Son Paylaşımlar

Sitemize Hoşgeldiniz NeverFap Türkiye

Bize katılmak için kayıt olabilir veya giriş yapabilirsiniz.

Forum Rehberi >>>

Neverfap Türkiye Forum kurallarını öğrenmeniz ceza almanızı engeller. Kurallarımızı okuyunuz. Sağdaki simgeye tıklayarak gidebilirsiniz.

Yönetimle İletişime Geç >>>

Sitemizi kullanırken yaşadığınız sorun ve önerilerinizi yöneticiler ile paylaşabilirsiniz. Sağdaki simgeye tıklayarak gidebilirsiniz.

3'Ten 28'E Matematik Netlerimle Sahura Doğru

Adam Shelby

Mars Yolcusu
Katılım
21 Tem 2021
Mesajlar
26
Tepki puanı
122
Puanları
38
Merhabalar Fapstronotlar


Normalde sınav konularında konuşmayı pek sevmem. Çünkü sistemin çok büyük hatalar barındırdığını ve insanları en güzel zamanlarından alıkoyduğuna inanıyorum. Ancak bu ülkede maalesef bu sürece katlanmak zorundayız. Bu sebeple sınavı bir anahtar gibi görüp sadece kilidi açana kadar onunla ilgilenebiliriz. 2019 da sınava ilk girişimde EA alanında 20k sıralama yaptım. Şimdi sizlere TYT matematik netlerimi 3’ten 28’e ve AYT netimi de nasıl 25’e çıkardığımı 3 başlıkta anlatacağım. Çünkü dostlar, gerçekten dinlenilesi bir hikayesi var.



Lise 1-2-3 ve Hazırlık Dönemim


2013 yılında Türkiye’nin önde gelen ve hazırlığı olan bir lisesine girdim. Ortaokulda “ben sözelim” “sözelim ben” “sözel kafalıyım" tiplemesinde klasik bir Türk öğrencisiydim. (Yazının en sonunda bu tiplemedeki hataya değineceğim). Bizim zamanımızda TEOG vardı ve iki sınavda da Türkçe hepsi doğru ve sadece matematik yanlışlarım vardı. Liseye de bu kafayla gittim ve yıllarca matematikten nefret ettim. Sayılar karmaşası ve kötü hocalar sayesinde benim için hep Çinceden hallice ama sürekli de sorumluluğum dahilinde olan bir yüktü. Lisede de sadece sınav haftalarında çalışan biriydim. Okuduğum lise geniş ormanlık bahçesi ve ufku geniş hocalarıyla sisteme uyuşuk bireyler değil düşünen, üreten ve fayda sağlayan sosyal bireyler yetiştiren Atina okulu havasında bir okuldu. Test çözmek yerine kitap okur, deneme çözmek yerine tiyatro yapar, birbirimizle yarışmak yerine okul çıkışında Heidegger fikirlerini tartışırdık. Hocalarımızla sınıfta değil bahçede söğüt ağaçları altında ders işler, matematik dersinde aşağı inip fidan dikerdik. Yıllarımı çoktan seçmeli 5 seçenek arasında değil, hayatın akışında anlamı olan kendimi keşfetme serüvenimde geçirdim. Anlayacağınız 11. sınıf ikinci dönemine kadar ben ileriye dönük hiç ders çalışmadım. Üniversite konusunda kendime güveniyordum çünkü üst dönemlerimiz son sene tamamen gömülüp istedikleri yerler kazanıyordu. Sonra yavaş yavaş lise sonuna yaklaştık ve matematik çözemediğim için hukuk hayalinden uzaklaşırken bir gün sınıf arkadaşım Bayan C. yanıma gelip hayatımı etkileyecek o cümleyi kurdu.


