Son Paylaşımlar

Sitemize Hoşgeldiniz NeverFap Türkiye

Bize katılmak için kayıt olabilir veya giriş yapabilirsiniz.

Forum Rehberi >>>

Neverfap Türkiye Forum kurallarını öğrenmeniz ceza almanızı engeller. Kurallarımızı okuyunuz. Sağdaki simgeye tıklayarak gidebilirsiniz.

Yönetimle İletişime Geç >>>

Sitemizi kullanırken yaşadığınız sorun ve önerilerinizi yöneticiler ile paylaşabilirsiniz. Sağdaki simgeye tıklayarak gidebilirsiniz.

Bağımlılıkların gizli sorumlusu “Dopamin”

None

Emekli Moderatör
Katılım
30 Ağu 2020
Mesajlar
452
Tepki puanı
943
Puanları
160
Dopamin Nedir?
Dopamin, beynin nörotransmitterlerinden biridir – nöronlar arasında bilgi taşıyan bir kimyasal. Dopamin, hareket, dikkat , öğrenme ve duygusal tepkileri düzenlemeye yardımcı olur . Aynı zamanda sadece ödülleri görmemize değil, onlara doğru ilerlemek için harekete geçmemize de izin veriyor. Dopamin, ödül sisteminin bir parçası olarak, zevk ve memnuniyet duygularına katkıda bulunduğundan, nörotransmiter bağımlılıkta da rol oynar.

Dopamin, motor sistemine ağır şekilde dahil edilir. Beyin yeterince dopamin üretemediğinde, Parkinson hastalığına neden olabilir. Bu nedenle Parkinson hastalığının birincil tedavisi, dopamin üretimini teşvik eden L-dopa adı verilen bir ilaçtır. Dopamin ayrıca şizofreni ve DEHB’de de yer almaktadır ve bu koşulların altında yatan madde sistemleri ve madde kötüye kullanımı bozukluğu karmaşıktır.

Dopamin sisteminin etkinliği, kişinin dopamin reseptörlerinin durumuna bağlıdır ve bu şartlara sahip insanlarda, kimyasal henüz açıklanmayan yollarla diğer faktörlerle etkileşime girer. Düşük dopaminli insanlar da bağımlılığa daha yatkın olabilir. Belli bir dopamin reseptörü türünün varlığı , daha yaygın olarak risk alma olarak bilinen duyum arayışı ile ilişkilidir .

Dopamin Eksikliği Belirtileri

Bir dopamin eksikliğine bağlı durumların bazı belirti ve semptomları aşağıdakileri içerir:

  • kas krampları, spazmları veya titremeleri
  • Ağrı ve sızılar
  • kaslarda sertlik
  • denge kaybı
  • kabızlık
  • yeme ve yutma zorluğu
  • kilo kaybı veya kilo alımı
  • gastroözofageal reflü hastalığı ( GERD )
  • sık zatürree
  • uyku problemi veya rahatsız uyku
  • düşük enerji
  • odaklanamama
  • normalden daha yavaş hareket etmek veya konuşmak
  • yorgun hissetmek
  • moralsiz hissetmek
  • açıklanamayan bir şekilde üzgün veya gözyaşı dolu hissetmek
  • ruh hali
  • Umutsuz hissetmek
  • özgüveninin düşük olması
  • suçluluk hissetmek
  • endişeli hissetme
  • intihar düşünceleri veya kendine zarar verme düşünceleri
  • düşük cinsel ilişki sürüşü
  • halüsinasyonlar
  • hezeyanlar
  • içgörü eksikliği veya kişisel farkındalık
Dopamin Nasıl Artırılır?
Bir şeye dikkatini vermekten halüsinasyona ve cinsel uyarılmayı deneyimlemeye kadar dopamin, insanların dünyayı nasıl yönlendirdiğini bilmenin temel bir molekülüdür. Buna göre, nörolojik ve psikiyatrik bozuklukları inceleyen bilim adamları uzun zamandır nasıl çalıştıkları ve beyindeki görece yüksek veya düşük dopamin seviyelerinin davranışsal zorluklar ve sakatlıkla ilgili olduğu konusunu araştırıyorlar.

