Son Paylaşımlar

Sitemize Hoşgeldiniz NeverFap Türkiye

Bize katılmak için kayıt olabilir veya giriş yapabilirsiniz.

Forum Rehberi >>>

Neverfap Türkiye Forum kurallarını öğrenmeniz ceza almanızı engeller. Kurallarımızı okuyunuz. Sağdaki simgeye tıklayarak gidebilirsiniz.

Yönetimle İletişime Geç >>>

Sitemizi kullanırken yaşadığınız sorun ve önerilerinizi yöneticiler ile paylaşabilirsiniz. Sağdaki simgeye tıklayarak gidebilirsiniz.

Cennete Kaçış/Escape To Paradise

Bakenga

Emekli Üretken Üye
Katılım
30 Kas 2020
Mesajlar
130
Tepki puanı
430
Puanları
108
Yaş
28
DİKKAT: Bu yazı Carlito's Way(Carlito'nun Yolu) isimli filmin incelemesi üzerinedir. Filmi izlemediyseniz önce izlemenizi sonrasında bu yazıyı okumanızı tavsiye ederim. Ancak filmde çıplaklık ve cinsellik mevcut. İzlerken Carlito'nun(baş karakterin) striptiz kulübüne ve kız arkadaşı Gail'in evine gittiği yine David isimli avukatın gece kulübünde bir kızla tuvalete gittiği sahneleri atlarsanız tetikleyiciye maruz kalmazsınız.


CARLITO’S WAY/CARLITO'NUN YOLU

1630413510470.png

Carlito Brigante uyuşturucu ticareti yapan, sokaklarda nam salmış mafyatik bir adamdır. Bir dava sonucu 5 yıl hapse mahkum edilir. Aslında daha uzun yıllar yargılanacakken avukat dostu David Kleinfeld’in uğraşlarıyla cezası indirilmiştir. Carlito kendisini Kleinfeld’e borçlu hisseder.

Carlito cezaevinde akıllanmıştır, bir daha bu pis işlere girmek istemez. 75000 dolar bulabilirse Bahamalar’da araç kiralama işine ortak olabilecektir. Bahamalar gibi bir tatil cennetinde suça bulaşmadan hakkıyla para kazanıp hayatın tadını çıkaracaktır. Ve tabi cezaevine girmeden önce hoşlandığı kadın ile, Gail ile de yeni bir sayfa açmak ister. Onunla Bahamalar’da bir geleceğin hayalini kurar.

1630413583807.png

Kurar ama Carlito karanlık bir adamdır, geçmişi cinayetler ve uyuşturucu ile doludur. Tanıdığı bütün insanlar ya sabıkalı tiplerdir ya da gangsterdir. Geçmişi onun peşini bir türlü bırakmaz. Nereye gitse ne yöne baksa karanlık geçmişinin izleriyle karşılaşır. Bir Porto Rikolu olarak mahallesine dönüp uzun süredir görmediği aile üyelerini ziyaret etmek ister. Ancak genç kuzeni ile takılırken onun uyuşturucu işine bulaştığını görür, kuzeninin ısrarı ile bir para teslimatına dahil olur. Ancak Carlito aslında orada olmak istemez, geçmişinden kaçmaya başladığı anda kovalanmaya başlamıştır bile. Bu teslimat sırasında Carlito ve kuzeni pusuya düşer, Carlito kendini savunur birkaç belalı tipi öldürmek zorunda kalır. Boşta kalan parayı, 25 bin doları alır ve kaçar.

1630414008591.png

Carlito yeni bir hayatın hayalini kurar ama gereken parayı normal bir işte çalışarak kazanmak gibi bir yola girmeyi istemez. Belki de karanlık tarafı onu hep kendisine çeker. 25 bin dolarla borcu olan bir gece kulübüne ortak olur. Yanına da koruma olarak mahallesinden tanıdığı kaybedecek bir şeyi olmayan bir serseri olan Pachanga’yı alır. Gece kulübüne yeraltından tanıdık veya yeni birçok adam girer. Ama Carlito para biriktirerek bir an önce gitmeyi planlamaktadır. Bu arada Gail ile yeniden buluşmaya başlar, ona eskisi gibi olmadığı göstermeye çalışır. Gail bundan etkilenir ve ilişkileri sallantılı da olsa devam eder.

1630414069990.png

Bu noktada Carlito’nun karşısına seçim yapacağı yol ayrımları çıkmaya başlar. Bunlardan ilki kulübe sık sık uğrayan gangster Benny Blanco’dur. Yeraltı dünyasında yükselmeye başlayan Blanco ile eski toprak Carlito sık sık karşı karşıya gelir. Carlito içten içe onun ilerde sorun çıkarabilecek bir adam olduğunu hissetse de hem Gail’in onu aydınlık tarafına davet etmesi sebebiyle hem de gelecek için kurduğu hayallere ihanet etmemek için Benny’i öldürme imkanı olmasına rağmen affeder ve kendisinden uzak durmasını ister. Bir diğer sorun ise çok sevdiği avukat dostu David’dir. David, yeraltı dünyasından birçok kişinin avukatlığını yapmış ve artık kendi karanlık tarafını keşfeden okumuş/kültürlü bir insandır. Bir İtalyan mafya babasına onu cezaevinden kurtaracağına dair söz vermiş ayrıca adamın 1 milyon dolarının üzerine konmuştur. Lüks ve sefahat içinde yaşar ancak müvekkili olan mafya babaları onu sıkıştırmaya başlar. David silahlanır ve korumalarla gezer. Ancak cezaevindeki müvekkili olduğu mafya babası, onu davalarda temize çıkaramadığını bu yüzden nehirden tekneyle kaçırması gerektiğini söyler, aksi takdirde başının belaya gireceğini belirterek tehditler savurur.

