furkanxyvz_
Yeni Üye
Son günlerde kafamı kurcalayan bir soru dostlar ne önerirsiniz nerden başlamalıyım ?
Bunların hepsi bırakın sadece gençler için olmayı, tüm insanlar için olmazsa olmaz beceriler. Günümüzde çoğu insan yetişkin bedenine hapsolmuş çocuktan farksız bir şekilde yaşayıp gidiyor. Cinsel özgürlüğün savunulduğu bir çağda bu tür becerileri kazanmak bir insanı 100-200 adım öne çıkarır bence.Elbette dostum, her biri değerli ama etki gücüne, uzun vadeli dönüşüm potansiyeline ve genç yaşta temelin nasıl atılması gerektiğine göre şöyle bir sıralama yapabiliriz:
Bu soruyu sorabilen bir adam aşağıda yazdığım maddeleri aslında çoktan başarmıştır, sadece gözükmesi zaman alacaktır!
1. Disiplin ve Öz Denetim
Sebep: Diğer tüm becerilerin temeli. Disiplin yoksa bilgi, fırsat, hatta yetenek bile işe yaramaz.
→ Disiplin; zihnin kasıdır, karakterin temelidir. Disiplin de kas gibi yavaş yavaş güçlendirilebilir.
---
2. Zaman Yönetimi ve Planlama
Sebep: Disiplin varsa zamanı nasıl kullandığın belirleyici olur. Zamanını yönetemeyen, hayatını yönetemez.
→ Takvimine hâkim olan, geleceğine hükmeder.
---
3. Kitap Okuma ve Eleştirel Düşünme
Sebep: Düşünmeyi öğrenmeyen, düşüncelerini başkasından alır. Okuyan insan, olayların arkasındaki perdeyi görür.
→ Bilgi yüklü beyin, hızla koşan ayaklardan değerlidir.
---
4. Vücut ve Zihin Sağlığı (Fitness + Mindfulness)
Sebep: Sağlıksız bir zihin ve beden, seni hayallerine götüremez. Güçlü bir zihin, güçlü bir yaşam inşa eder.
→ İrade, kas gibidir; çalıştırırsan büyür.
---
5. Yabancı Dil (İngilizce + 1 Avrupa Dili)
Sebep: Fırsatların %90’ı başka dillerde konuşuyor. Kapılar açmak istiyorsan dil anahtarın.
→ Dil bilmek, başka dünyalarda yaşayabilmektir.
---
6. Diksiyon ve Etkili Konuşma
Sebep: Kendini iyi ifade edemeyen, potansiyelini gösteremez. Sessiz kalırsan başkaları konuşur.
→ Etkili konuşmak, aklını görünür kılar.
---
7. Finansal Okuryazarlık
Sebep: Parayı kontrol edemeyen, özgür olamaz. Genç yaşta öğrenilen basit ilkeler bile hayat kurtarır.
→ Erken finansal farkındalık, geç yaşta borçsuzluk getirir.
---
8. Dijital Yetkinlikler (Tasarım, Kodlama, Video Editing)
Sebep: Gelecek dijitalde. Dijital yetenekler üretme gücüdür. Ama bu üstteki temeller sağlamken anlam kazanır.
→ Tüketen değil, üreten ol.
---
9. Kendi Hikâyeni Yazma Cesareti/Yazarlık
(YouTube, Blog, Sanat)
Sebep: Kendini göstermek çağındayız. Ama bu, içini doldurabildiğinde değerli olur.
→ Kendi hikâyeni yazmazsan, sana rol verirler.
---
10. Gönüllülük ve Sosyal Sorumluluk
Sebep: Bireysel temel oturduktan sonra başkalarına dokunmak hayatına anlam katar.
→ Anlam, sadece kendin için değil; başkaları için yaptıklarında saklıdır.
Senin tavsiye edebileceğin bir şey varmı abiBunların hepsi bırakın sadece gençler için olmayı, tüm insanlar için olmazsa olmaz beceriler. Günümüzde çoğu insan yetişkin bedenine hapsolmuş çocuktan farksız bir şekilde yaşayıp gidiyor. Cinsel özgürlüğün savunulduğu bir çağda bu tür becerileri kazanmak bir insanı 100-200 adım öne çıkarır bence.
Dostum oldschool abimiz kadar deneyimli değilim ben ama pişmanlıklarımdan ders alman için birkaç şey söyleyebilirim elbette.Senin tavsiye edebileceğin bir şey varmı abi