Dopamin seviyesini doğal olarak yükseltmenin yolları var ve temel kişisel bakım bunun başlangıç yeridir. Düzensiz bir uyku dopamini şiddetli bir şekilde azaltabilir; iyi bir uyku dopamin seviyesini düzenli tutmak için zorunludur. Egzersiz yapmak ve sağlıklı bir diyet yemek de önemlidir. Örneğin, yüksek yağlı işlenmiş yiyecekler tüketmek bu nörotransmitteri de bozabilir.

Beyindeki dopamin yolu / Credit: Pöppel et al./BioMed Central

Beyindeki dopamin yolu / Credit: Pöppel et al./BioMed Central

Dikkat eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB)’nun (veya herhangi bir nöropsikiyatrik durumun) “beyindeki az dopamin belirtisi” kadar basit olduğuna inanmayın, Dopamin veya diğer nörotransmitter seviyelerini arttırmak için paranızı vitamin veya diyet takviyeleri ile harcayın, FDA tarafından onaylanmamış ve kanıtlayıcı öngörü değeri bulunmayan, kaygısız şekilde pazarlanan sahte bilimsel araştırmalarda zamanınızı boşa harcamayın. Bu bir “Kesin bilgi” mi? Araştırın. İşte, hem bilimsel veriler hem de sağduyuyla güçlü bir şekilde desteklendiğini düşündüğümüz bir “Kesin bilgi”: Düzenli egzersiz yapın. Güvenli bilimsel çalışmalarda, beyninizdeki önemli devrelerde dopamini arttırdığı ortaya konmuştur. Koşu bandına bir sürü fare koyup dopamin seviyelerini ölçmek için beyinlerini açtıklarını, koşu bandı üzerindeki fareler, belli beyin devrelerinde beslenen bir sürü fareye benzer dopamin artışı olduğunu göstermektedir. Bunu insana DEHBE’e çevirmek: Düzenli egzersiz, semptomlarınızı, en azından DEHB ilaçlarının çalışma şekline benzer şekilde iyileştirebilir. Ve, söylemeye gerek yok… Egzersiz, her türlü diğer sağlık yararlarını sağlar. Her gün egzersiz yapın: Kaslarınızın, iskeletinizin, kalbin ve beyninizin iyiliği için!

Dopamin Eksikliği olup olmadığını nasıl anlarım?
Bir dopamin eksikliği olduğunda, duygular doğru şekilde düzenlenemez. Yoğun üzüntü duygularını hafifleten zihinsel dürtüler engellenir; Bu nedenle, en yaygın düşük dopamin belirtileri klinik depresyonla (ve daha spesifik olarak majör depresif bozuklukla ) ilişkili aynı işaretlerdir .

Aşırı dopamin eksikliği – Parkinson hastalığında olduğu gibi – kas sertliği ve titreme de dahil olmak üzere motor becerilerin kalıcı ve dejeneratif bir şekilde azalmasına neden olur.

Dopamin Eksikliğini Tedavi Etmenin 8 Yolu
Bu arka planda, dopamin seviyelerini arttırmak için alabileceğiniz aşağıdaki dopamin artırıcı taktikleri dikkate alın.

1. Şeker alımınızı azaltın. Şeker, dopamin seviyelerini tahrip ederek beyin kimyasını değiştirir; bu, insanların genellikle şeker yedikten kısa bir süre sonra “yüksek bir şeker” yaşamasının nedenidir. Tıpkı alkol ve uyuşturucu dopamin seviyelerini tüketebildiği gibi, şeker de aynısını yapar. Aslında, şeker alkol ve uyuşturucu kullanımının hedeflediği aynı öforik yolu uyarır – yani, dopamin seviyelerinin azalması, gerçek şeker bağımlılıklarına yol açar.

