Son Paylaşımlar

Sitemize Hoşgeldiniz NeverFap Türkiye

Bize katılmak için kayıt olabilir veya giriş yapabilirsiniz.

Forum Rehberi >>>

Neverfap Türkiye Forum kurallarını öğrenmeniz ceza almanızı engeller. Kurallarımızı okuyunuz. Sağdaki simgeye tıklayarak gidebilirsiniz.

Yönetimle İletişime Geç >>>

Sitemizi kullanırken yaşadığınız sorun ve önerilerinizi yöneticiler ile paylaşabilirsiniz. Sağdaki simgeye tıklayarak gidebilirsiniz.

İrade Terbiyesi İle İlgili Önemli Bir Yazı

The King

Deneyimli Üye
Katılım
7 Eki 2020
Mesajlar
296
Tepki puanı
759
Puanları
160
Geçenlerde izlediğim bir videodan aldığım notları metin olarak paylaşmak istiyorum. Üstüne çokça düşünmeli, notlar almalı, çalışmalar yapmalıyız. Çok verimli olacağına inanıyorum.

1. Sen bir makinesin, nasıl çalıştığını öğrenmen gerek.


- her insanın en enerjik hissettiği vakit farklıdır.
- hangi gıdalar enerjini yükseltiyor, hangileri düşürüyor?
- sorgula, dikkatimi neler dağıtır?
- kimler enerjimi düşürür?
- hangi konular rahatsız eder?
- İlham amatörler içindir, biz profesyoneller kalkar ve işimizi yaparız.

2. Düşünme, harekete geç.

- Düşünmek, eyleme geçmeyi engeller.
- eylem, düşünmekten üstündür.
- harekete geçmek, en çok zorlayıcı şeylerden biridir. örneğin spor gibi. zira üzerine çok fazla düşünürüz. hava sıcak, duş almak problem, hazırlanması sıkıntı, daha yeni yemek yedin, karnın aç, enerjin yok, dün uykunu almadın, yarın işlerin var... düşünmek, eylemi yok eder.
- "mümkün mertebe az oturmalı, açık havada yürürken doğmayan, şenliğine kasların da katılmadığı hiçbir düşüneye güvenmemeli. Önyargıların hepsi bağırsaklardan gelir. Daha evvel de söylediğim gibi, kutsal tine karşı işlenen esas günah yerinden kıpırdamamaktır." - Nietzsche
- boş kalırsan, dedikodu yaparsın. kafada kurarsın. yemek yersin.
- Allah sadece hazır olana yardım eder. Bir alanda başarı isteniyorsa, o alana hazır olunmalıdır. Öğretmenlik okuyup, kasap olmayı istemek anlamsızdır.
- tesadüflerin kime rast geldiğini hiç gözlemlediniz mi? şans yalnızca, hazır bir zihin seçer.
- düşünmemek ve eyleme geçmek için ne mi yapmak gerekiyor? 3.madde;

3. Rutinler

- düşünceleri rutinler, alışkanlıklar belirler.
- spor yapmayı, resim yapmayı, enstrüman çalmayı diş fırçalamak gibi bir alışkanlığa dönüştürmek gerekir.
- bunu başarmak için, bir günü farkındalıkla yaşamak lazım. örneğin instagrama giriş süren dahi genelde standarttır. zira hayatı hep benzer yaşarız. alışkanlıklarımız sabit şeylerden oluşur.
- belirlediğin hedefi, günün bir bölümüne yerleştir. örneğin sabah erken saatlerde 10 dakika yoga, meditasyon yapmak hedefi gibi. sabah uyandığında artık üzerine düşünme. kafanda kurma. Nike'ın mottosu gibi; "just do it." sadece yap.
- farkındalık için yapılması gereken şey, bir sabahı geceye kadar analiz etmektir. o gün hoşa gitmeyen şeylerin çıkarılması, yerine yeni alışkanlıkların serpiştirilmesi buna en az 21 gün devam edilmesi... hayatta değişimlerin sinyalini yakacaktır.
- İnsan en çok ne zaman kara kara düşünür? vakti bol olduğunda. En çok ne zaman yemek yer? canı sıkıldığında... Boş zaman en büyük belalardan biridir. Bu yüzden 4. madde;

4. Kendini sürekli meşgul tut

- bir iş, her zaman başka bir işi getirir.
- eğer sürekli kendini sorguluyor, ben neyim, kimim diye beynini kemiren sorularla günlerini geçiriyorsan, çok boş vaktin var demektir.
- bir işe başla, kursa git, gönüllü ol... bir şey yap. yapacağın işler hayalin olmak zorunda değil. meşgul tutman gerek zihnini.
- beyne bir düşünce alanı tanımaman gerekiyor. yeni bilgiler kattıkça beyin düşünmeye zaman ayırmayacaktır.
- insan düşünceyle harekete geçmez, duygularla harekete geçer. örneğin aşk acısı yüzünden her gün 20 km yol yürüyen birinin 30 kilo vermesi gibi...
- Harekete geçiren duyguyu bulmak gerekiyor. Eğer bu duygu bulunmazsa, düşünmeden üretmeyi sağlayacak rutinler bulmak gerekiyor. (3.maddeye dönüş)

