Dostum üstünlük ölçütünde turnusol kağıdın kızlar mı ? İyi mi kötü mü yapıyorum çevresinde sorgulamaların da sürekli karşı cinse yönelik. Bir şeyin iyi ölçütü senin kırmızı çizgilerinle nasıl belirlediğinle alakalı. Ölçütün dinse, yapma nokta. Ölçütün din değilse kendi ahlak felsefeni oluştur ama bunu kendini ikna edeceğin şekilde oluştur. Epiktetos'un felsefesi sana uymuyor çünkü biyolojik içgüdülerinle çelişiyorsun. Zorla kendini Epiktetos'la özdeşleştiriyorsun, sığamadığın kalıba kendini zorlayıp duruyorsun kaç gündür. Biyolojin de senin bir parçan, kendini reddetmen nehirin üstüne set çekmek gibi, su başta duracak sonra set yıkılacak her yer su altında kalacak. Bırak dostum, sal kendini. Epiktetos Tanrı değil, kahraman değil sadece kendi fikirleri olan yüzlerce filozoftan biri. Ona uymak zorunda değilsin, hiç bir filozofa körü körüne bağlanmak zorunda değilsin. Üç beş tane oku, sana uygun olan örneğin seni kısa vadeli hazlara yönlendirmeyen, kendini finansal, sporsal, karaktersel geliştirecek olanlardan kendine bir sepet oluştur. Teoride boğuyorsun kendini kaç gündür. Sevilmek istiyorsan kendini sevmekle başla, ardından ailenle iletişimini güçlendir, sonra çevreni gözlemle hoşuna giden, hayat görüşünün, kafanın uyduğu bir kıza açıl. Dene. Belki yanılırsın belki iyi ki yaptın dersin. Hangi hazlar iyi hangileri kötüdür ? Dopamin sistemini alt üst eden seni kendine bağımlı hale getiren abur cubur, bilgisayar, kız arkadaş kötüdür, tabi onsuz yapamama psikolojisine girersen, kısa vadeli bu hazlardan başını kaldırıp uzun vadeli yatırımlarına odaklanamıyorsan kötüdür. Denge iyidir. Haftanın 5 günü saatlerce bilgisayar oynamak sıkıntıdır. Ama haftada 1, 10 günde bir seni bağımlı yapmaz. Kaptırıp gitmiyorsan.