Alkol, kokain veya şeker ile başlatılmış olsun, zorlayıcı davranış bağımlılığı aynıdır – dopamin için yadsınamaz bir istek. Şeker alımının sınırlandırılması, bağımlılık yapan bu dopamin tüketen şeker özme döngüsüyle mücadeleye yardımcı olacaktır. Tatlı hastalığı ile mücadele ediyorsanız , şeker isteklerinizi azaltmanıza yardımcı olmak için krom pikolinat takviyeleri alabilirsiniz . [1,2]

2. Tirozin al. Beyin hücrelerinin uygun ruh hali düzenlemesi için nörotransmiterleri “üretmesi” gerektiğinde, temel hammadde olarak amino asitleri kullanırlar. Amino asitler proteinin yapı taşlarıdır; Vücudumuzun ihtiyacı olan proteini oluşturan 20 farklı amino asit vardır.

Beyin, amino asit 1-fenilalanini , dopamin üretimi için kaynak (öncü) olarak kullanır . Fenilalanin “esansiyel” amino asitlerden biridir; yani, vücut kendi başına yapamaz, bu yüzden yediğimiz gıdalardan veya takviyelerden almak zorundayız . Vücut bir kez fenilalanin aldığı zaman, dopamini sentezlemek için kullanılan tirozine dönüştürebilir. Bu nedenle, merkezi sinir sistemi nörotransmitter seviyelerini arttırmanın yolu, amino asit öncüsünün uygun miktarlarını sağlamaktır.

Muzlar , özellikle olgunlaşmış muzlar, dopaminin düzenlenmesi için istisnai bir gıdadır, çünkü yüksek miktarda tirozin içerirler. Fenilalaninin tirosine dönüştürülmesiyle dopamini artıran diğer yiyecekler arasında badem , elma , karpuz , kiraz, yoğurt, fasulye, yumurta ve etler bulunur.

Yalnızca tek başına dopamin gıdalarının, majör depresif bozukluğu olan bir kişi için dopamin seviyesini artırmak için gerekli terapötik amino asit seviyelerine sahip olmadığını not etmek önemlidir. Dopamin seviyenizi artırmak için, dopamin bakımından zengin yiyecekler yeterli olmayabilir. Tirozin takviyesi yardımcı olabilir.

3. Kafein alımını azaltın. Kahve size ihtiyacınız olan enerjiyi artırsa da, tıpkı şeker gibi, yalnızca geçici bir rahatlama sunar ve aslında iyiden daha fazla zarar verebilir. İlk tekme kafeinin sunduğu deneyimlerden sonra, vücuttaki dopamin seviyeleri azalır. Bu nedenle, bir bardak kafeinsiz kahve alın veya en azından dopamin eksikliğini gidermek için kahve tüketimini en aza indirin.

4. Rutin bir program ayarlayın. Dopamini güçlendirmenin kolay bir yolu, sağlıklı bir rutine girip ona bağlı kalmaktır. Rutin iş ve dinlenme için yeterli zaman içermelidir. İdeal olarak, 24 saatlik günün, fiziksel aktivite dönemleriyle birlikte gecelik yedi ila sekiz saatlik uyku içermesi gerekir.

Düzenli egzersiz yapmama ile birlikte uyumak ve / veya fazla uyumak dopaminin beynini tahliye edebilir. Neden? Düzgün uyku , beynin günden sonra iyileşmesini ve nörotransmiter depolarını şarj etmesini sağlar.

5. Tutarlı egzersiz yapın. Düzenli fiziksel aktivite, dopamin seviyelerini etkileyen, beyindeki birçok farklı hormonun varlığını etkilemek için kan dolaşımını arttırır.

6. Stres seviyelerini azaltın. Yüksek stres seviyeleri de dopamin eksikliği ile güçlü bir şekilde ilişkilidir. Stres iki kaynaktan kaynaklanabilir: kötü adrenal fonksiyon ve kronik günlük yaşam stresleri. Durumlarımızı her zaman kontrol edemesek de, günlük ve günlük endişelerle başa çıkmanıza yardımcı olmak için kullanabileceğiniz stres önlemleri vardır .

