Son Paylaşımlar

Sitemize Hoşgeldiniz NeverFap Türkiye

Bize katılmak için kayıt olabilir veya giriş yapabilirsiniz.

Forum Rehberi >>>

Neverfap Türkiye Forum kurallarını öğrenmeniz ceza almanızı engeller. Kurallarımızı okuyunuz. Sağdaki simgeye tıklayarak gidebilirsiniz.

Yönetimle İletişime Geç >>>

Sitemizi kullanırken yaşadığınız sorun ve önerilerinizi yöneticiler ile paylaşabilirsiniz. Sağdaki simgeye tıklayarak gidebilirsiniz.

Fizik Nasıl Öğrenilir?

  • Konuyu başlatan Misafir
  • Başlangıç tarihi
M

Misafir

Misafir
3855051-scaled-e1595165933656-768x384.jpg

Merhaba arkadaşlar bu yazıda kendim fizik çalışırken kullandığım yöntemleri, nasıl çalıştığımı vb. şeylerden bahsedeceğim. Taktiklere geçmeden önce sizlere kendi durumumdan bahsetmek istiyorum.

9. ve 10. sınıfta fizikte son derece başarısızdım. Hatta 10.sınıftayken neredeyse fizikten kalacaktım sınav notlarım geçmeme yetmiyordu hocamızın yardımıyla geçmiş oldum.
10. sınıftaki bu tecrübe beni epey düşündürdü çünkü ortaokuldan beri mühendis olmak istiyordum ama fiziğim berbattı. Buna rağmen bölüm seçiminde sayısal seçtim.

11.sınıfta ve 12.sınıfta birazdan bahsedeceğim yöntemlerle çalıştım ve 2 yılda da fizik sınavlarında hep en yüksek notu alanlardan oldum.

Şimdi püf noktalara gelelim.

Not Almanın Önemi

Arkadaşlar belki bu size çok klasik gelebilir ama fizik için not almak gerçekten son derece önemli. Not alırken mümkün olduğunca basitleştirmeye, kavramların tanımlarını kendi cümlelerimle yeniden oluşturmaya çalıştım ve bunun dışında gördüğüm her farklı soru tipini deftere uzun uzun yazdım. Biliyorum, sayısalcılar olarak not almayı pek sevmeyiz fakat fizik yapmak istiyorsanız not almalısınız not almadan yapılan çalışmalar yüksek not aldırabilir fakat kalıcı olmaz yani konuyu çalıştıktan 1 en fazla 2 hafta sonra unutursunuz. Ben bu şekilde çalışınca şunu fark ettim bir konudan aylarca tekrar yapmasam bile hala soruları çözebiliyordum çünkü konunun özünü öğrenmiştim.

Kavramlar ve Tanımların Önemi

Fizikte iyi ki yaptığım şeylerden birisi de konunun sözel olan kısımlarına önem vermekti. Kavramların hepsinin anlamını, benzer kavramlar arasındaki farkları ve tanımları ezberliyordum ve bu sayede işlem yaparken ne yaptığımın farkında oluyordum. Bu da şu işe yarıyor: Formül ezberlemeden formülleri uygulayabiliyor hale geliyorsunuz.

Basit bir örnekle daha iyi açıklayayım:

Hareket konusunda en sık karşılaşılan soru tipleri bir aracın önündeki aracı yakalaması veya zıt yönlerde giden araçların ne kadar süre sonra karşılaşacağı tarzı sorulardır.

Yukarda bahsettiklerimde dahil bütün hareket sorularını yapmak için sadece 1 formül kullanıyordum o da ortaokulda öğrendiğimiz x = V .t formülü. Gerçekten hareket sorularını çözmek için bu formül dışında başka formüller ezberlemenize gerek yok çünkü diğer bütün formüller x = V.t formülünden türetiliyor. 12.sınıfta öğrenilen Çembersel Hareket konusunda bir sürü formül vardır ama aslında o formüller de bu gibi temel formüllerden türetiliyor.

Örnek Soru:
Aralarındaki mesafe 600 km, hızları saatte 70 km ve 80 km olan iki araç A ve B şehirlerinden aynı anda birbirlerine doğru hareket ediyor.
Buna göre, araçlar kaç saat sonra karşılaşırlar?

A) 4 B) 5 C) 6 D)7 E) 7,5


NOT: Bu sorular için x = (V1 + V2) .t formülü ezberletilir. Ama buna gerek yok.

x= V.t nin yolu verdiğini biliyoruz o zaman sıra sıra A şehrinden ve B şehrinden gelen araçların ne kadar yol gittiğini hesaplayarak karşılaşma saatlerini bulabiliriz.

A şehrinden gelen araç 70.t kadar yol gidiyor.
B şehrinden gelen araç 80.t kadar yol gidiyor.

Mantıken toplam yolu bulmak için ikisinin gittiği yolları toplamamız gerekiyor.
70.t + 80.t = 150.t
150.t = 600
t=4

Belki size anlattığım çözüm daha uzun gibi geliyor olabilir ama zor sorularda anlattığım çözüm hayat kurtarıcı oluyor.

Youtube Kullanımı

Arkadaşlar, ben 11.sınıf ve 12.sınıfta fiziğe sadece youtube'dan çalıştım ve konuları en iyi şekilde öğrendim. İşin sırrı şu: Farklı hocalardan bol bol soru çözüm videoları izlemelisiniz. Ama dikkat edin farklı hocalar diyorum. Farklı hocalardan dinlediğinizde çok farklı şekillerde sorulara yaklaşma yeteneği kazanıyorsunuz. Örneğin bazı hocalar kurallara, formüllere çok bağlıdır. Bazı hocalar ise önceden bilinen bilgileri kullanarak yapmak ister.

Soru çözüm videoları için VİP Fizik, fiziklebaris, Umut Öncül izleyebilirsiniz.

Konular Öğrenildikten Sonra Nasıl Soru Çözülmeli

Çoğu kişi fizikte soru çözümü yaparken ezberci bir yaklaşımla çözümü yapar. Yani kenarda küçük bir kağıt hazırlar ve bu kağıda bütün formülleri yazar soruda ihtiyacı olunca o kağıda bakarak soruyu çözer ve ben fizik yapabiliyorum der. Bu çok büyük bir yanılgıdır. Bu fizik öğrenmek değil sorunun çözümünü ezberlemektir. Önemli olan şey bir soruyu farklı farklı konular kullanarak birkaç tane çözüm bulabilmek. Örneğin Atışlar konusunun en az 3 tane çözüm yolu vardır: Enerjinin korunumu yoluyla çözülebilir, Hız-zaman grafiği çizilerek çözülebilir veya konuyu öğrenirken ezberletilen uzun uzun formüllerle çözülebilir.
Soruları soru bankasından çözerken farklı çözüm yolları keşfederek çözmelisiniz. Bunun dışında mümkün olduğunca zorluk ve soru stili bakımından farklı kaynaklardan çözmelisiniz.

Son Tavsiyeler

Genel olarak verdiğim tavsiyelere uyarsanız fizikte gerçekten başarılı olabilirsiniz. En son olarak şunu söyleyebilirim: Öğrendiğiniz konularla ilgili animasyonlar izleyin, hareketlerin nasıl olduğunu zihninizden canlandırın bunlar hem konunun akılda kalıcılığını artırıyor hem de konuyu güzel bir şekilde anlamış oluyorsunuz.
 
Moderatörün son düzenlenenleri:
shape1
shape2
shape3
shape4
shape5
shape6
Üst