1630414117598.png

İşte bu noktada David can dostu Carlito’dan kendisine bu kaçırma operasyonunda yardım etmesini ister. Gail ve gelecek hayalleri buna engel olmak istese de Carlito geçmişini bir kalemde silip atamaz, o raconla büyümüştür ve racona sadık kalmalıdır. Doğru olan dostuna olan borcunu ödemektir. Bir gece Carlito, David ve kurtaracakları İtalyan mafya babasının oğlu operasyona çıkarlar. David, Carlito’ya kafasında kurduğu planı anlatmaz, tam kurtaracakken adamı öldürür ve oğlunu da. Carlito ne yapacağını bilemez. Tam sonuna yaklaşmışken üstelik Gail hamileyken başı belaya girmiştir. İtalyanlar David için ölüm fermanı çıkarırlar ancak Carlito’nun orada olup olmadığından, bu suçu işleyip işlemediğinden emin olamazlar. Yine de onu takip etmeye başlarlar. David vurulur ama ölmez, FBI Carlito’ya David’in suçunu itiraf ederse ona bir zarar gelmeyeceğini söyler. Ve David’in Carlito’yu FBI’a satmak için yaptığı görüşmelerin ses kaydını dinletirler. Carlito’nun güvenecek kimsesi kalmamıştır ve dört bir yanı karanlık geçmişi tarafından çepeçevre sarılmıştır.

1630414253627.png

Carlito İtalyanların çok tehlikeli olduğunu bildiği ve zaten gerekli parayı hemen hemen toplayabildiği için Gail’i de alıp Miami’ye kaçmak ister. Para, gece kulübündeki kasadadır. Koruması Pachanga’ya Gail’i alıp tren istasyonunda onu beklemelerini söyler. Parayı almaya gece kulübüne gider ama karanlık onu hiç fark etmediği üzere her an takip etmektedir. İtalyanlar gece kulübünde onu beklemektedir. Onlarla önce masalarına oturarak dostça konuşur ama treni kaçırmaktan korkar. Endişeli tavırlar sergiler, müsaade ister parayı bulur ve kulübü terk etmeye çalışır. Zaten şüpheli olan İtalyanlar bir iş olduğunu anlar ve hemen peşine düşer. Müthiş bir kovalama sahnesi izleriz tren istasyonuna kadar. Ama artık burun buruna gelmişlerdir neredeyse, kendini korumak ve kurtarmak için silahına davranır Carlito. İtalyanları vurur ve Gail’in yanına tam tren kalkmak üzereyken gelir.

1630414411704.png

Bir kez bulaştığı bu alem onun peşini öyle kolay bırakacak değildir. Öldürmeyip biraz hırpalayarak bıraktığı gangster Benny Blanco, Pachanga ile iş birliği yapmıştır. Mahallesinden yıllardır tanıdığı, kardeşim dediği Pachanga onu 3-5 kuruş para için satmıştır. Blanco trenin kalkış saatini ve yerini öğrenmiştir. Carlito ile trenin önünde karşı karşıya geldiğinde Blanco tetiğe basar ve bir ayağı kurtuluşta/gelecek hayallerinde/cennette olan Carlito’yu vurur. Hemen ardından Pachanga’yı da vurur. Carlito en yakınları tarafından ihanete uğramıştır. Bu hayatta ilk kez temiz bir iş yapacak, evlenecek, aile kuracak ve bir daha ölene kadar karanlık tarafını örtecekken ölümle karşılaşır. Ve hastaneye yetiştirilmek üzere sedyede götürüldüğünde bir reklam panosunu hayal meyal görür. Panoda şöyle yazar: “Escape to Paradise” (Cennete Kaçış)

1630414632574.png

1630414544878.png

Carlito her ne kadar “Cennete Kaçmak” istese de radikal kararlar alamamış, geçmişinden bir türlü kopamamış, bağlarını tamamen ortadan kaldıramamış ve o eski konfor alanından çıkamamıştır. Carlito öğrenilmiş çaresizlik içindedir. Bu işlerden başka bir iş yapamayacağını bilinçaltında kabul etmiştir. O tezgahtarlık yapamaz, çırak olamaz, küçük bir işletmede küçük gelirlere tamah edemez. Alışkanlıklarından ve yaşam tarzından vazgeçemez. Bu yüzden o ne kadar temizlendiğini söylese de geçmişi onu hep takip edecektir. Ve bir defa böylesine bir karanlığa bulaştıysanız bir daha kurtuluş çok zordur, her şeyi feda etmeyi göze almalısınız zira “Cennete Kaçış” hiç de kolay değildir. Ve bu sürede ne kadar belaya uzakmış gibi görünse de eli kana bulaşmıştır bir kere Carlito’nun.

Friedrich Nietzsche'nin şu sözlerini hatırlamakta fayda vardır: "Canavarlarla savaşan kişi, kendisinin de bir canavara dönüşmemesine dikkat etmelidir.”
“Ve bir uçuruma uzun süre bakarsanız, uçurum da sizin içinize bakmaya başlar."
 
Son düzenleme:
shape1
shape2
shape3
shape4
shape5
shape6
Üst