Stres uygun şekilde yapılmazsa sağlığınıza zarar verebileceğini unutmayın. Bu nedenle, stres ile etkili bir şekilde başa çıkmanıza olanak veren devam eden bir plan oluşturun.

7. Magnezyum eksikliğini düzeltin. Magnezyum eksikliği , dopamin seviyelerinin azalmasına neden olabilir ve doğal sağlık uzmanları, ABD sakinlerinin yarısından fazlasının bu gevşeme mineralinde yetersiz olduğunu tahmin ediyor.

Abur cubur veya işlenmiş yiyeceklerde ağır bir diyet yiyorsanız , muhtemelen bir magnezyum eksikliğiniz vardır. Yaygın semptomlar arasında yiyecek istekleri (tuz veya karbonhidrat), kabızlık , yüksek tansiyon , hızlı kalp atışı veya çarpıntı , kas ağrıları ve spazmları, yorgunluk , baş ağrıları ve ruh hali, anksiyete ve sinirlilik gibi depresyon semptomları bulunur.

Magnezyum eksikliğiniz olup olmadığını belirlemek için doktorunuzun yapabileceği kan ve idrar testleri vardır. Bununla birlikte, bu testler her zaman doğru olmayabilir, çünkü vücudun magnezyumunun çoğu kan dolaşımından veya idrardan ziyade hücrelerde kalır. Sublingual epitel testi denilen ve laboratuvarın çoğunun bulunduğu hücrelerde magnezyum kontrolü yaptığı için daha etkili olan bir laboratuar testi vardır.

Dil altı epitel testi yapmak için doktorunuz dilinizin altında bir dil depresörü ile sıyrılarak epitel hücreleri elde eder ve bunlar analiz için laboratuara gönderilir. Bu testi doktorunuzla planlayın veya magnezyum alımınızı artırmaya başlayın.

8. Depresyon için vitamin al. Dopamin kolayca oksitlenir. Vitaminlerde bulunan antioksidanlar (C ve E vitaminleri gibi) dopamin kullanan beyin nöronlarının sağlığını korur. Bu sebeple, pek çok bütünleştirici hekim nöronları serbest radikal hasarlarından korumalarına yardımcı olmak için hastalarına günlük multivitaminler önermektedir. Bazıları vitamin almanın hem fiziksel hem de zihinsel olarak sağlıklı olmanız için gereken önemli besinleri bol miktarda günlük olarak aldığınızdan emin olmanın iyi bir yolu olduğuna inanıyor. [7]

Dopamin üretimini ne bozar?

1- Pornografi ve kendi kendini tatmin

Peki beyninizde, siz, kocanız, çocuğunuz, önemli diğer, en iyi arkadaşınız veya başka biri pornografi kullanırken ne olur?

Başlamak için, açık bir şekilde belirtelim ki, cinsel aktivite büyük miktarda dopamin üretiyor. Vücudumuz sadece bu şekilde kablolu. cinsel ilişki, mastürbasyon ve pornografiyi izlemek TÜMÜ beynimizin dopamin üretmesine neden olacak ve sonuçta daha fazlasını isteyecektir.

Tam da bu nedenle pornografiye bağımlı hale gelebilirsiniz. Düzenli olarak pornografinin kullanılması ve kendi kendini tatmin sonunda gelen dopamin için bir uyarılmaya yol açacaktır.

Pornografi ve dopamin ile ilgili asıl sorun, internet sayesinde pornografinin bu kadar erişilebilir olmasıdır. Bunu anlamak için, zaman içinde cinsel arzunun tek bir eş ile azalacağını ve yenisiyle birlikte artacağını belirten Coolidge Etkisini göz önünde bulundurmalıyız. Bu teoriye göre, cinsel arzu “yeni” bir faktörden artar.

