jakira20
Venüs Yolcusu
Ziyaretçiler için gizlenmiş link, görmek için üye olunuz.
Giriş yapın veya üye olun.
Testosteron Eksikliği Belirtileri:
Testosteron vücut tarafından üretilen bir hormondur. Erkeklerde %90 testislerde üretilir. Sperm üretimini ve cinsel isteği uyarmaktan sorumludur. Ayrıca kas yapımında ve kemik üretiminde görevlidir. