Son Paylaşımlar

Sitemize Hoşgeldiniz NeverFap Türkiye

Bize katılmak için kayıt olabilir veya giriş yapabilirsiniz.

Forum Rehberi >>>

Neverfap Türkiye Forum kurallarını öğrenmeniz ceza almanızı engeller. Kurallarımızı okuyunuz. Sağdaki simgeye tıklayarak gidebilirsiniz.

Yönetimle İletişime Geç >>>

Sitemizi kullanırken yaşadığınız sorun ve önerilerinizi yöneticiler ile paylaşabilirsiniz. Sağdaki simgeye tıklayarak gidebilirsiniz.

Dubai Çikolatası Ve Her Sene Başka Bir Tatlının Popüler Olması Üzerine

raiden

Uranüs Yolcusu
Türkiye ne yazık ki şeker bağımlılığının tavan yaptığı ve bunun neden olduğu sağlık sorunlarının da tavan yaptığı bir ülkedir. Üstüne bir de herkesin sosyal medyanın büyüsüne kapılması eklenince durum daha da kötü hâle geliyor. Bu yüzden Türkiye'de her sene farklı bir tatlı popüler oluyor. Hatırladığım kadarıyla bugüne kadar popüler olan tatlılar şunlar:
  1. Trileçe
  2. İzmir bombası
  3. Waffle
  4. Çikolatalı ve soslu lokma
  5. Sansebastian cheesecake
  6. Churos
  7. Soğuk baklava
  8. Dubai çikolatası
Bu yılın modası da Dubai çikolatası oldu. Dükkânların önünde kuyruklar var. Sosyal medya bu ürünle ilgili paylaşımlarla dolu. Gazetelerde ve ana haber bültenlerinde de bu ürünün tartışıldığını görüyoruz. Bakalım bu moda ne kadar sürecek ve bir sonraki moda tatlı ne olacak?

Her sene başka bir tatlı popüler oluyor. Bunlardan kimi tamamen yeni bir icat, kimi yurtdışında var olan ve bize yeni gelen bir tatlı, kimi de geleneksel bir tatlının yeniden yorumlanması. Fakat bu tatlılar aslında size yeni bir şey sunmuyor. İsim değişiyor, ambalaj değişiyor, yan ürünler ve katkı maddeleri değişiyor ama aslında size sunulan şey aynı: Rafine şeker. En tatlı zehir olarak da adlandırılan, sağlığa zararları iyi bilinen, bu forumda bağımlılığından kurtulmak için başlıklar açtığımız şeker.

Hatta geleneksel tatlılardan daha zararlı bu tatlılar. Çünkü daha da fazla şekerli. Daha da fazla kimyasal katkı maddesi olabiliyor. Şekeri olmasa bile içindeki başka bir şey aşırıya kaçabiliyor. Bu arada yanlış anlaşılmasın, geleneksel tatlılar da sağlık için iyi değil.

Eskiden ben de popüler kültürün esiriydim ve şeker bağımlısı olan biriydim (bu bağımlılığa karşı hâlâ mücadele ediyorum) ve icat edilen her yeni tatlıyı denemeye çalışırdım. Ama çoğunlukla hayal kırıklığına uğrardım. Çünkü tadınca aslında yeni bir şey tüketmediğimi ve bildiğimiz şeker tadı aldığımı anlardım. Bazılarında ise şekerin tadı sütle bastırılmış olurdu ama aslında şeker oradaydı. Bir ara çok popüler olan yeni nesil lokmacılardan birine gidip denemiştim. Benim gibi bir şeker bağımlısı için bile fazla gelmişti. Kan şekerim fırlamış, başım fena ağrımış ve çeşitli problemleri birkaç gün yaşamıştım. Aşırının da ötesinde şeker vardı.

Ama bu sefer kendime hakim olmayı başardım. Bu seferki moda olan Dubai çikolatasını denemedim. Denemeyeceğim de. Şeker bağımlılığına karşı mücadele eden bu forumdaki arkadaşlarım, aklınızın çelinmesine izin vermeyin. Dubai çikolatasının içinde yeni hiçbir şey yok: Kakao, haddinden fazla Antep fıstığı, kadayıf, belki biraz süt ve tabii ki bol miktarda şeker. Hatta belki ürünün raf ömrünü uzatacak kimyasal maddeler de vardır.

Bu moda da geçip gidecek ve gelecek yıl başka bir şey moda olacak. Gelecek yılın tatlısı da size yeni bir şey sunmayacak. Sadece daha farklı malzeme kombinasyonlarını bol miktarda şekerle karıştıracaklar. Belki bu malzemelerden birini aşırı kullanacaklar (çikolata, Antep fıstığı vb.) Bunu da size yeni bir şey gibi satmaya çalışacaklar.

Merakınızdan değil de sosyal medyada paylaşım yapmak için de denemeyin. Sosyal medyada yaptığınız bir paylaşım 2 gün sonra unutulacak. Hatta o kadar bile hatırlanmayacak. Ama sağlığınıza verdiğiniz zararı onarması bu kadar kolay değil.

İnsanlar sadece sosyal medyanın büyüsüne kapıldıkları için değil, aynı zamanda çok ciddi miktarda şeker bağımlısı olduklarından her yeni tatlıya koşarak gidiyorlar. Türkiye, diyabet hastalığında Avrupa birincisi. İkinci sıradaki ülkeyi bile ikiye katlıyor. Dünyadaki diyabet hastalarının sayısı ise 600 milyonu geçti, 1 milyara doğru koşuyor. Obezite uçmuş gitmiş. Kanser vakaları tırmanışta. Herkesin dişleri çürümüş. Herkesin ruh sağlığı bozuk. Ve daha burada sayamayacağım bir sürü sağlık sorunu var.

Hiçbir tatlı ve hiçbir sosyal medya trendi sizin sağlığınızdan daha değerli değildir.

Samuray

Admin
Forum Yöneticisi
Benim de ciddi mânâda hayatımda gördüğüm en saçma şeylerden biri bu tatlı trendleri olabilir. Bir paketini 250-300 liraya satıyorlar. İçerisinde fıstık var mıdır o bile tartışılır.

Yakında küp şeker yeme trendi çıkarsa şaşırmadan izlerim.

Whiplash

Uranüs Yolcusu
"İnsanlar sosyal medya ile nefes alıp verir hale geldi " demek bile yeterli gelmiyor artık bence sosyal medya tamamen insanları veya birçok insanı ele geçirdi denilebilir. Yapılan birçok şey sadece daha fazla beğeni almak ve dikkat çekmek için. Bu "Dubai Çikolatası" denen saçmalıktan çalıştığım ofisteki hiçbir arkadaşım daha önce tatmadığı için onlarla birlikte sipariş vermek ve tatmak gafletinde bulundum. Hala bu kadar lezzetsiz ve kalitesiz bir ürün nasıl bu kadar pahalı olabilir diye düşünmekten kendimi alamıyorum.(Benim söylediğim yerde 520 TL'di) Bir de sırf sosyal medyada yerken paylaşmak için bunun satıldığı popüler yerlerde saatlerce sıra bekleyen dangalaklar var onları zaten Allah kurtarsın.

Not: Bu arada artık beğeni, ilgi vs.'den ziyade işin içine kolay bir şekilde para kazanmak da girmiş bir vaziyette bunun da yapıldığı yegane yerlerden biri "Tiktok". Sadece tiktok yayını açarak geçimini fazlasıyla sağlayan insanlar var, durum böyle olunca da kendini rezil etmek, başkasını küçük düşürmek veya normalde hiç hoş karşılamadığın bir şeyi işin ucunda para olduğu için tereddüt etmeden yapmak gibi şeyler sıradanlaşmış vaziyette.

Son düzenleme:

raiden

Uranüs Yolcusu
Not: Bu arada artık beğeni, ilgi vs.'den ziyade işin içine kolay bir şekilde para kazanmak da girmiş bir vaziyette

Katılıyorum. Bence şeker endüstrisi ve onunla bağlantılı bütün sektörler sosyal medyayı kullanarak insanları nasıl manipüle edeceklerini çok iyi anladılar. Her sene yeni bir tatlı icat et, fenomen ya da influencer denilen tiplere parası neyse verip ürünün övülmesini sağla. Ondan sonra da yeni bir tatlı trendi başlamış olsun. İnsanlar bunu yemek için kuyruğa girsinler. Daha çok şeker tüketilsin.

Ben yaşım itibariyle 90'ları ve 2000'lerin ilk 10 yılını görmüş biriyim. Eskiden böyle bir şey yoktu. Her sene yeni bir tatlı moda olup ortalığı kasıp kavurmazdı. Sosyal medya o zamanlar var olmasa da bir moda, bir trend olgusu o zamanlarda da vardı ama her sene daha da berbat bir tatlının icat edilip fenomene dönüştüğünü görmezdik. Herkesin bildiği geleneksel tatlılar vardı sadece.

Her sene aynı hikâye. Bu sene Dubai çikolatası denilen şeyde bunu gördük. Önceki senelerde ise yukarıda listelediğim tatlılarda bunu gördük. 2025 ya da 2026'da da başka bir tatlının trend olduğunu göreceğiz. Bu trendlerin biri gelip diğeri gidecek ama bu trendlere kanarak sağlığımıza verdiğimiz zarar yerinde kalacak, hatta büyüyecek.

Furki89

Ay Yolcusu
Gündem öyle bir şey ki çok acayip. Sanki bir el var ve basıyor hop gündemi değiştiriyor. İşin bu tarafı da var. Hiçbirimiz özgür değiliz

shape1
shape2
shape3
shape4
shape5
shape6