Şimdi, pornografiyi denklem haline getirelim. Daha fazla dopamin ürettikleri için daha fazla heyecan yaratıyorlar; pornografide yeni insanlar için seçenekler sınırsız. John Mayer bu konuda şu bulundu:

Muhtemelen yataktan çıkmadan önce 300 [kadın] gördüğüm günler oldu. Internet pornografisi bünyemdeki beklentileri kesinlikle değiştirdi. Bitirmek istiyorsun yemin ediyorsun ve hala bitirmiyorsun. Yirmi saniye önce, fotoğrafını gördüğünüz en güzel şey olduğunu düşündünüz şeyi artık istemiyorsunuz.
Bunu yaparken bedenlerimizi yeni, heyecan verici bir eş bulmaya bağımlı hale getirmek için eğitiyoruz. Dopamin salınması için şu andaki beklentimizi karşılayacak ya da aşacak yeni şeyler istiyorsunuz. Sizi uyandıran tek şeyin yenilik olduğu bir ilişki meydana getiriyor.

Bu yüzden birçok pornografi ve kendini tatmin bağımlısı porno ve tatmin kaynaklı erektil işlev bozukluğu yaşar ve birçok erkeğin neden daha fazla cinsel ilişki yapmak istediğini, ancak eşleri tarafından tahrik edilmediğini söyler. Bedenlerini, bir insandan daha çok bir imajla uyandırmak için eğitmişlerdir, çünkü? Yenilik ?? görüntü, alternatife kıyasla artan bir dopamin yanıtına yol açacaktır.

Pornografi kelimenin tam anlamıyla beynimizi daha fazla pornografi arzulamak için değiştiriyor, tıpkı kola içmek gibi daha fazla kola isteyeceksiniz ve şekere sahip olmak sizi daha fazla şeker istemeye yöneltecek.

Sonuç olarak, pornografiyi görüntüleme dürtüsünün beyninizin kablolanma şekliyle güçlü bir bağı olduğunu bilmek iyileşme sürecine yardımcı olacaktır. Pornografiyi bırakmak sadece bundan kaçınmaktan ibaret değil, beyninizi bu dopamin parçalarını almaktan vazgeçmek üzere yeniden düzenlemekle ilgili.

Oraya ulaşmak için iyileşmemizi bir sağlık sorunu gibi görmemiz gerekiyor. Sadece altı hafta boyunca sağlıklı bir diyet yemek, sizi altı hafta boyunca pornografiden uzak durmak gibi sağlığa kavuşturmaz. Beyninizi yeniden başlatmak, hayatınızı artık pornografinin olmadığı bir duruma geri döndürmek için zaman ve özveride bulunacaktır. İyi bir ilk adım alışkanlığı durdurmak, ancak sorunu çözmek zaman alacak.

Pornografi ve kendi kendine tatmin olan kişilerin yaşadığı ağır travmalar:

  1. Hayata ilgi eksikliği
  2. Azalan motivasyon
  3. Erteleme
  4. Zevk hissetmeme
  5. Değişmiş uyku düzenleri
  6. Huzursuz bacak sendromu
  7. yorgunluk
  8. Ruh hali
  9. Aşırı umutsuzluk veya suçluluk duygusu
  10. Zayıf hafıza
  11. Odaklanamama / konsantrasyon bozukluğu
  12. Tahrik edici veya kendine zarar verme davranışları
  13. Kafeine veya diğer uyarıcılara bağımlılık
  14. Kilo almak
2- Oyun Bağımlılığı

Oyunda, oyun sırasında salınan dopaminin oyunculara zevk verdiği varsayımıyla oyun bağımlılığını anlamamış olsak da, artık zevkin gerçekten dahil olup olamayacağını anlıyoruz. Dopamin, bir oyun oynarken, bir ödül veya bunun bir sonucunu beklediğimizde serbest kalıyor. Dopamin salınımı, istemesek de oynamamız için bizi zorlar.