Bakış Açınız Hayatınızı Değiştirir


Ben yıllarca aman matematik yapamam aman sözel zekayım aman öyleyim diye kendimi koşullarken bayan C. “ya Shelby ( bana soyadımla hitap ederdi), neden matematik dersine giriyorum diye kendini yoruyorsun. Hendese, cebir ya da teknik dersine giriyorum diyerek kendini mutlu etsene’ dedi. Bir anda beynimde şimşekler çaktı. Çünkü o sıralar ben sürekli divan edebiyatı beyitleri ezberliyordum ve eski Türkçeyi kullanmak hoşuma gidiyordu. Bir de bunun üzerinde İbni Sina’nın bir gün kuyunun yanından geçerken su kovasını taşıyan ipin taşta oluşturduğu oyuğu görüp " bu ip gide gele taşı oyduysa ben de bir işle uğraşarak beynimde ona oyuk açabilirim" analojisi geldi. Matematikle uğraşıp onu sevdiğim şekilde hayal edersem netlerimi arttırabilirim dedim. Matematiği öncelikle sınavda netlerimi arttırabileceğim bir düşman değil, dünyayı anlamada bir araç olarak kullanmaya karar verdim. O hafta koşarak kütüphaneden matematik felsefesi ile ilgili bir kitap aldım. Ardından tüm derslerine girmeye ve olayı çözmeye karar verdim. Çok heyecanlıydım ve derse olan bakış açımı değiştirdiğim için keyif alıyordum. Yalnız bir sorun vardı. 11. sınıfta bu bakış açısına gediğim için yeni konuları çözerken temelleri bilmediğim için zorlanıyordum. Bir gün logaritma konusunda sorunun %80'nini çözüp son kısmını üslü sayılar bilmediğim için getirememiştim. Matematik hocam ' ya Shelby senin acil temelini tekrar atman lazım" dedi. Bu fikri gidip aileme açtım. Onlara dershane yada kursa gitmek istemediğimi çünkü zaten diğer dersleri yapabildiğimi ancak sorunumun matematik olduğunu ve birebir buradan ders almak istediğimi söyledim. Çünkü gerçekten diğer sosyal derslerde iyiydim ve edebiyatta ezberlenen eserleri lisede okumuş çoktan üzerine arkadaşlarımla tartışmıştım. Ailem bana ve kendimi tanımama güvendiği için kabul etti ve 11. sınıf 2. döneminde eş zamanlı olarak özel ders ile TYT matematik dersleri almaya başladım.

Hikayenin orta kısmında yani 11. sınıfın ilk döneminde bizi bir deneme sınavına sokmuştu hocalar. Normalde hiç adetleri değildir ama MEB ortak sınavı mı neymiş. Biz tabi 4 senedir test yüzü görmeyince kıkır kıkır gülüyoruz. Paragraf sorularına gelince " bu ne kardeşim Nitzsche bu fikre karşı çıkıyor" diyoruz. Sonra derken zor bela 2 saat bu işkenceye dayandık ve sınav bitti. Ardından 1 hafta sonra sonuçlar bir geldi benim TYT matematik neti 3. Sayı ile 3. Bir anda işin maalesef ciddiyetinin farkına vardım. Hayatımın rüya gibi yıllarının sona ermesi gerektiğine, en azından tüm sosyal faaliyet ve zevklerimi 1.5 seneliğine askıya amam gerektiğine kanaat getirdim. Okulda son sene tüm sınıf topluca çalışmaya başlardı ancak ben 11. sınıf 2 dönemin başında kolları sıvadım.

12. Sınıf Sürecim ve Üniversite Kazanmam

Lisede aşık olmasını, yağmurda ıslanmasını, koklamasını bir erguvanı ya da seyretmesini bir bulut yığınını ve bu sırada bir puro içmesini öğrendimse de son sene gözlükleri takıp ' dını dıt dıt dını dıt dıt dını dıt dıt dı dı dıııt' ödül töreni marşıyla masaya oturdum. Sınıf kapısına kocaman " Geometri bilmeyen giremez" yazısını tebeşirle yazdım. - Antik Yunan'da Aristotales okuluna bunu yazıyor. Çünkü geometri o zamanlar savaşlarda çok önemli- Sürekli tırnak içinde hendese ve artık matematik olayına yöneldim. Testler çözdüm. Mantığını kavramaya çalıştım. Test çözdükçe kafamın genişlediğine, olayları hızla ele alabildiğime, zekamın keskinleştiğine şahit oldum. Çünkü matematiğin böyle bir etkisi var. Son sınıfta matematik hocamız da bizim kafada olduğu için dersi hayatla ilişkili anlatırdı. Logaritma eğrilerinin aslında Golfstream akıntılarının akış yönünün sayısal değeri olduğundan, dairenin 2. boyutu ve ve 3. boyutlarının ve analitik geometrinin aslına hakikati ve idealar alemini tasvir ettiğinden bahsederdi. Böyle bir sınıfta şevkim artıyordu ve her gün ortalama 6 saat ders çalışıyordum. Arada geçen başkaca taktikler, sürekli test çözmeler ve konu takipli sistemli bir çalışma sonunda; hayatımda hiç dershaneye gitmeyerek, matematiğe bakış açımı değiştirerek, hedeflerim için bu sınava katlanmam gerektiğini bilerek bir yıl boyunca çalıştım ve son sınıfta çalışarak mezuna kalmadan 20k yaptım. Hedefim aslında 10k idi ancak AYT matematik istediğim gibi geçmedi. Normalde 31-32 yaparken sınavda 25 yaptım. Ancak bir daha bu strese katlanmak istemediğim için buna da şükür diyerek bir hukuk fakültesine yerleştim.
Şimdilerde hala matematik çözüyorum. Çünkü beynimi daha keskinleştiriyor ve hayatı anlamakta kolaylık sağlıyor. Eğer sınav sürecindeyseniz sakin olun ve çözmeniz gerekenlerin aslında bir dayatma olmadığını, hepsinin bir anlamı olduğunu, integralde maximum noktanın kavanoz üretiminde bile kullanıldığını araştırarak size öğretilenlerin soyut değil somut şeyler olduğunun farkına varın. Sınav sürecinizde esenlikler dilerim...


