Son Paylaşımlar

Sitemize Hoşgeldiniz NeverFap Türkiye

Bize katılmak için kayıt olabilir veya giriş yapabilirsiniz.

Forum Rehberi >>>

Neverfap Türkiye Forum kurallarını öğrenmeniz ceza almanızı engeller. Kurallarımızı okuyunuz. Sağdaki simgeye tıklayarak gidebilirsiniz.

Yönetimle İletişime Geç >>>

Sitemizi kullanırken yaşadığınız sorun ve önerilerinizi yöneticiler ile paylaşabilirsiniz. Sağdaki simgeye tıklayarak gidebilirsiniz.

HAYAL KURMA SENDROMU VE ÇÖZÜMÜ

JakeDunn

Admin
Topluluk Yöneticisi
Katılım
22 Tem 2020
Mesajlar
719
Tepki puanı
2,282
Puanları
200
Web Sitesi
neverfapturkiye.com
Yazar : @Nirvana
Tarih: Ağustos 29, 2019, 21:10:02
Konu:
HAYAL KURMA SENDROMU VE ÇÖZÜMÜ


EEfcan.jpg



Geçmiş yaşantımda bu sendromu yaşamış biriyim. İnternet ortamında sürekli bu hastalıktan muzdarip kişilerin şikayetlerini, yorumlarını görüyoruz. Tecrübeli birisi olarak bu sendromu ve çözümlerini anlatacağım.

Hayal kurma sendromu psikolojik bir sorundur. Çoğu insan hayal kurmakta ne var ? Bende kuruyorum. Diyecektir. Fakat bu sorunu yaşayan kişi için çok daha farklıdır.

Hayal kurma gün içinde kontrolden çıkmıştır. Bu sorunu yaşayan kişiler aşırı hayal kurar. Dikkatleri çok fazla dağılır. Günlük işlerin yapılması çok zor hale gelir. Ders çalışma gibi odaklanma isteyen işlerde neredeyse imkansız hale gelir.

Çünkü hayal kuran kişi sürekli olarak kendi fantezi dünyasına kaçar. Bu hayal aleminde kişi kendinin daha güçlü, güzel, başarılı, ünlü versiyonlarını yaratır.

Kişi gerçekte yapamadığı veya yaşayamadığı şeyleri hayal aleminde kurgular. Böylece gerçek hayatın sıkıcılığı ve stresini aynı morfin etkisi gibi hayal kurarak uyuşturur. Böylece bu dünyada yaşamaya başlar.

Şuan itibariyle hayal kurma bozukluğu OKB ( takıntılı kişilik ) , DEHB ( dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu ) , bipolar kişilik ve şizofreni belirtileri arasında sayılmaktadır.

Şizofreni kelimesini hazır kullanmışken şizofreni ile farkı şudur

Şizofreni hastası olan kişi gerçek ve hayal arasındaki bağlantıyı algılayamaz. Hayallerini gerçek zanneder.

Hayal kurma bozukluğu olan kişi ise aynı bir şizofren gibi tüm detayları ile ( renk, koku, duygular vesaire...) Bir dünya yaratıp oradaki görüntüleri gerçekmiş gibi hisseder. Ancak bunların bir hayal olduğunun farkındadır.

Hatta bazı doyumları gerçek dünyada, farklı alanlarda, sağlıklı bir şekilde yaşama çabasına bile girmeyebilir. Çünkü bunu kendi sahte hayal dünyasında kolayca tasarlayıp yaşayabilir.

Genellikle sosyalleşemeyen dolayısıyla yalnız kişilerde olduğu için bu kişiler için bir kısır döngü içinde devam ediyor. Yalnızlık canını sıkıyor ve hayal kuruyor.

Bu kişiler bir süre sonra bundan kurtulmak isteseler de gerçek yaşamlarına döndüklerinde beyin bunu kabullenmiyor. Çünkü hayallerdeki mutluluk yerini üzüntü ve strese bırakıyor.


KİMLERDE ORTAYA ÇIKAR ?


Bu bozukluk genellikle depresyon, gerginlik, yalnızlık, özgüven eksikliği, sosyal iletişim bozukluğu, uyum sağlayamayan, sözlü ve fiziksel tacize uğramış kişilerde beynin verdiği bir EGO TEPKİSİDİR.

