerle açıklayacağım:

"M yapasım geliyor, kendimi çok zor tutuyorum..."​

⬆️Bu anlık tetiklenmeden dolayı olur ve geçicidir. Çünkü hiçbir kriz -oturup geçmesini beklemediğin sürece- kalıcı değildir. Geçici olmasının sebebi de duygu değişimleridir, duygular gelip giderler, gerçek değillerdir.

"İlk adımı atmak istiyorum ama içsesim bana engel oluyor, çok korkuyorum"​

⬆️Bu duygu değişimi içimizdeki bizi engelleyen canavarı beslemekten başka bir işe yaramaz. Dolayısıyla bunu sadece anlık duygu değişimi yüzünden söylediğimizi bilip ilk adımı atmalıyız, gerisi zaten gelecektir. Ayrıca zaten bu adımı atmayı önceden hedeflemiştik sadece korkularımız arttığından içsesimiz bize engel olmaya çalıştı. Yani böyle bir adım atınca pişman olma durumu olmayacak çünkü uzun vadede istediğimiz şey bu. Olsa bile bu pişmanlıkta geçicidir.

"Relapse oldum, tam bir aptalım, asla başaramayacağım"​

⬆️Bunu o anın duygusunun etkisiyle söylediğimizi ve geçici olduğunu bilip kendimize şefkatli olmalıyız;ders çıkarmak için kendimize izin vermeliyiz ve bir tekme de bizden gelmemeli.

"Tetikleyici gördüm,fap yapasım geliyor"​

⬆️Bu da aynı mantık. Sadece o an gelen duygu bulutu yüzünden bunu istiyoruz, geçici bir istek.O duygu bulutları gidince her şey geri aydınlık olacak ve net bir şekilde istemediğimizi ancak o bulutlar gidince anlayacağız.

"O çocuk beni kötü etkiliyor ama onunla konuşmaya devam etmek istiyorum"​

⬆️Bu çocuk arkadaşınız olabilir, hoşlandığınız biri olabilir vs. bu değişir, sizi kötü etkileyen biri olması yeterli. Geçici olduğunu, ileride aynı şeyleri hissetmeyeceğinizi ve uzun vadede pişman olacağınızı düşünüp iletişimi azaltmalısın. Ona soğuk davranmak, aradaki bağı azaltmak ya da kökten kesmek iyi olabilir.

"O an gözüme aşırı güzel gözüküyor, dayanamıyorum"​

⬆️Bunun mantığını da artık siz söyleyin, işi kaptınız bence :)

Bunları neden anlattım, tek amacım öylesine tanımlamak mıydı?
Hayır, o zaman hadi özet geçip bunlara karşı çözümler bulalım:

Duygu değişimlerini, bulutlarla kapanan hava gibi düşünebiliriz. Hava aydınlıkken her şey net bir şekilde gözükürken hava kapanırsa netlik gider ve şüpheye düşeriz. Net bir şekilde aydınlık gözükmediği için de gerçeği o sanabiliriz. Yani o an gelen yoğun duygu bulutlarını gerçek sanıp ona göre hareket edebiliriz. Ama onların -her ne duygu olursa olsun(mutluluk bile)- geçici olduğunu bilmeliyiz.

Peki çözümler neler?

İlk adımımız bu duyguların geçici bir bulut olduğunun farkında olmak. Yani aslında o şey her neyse o an onu çok istemiyoruz sadece o duygu değişimi bize öyle hissettiriyor. Bunun farkında olan insan 1-0 önde başlar.​


İkinci adımımızsa kararlı ilerlemek. Örneğin birden gaza gelince gideceğimiz yol, birden bir sürü hedef belirlemek değil ufak ufak ilerlemek olmalı. Yukarıda anlattıklarımı bilen bir insan kendine şefkatli yaklaşıp böyle yapar. Örnekleri yukarıda arttırdım. Temel mantık o duygunun geçici olduğunu bilip olabilecek en uzun vadeli tercihi yapmak.​


Duygu değişimleri olduğunda meditasyon yapmanız zihninizi sakinleştirir, o bulutların uzaklaşmasını sağlar. Buna soğuk duş, dışarı çıkma vs şeyleri ekleyebiliriz. Size iyi gelen bir şey olması yeterli.
 
Son düzenleme:
N

neurosoft

Misafir
Madem adam o kadar istiyordu da kriz anında neden relapse oldu da sonrasında yapmayacağım abi kafasına giriyor değil mi? heheh. Gerçekten iyi özetlemişsin duygu-davranış meselesini. Teşekkürler...
 

Sesli Okuyan

Ay Yolcusu
Katılım
3 Haz 2021
Mesajlar
46
Tepki puanı
79
Puanları
21
1- Yapabilirim.
2- Yapmak istiyorum.
3- Yapıyorum.
4- Keşke yapmasaydım / Yapmasaydım daha iyiydi.
5- Bir daha yapmam / Yapmam.

PMO konusundaki en üst düzey bilinç seviyesi 5 tir.
 

köstebek_murat

Mars Yolcusu
Katılım
26 May 2021
Mesajlar
55
Tepki puanı
147
Puanları
43
Yaş
21
1- Yapabilirim.
2- Yapmak istiyorum.
3- Yapıyorum.
4- Keşke yapmasaydım / Yapmasaydım daha iyiydi.
5- Bir daha yapmam / Yapmam.

PMO konusundaki en üst düzey bilinç seviyesi 5 tir.
Eğer 5.söylediğin cümle sadece relapseden sonra değil her anda söyleniyorsa evet en üst düzey bilinç budur.Çünkü her an korunan bir karar var
 
shape1
shape2
shape3
shape4
shape5
shape6
Üst