Araştırmalar , çekirdek akumbensindeki dopamin aktivitesinin, rulet oyuncularının kazanması ya da hemen hemen kaçırması ile aynı olduğunu göstermiştir [1] . Dopaminin oyuncu her kazandığında ya da neredeyse kaybetme yakın riskli deneyiminden geçmesi, oyuncuya denemeye devam etmesini, başka bir şans vermesini sağlar. Bu tür bir teşvik, beceriye dayalı bir oyun için faydalı olabilir, ancak şans oyunları söz konusu olduğunda zararlı olabilir. Bu kısmen, uyuşturucu bağımlıları uyuşturucu kullanımından çok az keyif aldıklarını bildirseler bile, yüksekleri aramaya devam ettiklerinde geçerli olan şeydir. Çok az zevk alırlar, ancak yine de denemeye zorlanırlar.

Gördüğümüz gibi, dopamin, bir kimseyi şansa rağmen denemeye teşvik etmede veya motive etmede bazen tehlikeli ve önemli bir rol oynamaktadır. Diğer kanıtlar, dopaminin fiziksel ve / veya zihinsel olarak stres altında olanlar üzerinde daha da etkili olduğunu göstermektedir. Bu, oyuncuları oyunda tutabilmek için dopaminin motivasyonel etkilerinden faydalanmayı amaçlayan belirli bir oyun geliştiren oyun tasarımcıları için ek bir etik komplikasyon sunar. Bu şekilde tasarlanan oyunlar, daha savunmasız olanlar için daha büyüleyici olacak.

Ancak şu var ki sıklıkla oyun oynadığınızda salgılanmaya mecbur kalınan dopamin sizin doğal olarak dopamin salgılamanızın önüne geçerek bir hastalık haline gelecektir.

3- Sosyal medya bağımlılığı

Dopamin, beynin çeşitli bölümlerinde oluşturulan bir nörokimyasaldır ve düşünme, hareket etme, uyku, ruh hali, dikkat, motivasyon, arama ve ödüllendirme dahil olmak üzere her türlü beyin fonksiyonunda kritiktir. Dopamin, istemenize, arzulmanıza, aranmanıza ve aramanıza neden olur. Genel uyarılma seviyenizi ve hedefe yönelik davranışlarınızı arttırır [3] .

Bu nedenle, bize dopamin aramak ve ödüllendirilmek arzusunu vermek, anlık memnuniyet meselesinin geldiği yerdir.

‘Anlık memnuniyet’, memnuniyet ve mutluluğun derhal ulaşılabilirliğidir. Dopamin içinde çaba veya disiplin olmadan bir artış sağladığı için gecikme veya sabır olmadan zevk ve tatmin yaşamanın bir yoludur.

İnternet, twitter ve manifatura sayesinde, arama arzunuzun anında hazzı bir düğmeye basmakla mümkündür. Sadece bir metin göndererek herhangi biriyle konuşabilirsiniz ve birkaç saniye içinde yanıt verirler. İstediğiniz tüm bilgileri bir google arama tarafından hazır.

Kaynak:
 

YksMan

Yeni Fapstronot
Katılım
13 Kas 2020
Mesajlar
22
Tepki puanı
31
Puanları
19
Sıkıcı bir yazı olmuş. Sen okuyup içinden önemli ilginç yerleri bize ayıklasaydın daha iyi olacaktı
 

Roverandom

Yeni Fapstronot
Katılım
9 Kas 2020
Mesajlar
31
Tepki puanı
34
Puanları
19
Aslında bakarsak günümüzde mücadele ettiğimiz en önemli sorunların başında dopamin meselesi geliyor. Dopamin reseptörlerimizi dolduran unsurlardan uzak kaldığımızda özümüze dönüp huzur bulmamız gereken yerde tam bir tecrit hali gibi can sıkıntısı ve bunalma hissi baş gösteriyor. Sadece pornografik içerikler değil, cep telefonundan bilgisayara, tablete varıncaya kadar günlük hayatta temas ettiğimiz hemen hemen bütün teknolojik cihazlar dopamin bağımlılığını tetikliyor. Paylaştığınız yazı -her ne kadar okunabilirliği biraz zorlasa da- oldukça dolu ve faydalı bir içerik. Bu konunun forumda sık sık yer bulması dileğiyle, saygılar..
 
shape1
shape2
shape3
shape4
shape5
shape6
Üst