En son kısmı neden büyük harflerle yazdığımı anlamadığınızı biliyorum. Şimdi anlayacaksınız.


SAVUNMA MEKANİZMASI


Psikolojinin babası Sigmund Freud tarafından oluşturulan bir takım bilinçdışı savunmalara denir.

Bu savunma sisteminde hayal kurma dan bu şekilde bahsetmiş “ Bireyin kendisini olduğu gibi değilde başka biri gibi düşleyerek gerçek ve acılarından kaçmasına denir. “

Burada anlatılmak istenen şey aslında bizi üzen veya acıtan şeylerden uzaklaşmak için bu yönteme başvuruyor böylece beyin sağlığını bir süreliğine koruyoruz.

Ego iyileşene kadar, adeta bir morfin gibi, hayaller acıyı azaltıyor.

Fakat bu sorunun devam etmesi veya olmasının asıl sebebi nedir ?

Başlarda şizofreniden bahsetmiştim. Bazılarınız bilirsiniz ki şizofreni beyinde artmış dopamin hormonundan kaynaklanan bir hastalıktır.

Benim araştırmalarıma göre dopamin hormonu ne kadar fazla ise hayal kurma ve bağımlılıklar doğru orantılı bir şekilde artmaktadır.

Hayal kurmakta aynı şekilde ilk başlarda beyini koruma davranışı olsada sonradan bir bağımlılığa dönüşüyor.

Beyindeki ödül sisteminde amigdala bulunur. Beynin bu bölümü anıları ve anı içerisindeki duygularıda kaydederek o anı tekrar düşlediğimiz zaman bizi tekrar o ana geri döndürebilir.

Bu sebepten gerçek dünyada sıradan bir çalışanken, hayal dünyanızda çok güçlü bir mafya babası olabilirsiniz. Bu hayaller size gerekli özgüveni ve hatta mutluluk hormonlarını da sağlayabilir. Ama sizin de aslında içten içe bildiğiniz gibi, bu koca bir "yalan" olarak kalır...

Hayal kurma bağımlısı bir süreden sonra gerçek yaşamdan kendini çok soyutladığı için birçok problemle karşılaşır. ve gerçek hayatındaki sorunlar daha fazla birikir.

Hayal dünyasında edinilen özgüven ile gerçek dünyaya geri dönüşlerinizde defalarca tökezleyebilir ve bolca acı çekebilirsiniz. Acı, daha çok hayal ile tedavi olacağından kısır bir döngüye girmek ve gerçek hayatı kaçırmak son derece kötü bir sonuç...

Buraya kadar okuduysanız mutlaka bu yazıya değer vermişsinizdir.

Daha fazla uzatmadan çözümlerini anlatmak istiyorum.


ÇÖZÜMLERİ NELERDİR ?


1) DOPAMİN HORMONU AZALTMAK


Yazıda anlattığım gibi dopamin = hayal kurmadır. Bu sebepten irademizin en iyisini yaparak bağımlısı olduğunuz şeyleri azaltmaya çalışın yani dopamin seviyenizi olabildiği kadar normale çekin.

2) MÜZİK DİNLEMEYİ BIRAKMAK

Müzikler size kolay bir duygusal ortam hazırladığı için hayallere dalmak kaçınılmaz oluyor. Bu sebepten muzik dinlemeyi bırakın. Bu hayal kurmayı büyük oranda azaltır.

3) FİLM- DİZİ İZLEMEYİ AZALTMAK

Genellikle hayal kuran kişilerin olmazsa olmaz alışkanlığı film- dizi izlemektir. Çünkü oradaki oyuncu, kurgu ve sahneler hayal kurmak için ilham kaynağı olur.

4) KAFEİNLİ İÇECEKLERDEN UZAK DURMAK


Kafein, sinirsel iletimi ani uyararak hızlandırır. Şizofreni hastası olan kişilerin belirtilerinin kafeinle arttığı gözlenmiştir. Bu sebepten kola, kahve, enerji içeceklerini içmenizi tavsiye etmiyorum.