5. İşe başla ve bitir

- Bitirmeyi öğrenmek gerekiyor. Başlamak nispeten kolay olsa bile yarıda bırakmak en büyük baş belasıdır.
- bir şeyi bitirmek insanın özgüvenini ciddi oranda yükselten şeylerden biridir.
- bir şeyin 21 gün boyunca aksamadan yapılması, büyük bir güç verir. Öteki şeyleri tamamlama hissi de oluşturacaktır.
- makus talihin yenilmesi için bir şeyin tamamlanması gerekir. O yüzden insanlara temizlik yapmak, yemek yapmak gibi şeyler iyi gelir. zira başı ve sonu bellidir. Tamamlanmadığı sürece ne temizlik olur, ne de bir yemek hazırlanır.

6. Hedef belirlemek

- hedef spesifik olmalı.
- kilo vermek, iş bulmak hedef değildir. hedef somut olmalıdır. hedef, yolculuğa dair motive etmelidir, yoldan çıkmayı engellemelidir.
- hedef, olayları ve durumları basite indirger. ne yapmak istiyorum, bunun için ne yapabilirim?
- insanın doğadayken vücudu hayatta kalmak üzerine kodlandı. şimdi bolluk ve bereket içinde olduğumuzdan, fiziksel acılar yaşamadığımızdan, en ön planda sosyal acılar, psikolojik bunalımlar, sosyal kaygılar var. örneğin ergenlik sanrıları son 100 yılın bunalımıdır. eskiden o yaştaki bireyler bağda, tarlada, fabrikada çalışıyorlardı ve kimsenin umrunda değillerdi. sanrıları üzerine düşünecek vakitleri yoktu. ya çalışıyorlardı, ya askerlerdi, ya da erken yaşta anne/baba olmuşlardı.
- fiziksel acı, beyni sosyal kaygılardan uzaklaştırır. antrenmanda acı çekmek gibi...
- Hayatta kalmak üzerine tasarlandık, iyi hissetmek üzerine değil. hedeflere ulaştıkça dopamin salgılarız. avını yakalayan aslanın yaşadığı duygu bir nevi. mantığı basittir. hedef belirle ve hedefe ulaş.
- küçük hedefler koyup, onları gerçekleştirerek kendini kutla. bir şeyler başardığını gör. bunları kendine göre belirle.... koyduğun hedefleri gerçekleştirmek senin başarı oranını gösterir. kendini başkalarıyla kıyaslamak batağına düşmek en büyük yanılgıdır. çünkü herkes belli noktalarda iyi ve kötüdür. ancak kişi, kendisiyle ilgilenerek başarısını nazara almalıdır.

7. Acı çekmek özgürlükse, özgürüz ikimiz de

- bir şey için acı çekmek o şeyle bağınızı inanılmaz güçlendirir.
- İrade bir kastır. ne kadar çalışırsa o kadar güçlenir.
- challengelar, zinciri kırmalar, hedef listeleri bu yüzden önemlidir.

8. Bir şeyi değiştirmek, her şeyi değiştirir

- sistemdeki bir şeyin değişimi, birçok alışkanlığı etkiler.
- spora başlamanın, fast foodtan kurtarması, şekeri bıraktırması gibi.
- sigarayı bırakan birinin, günlük belli bir yürüyüş hedefi oluşturması gibi.
- Bir şeyleri yavaş yavaş hayata katmak gerekir. adım adım.

9. İradeni zorlayan şeyi yakınında tutma


- sağlıklı beslenmek istiyorsan, paketlenmiş gıdaları alma.
- zaman öldürmek istemiyorsan, toksik insanları hayatına alma.
- keşişlerin dağda bayırda tek yaşamaları gibi... kendilerini zorlayacak her şeyden uzağa gidiyorlar.
- boş vakitte kişi ne yaptığı ile tanınabilir... zira o boş vakitte yapılan şeyler kişiyi gelecekte ne yapacağını, nasıl biri olacağını belirleyen şeylerdir.
- Kendini zavallı ve çaresiz olarak görüyorsan, seçimlerinin vücudun ve geleceğin üzerindeki etkilerini görmezden geliyorsun demektir.
- hayvanat bahçesine hayvanlar gizlice girer, ama nadiren kaçarlar.
- seçimin senin elinde olduğunu bilmek, o kadar öfke vericidir ki, bazen hayvanat bahçesinde kalmayı, birileri tarafından korunmayı, yemek için mücadele etmemeyi seçersin. kötü hissettiğinde de hayvanat bahçesi yönetimini suçlarsın.
- özgürlük güzeldir, ama acı verir.
 
Moderatörün son düzenlenenleri:
shape1
shape2
shape3
shape4
shape5
shape6
Üst