Yazar notu: Yazı başında sözel sayısal kafasından bahsetmiştim. Maalesef bu bize ülkemizde dayatılan bir sınıflandırma. Arkadaşlar elbette bir şeye daha "yatkın" olabilirsiniz. Ancak bu diğerini yapmadığınız anlamına gelmez. Ülkemizde sayısalcılar genelde edebiyatı ve Türkçeyi küçümserler. Sanki kendileri Sanskritçe konuşuyormuşcasına. Sözelciler sürekli matematiğe öcü gibi bakarlar. Oysaki bunlar herkes içindir. Tüm insanların beyninde 2 lob vardır ve sizin diğerini yapamayacağınız anlamına asla gelmez. Sözelden giriyorsanız da sınava biyoloji okumaları yapabilirsiniz. Matematik herkes için vardır. Herkes şiir ezberlemenin hazzına varabilir. Herkes trigonometrinin büyüleyici dünyasında oradan oraya sıçrayabilir. -De yi ve -da yı ayrı yazmak her vatandaşın görevidir. Yıllarca bizi ayrıştırdılar ve biz diğer alanın zarafetinden mahrum kaldık. Ben üniversite gidip misafir olarak fizik derslerine giriyorum. İlk yıllarda arkadaşlarım benle dalga geçiyorlardı. Ancak zamanla onlar da hazzına vardı. Zamanı duygusal açıdan algılamaya çalışmak haz verir ancak Emc2 ile Einstein'a kulak vermek zamanı daha da anlaşılır kılar. Keyif aldığınız her alanla ilgilenebilirsiniz. Bilim hepimizin. Ortaçağ filozofları fizik, felsefe, matematik, şiir ve bir çok disiplinle birlikte ilgileniyordu. Hepsi birbirine bağlı çünkü. Lütfen kendinizi kısıtlamayın ve öğrenmenin hazzına varın. Halil İnalcık bir röportajında her gün geometri testi çözdüğünü söylüyor. Çünkü beynimi keskinleştiriyor diyor (ben de ondan etkilendim zaten). Bu sebeple kendinizi sınırlamak sadece hayattın tadını almanızı bir tutam daha kısıtlayacaktır.
 

Rodion Romanoviç

Raskolnikov
Çevirmen Üye
Katılım
16 Şub 2021
Mesajlar
915
Tepki puanı
2,217
Puanları
160
Konum
Türkiye
Web Sitesi
1000kitap.com
Tebrik ediyorum kardeşim. Gerçekten son notun çok haklı. Toplama yapamayip ben matematik yapamıyorum diyenler var. Doğru düzgün konuşmayıp benim Türkçem kötü diyenler var çok yazık
 

cici panpa

Satürn Yolcusu
Katılım
16 Ara 2020
Mesajlar
139
Tepki puanı
310
Puanları
84
Web Sitesi
www.neverfapturkiye.com
11.sınıfın ilk haftasındayım matematiğim 0 çok ciddiyim. Okuldaki hocalarımız tytyi bitirmemizi söylüyor ama ben matematiği kesinlikle 12 de tıp için yapmam gerekiyor.lise 3 teyim ne yapıcam bilmiyorum
 

Samuray

Son Dopamin Bükücü
Üst Düzey Moderatör
Katılım
15 May 2021
Mesajlar
876
Tepki puanı
2,038
Puanları
160
11.sınıfın ilk haftasındayım matematiğim 0 çok ciddiyim. Okuldaki hocalarımız tytyi bitirmemizi söylüyor ama ben matematiği kesinlikle 12 de tıp için yapmam gerekiyor.lise 3 teyim ne yapıcam bilmiyorum
Kanka seni en iyi hocaların tanır. Zaten TYT çözünce gerçekten çok rahat edersin. Şu trigonometri denen kanser konuyu kaçırdım ben çok sıkıntısını çektim sonradan. 11’i öncelikte tutarsan mantıklı.
 

Adam Shelby

Mars Yolcusu
Katılım
21 Tem 2021
Mesajlar
26
Tepki puanı
122
Puanları
38
11.sınıfın ilk haftasındayım matematiğim 0 çok ciddiyim. Okuldaki hocalarımız tytyi bitirmemizi söylüyor ama ben matematiği kesinlikle 12 de tıp için yapmam gerekiyor.lise 3 teyim ne yapıcam bilmiyorum
Size tavsiyem çok hızlı bir şekilde bir “uzman” ile konuşmanız. Hocalarınız olur, gerçek bir rehberlikçi olur. Akabinde çizceceğiniz yol haritasında en isabetli adımları atıp “eksiklernize” odaklanmak olacaktır
 
shape1
shape2
shape3
shape4
shape5
shape6
Üst