5) UĞRAŞ BULMAK

Dikkatinizi belli bir süre toparlayacak ve odaklanmanızı arttıracak şeyler bulun. Örneğin : resim çizmek, kitap okumak, bahçe işleri ile uğraşmak, spor yapmak vesaire...

6) SOSYALLEŞMEK

Elinizden geldiğince arkadaş edinin, ailenizle vakit geçirin, düzenli şekilde bir yerlere gidin, sohbet edin yani insan ortamına karışmak için çaba sarfedin.

7) DÜZENLİ UYKU UYUMAK


Beynimiz biz uyurken hücreleri yeniler. Dengesiz hormon seviyelerini tekrar dengelemeye çalışır. Bu yüzen ilk uyandığımızda dinç ve huzurlu kalkarız. Beyninizin iyileşmesi için uyku şarttır.
 

Fappings

Yeni Fapstronot
Katılım
9 Ara 2020
Mesajlar
14
Tepki puanı
20
Puanları
4
Konum
Denizli
Şunu da eklemek isterim ki insanının temel savunma mekanizmlarından biri de hayal kurmaktır. Bunu yapmaya bebekken başlarız. Karnımız acıktığında bunu hayal ederiz ve bu bizi oyalar bir süre için. Yaratıcılığımızı geliştirmesi bakımından bu mekanizma güzeldir ama çok fazla tekrarlandığından insan gerçek dünyadan kopabilir. Arzularını kontrol etmekten uzaklaştırabilir. Bilişsel süreçlerinize etki edip olaylara bakış açımızı değiştirebilir. Ne düşünürsen o'sun.
Tasavvufla ilgili bir şey de eklemem gerekirse; tasavvufta dervişler yolda yürürken otururken hep şeyhlerini düşünürler mürşidin hali dervişe sirayet etsin ve onun güzel halleri dervişlerde vuku bulsun diye. Yani kötü düşünmekten kaçmak kadar güzel düşünmekte bir çare olabilir. Mesela Kabe'yi düşünebilirsin, anneni düşünebilirsin, bir şelaleyi yahut gökyüzünü düşünebilirsin.
 

Mista18

Yeni Üye
Katılım
18 Kas 2020
Mesajlar
1
Tepki puanı
0
Puanları
1
çok güzel bir konu.benimde gerçekten en büyük sorunum bu.kafada bitmeyince ne yaaprsan yap hüsranla bitebiliyor.
 

müslüm

Ay Yolcusu
Katılım
17 Ara 2020
Mesajlar
39
Tepki puanı
59
Puanları
21
Günlük 10 dakika şu egzersizi yapmak odağı güçlendiriyor:
Anlamsız bir nesneye (uç kutusu, şişe kapağı, kapı kolu vs.) kesinlikle gözünü ve aklını ayırmadan bakmak. Yani sadece o nesneye bakacaksın ve hiçbir şey düşünmeyeceksin. Fark etmeden düşüncelere dalsan bile bunu fark ettiğin an tekrar zihnini boşaltacaksın.

Bilimsel bir kaynak veremeyeceğim bilmediğimden. Hafıza şampiyonu birinden almıştım bu öneriyi. Üniversite sınavına hazırlanırken kullanmıştım faydasını gördüm.
 

Noneverrrr+impasıbıl

Deneyimli Üye
Katılım
10 Kas 2020
Mesajlar
180
Tepki puanı
301
Puanları
111
Günlük 10 dakika şu egzersizi yapmak odağı güçlendiriyor:
Anlamsız bir nesneye (uç kutusu, şişe kapağı, kapı kolu vs.) kesinlikle gözünü ve aklını ayırmadan bakmak. Yani sadece o nesneye bakacaksın ve hiçbir şey düşünmeyeceksin. Fark etmeden düşüncelere dalsan bile bunu fark ettiğin an tekrar zihnini boşaltacaksın.

Bilimsel bir kaynak veremeyeceğim bilmediğimden. Hafıza şampiyonu birinden almıştım bu öneriyi. Üniversite sınavına hazırlanırken kullanmıştım faydasını gördüm.
Evet bunun birde ipi iğne deliğini geçirme versiyonu var
 
shape1
shape2
shape3
shape4
shape5
shape6
Üst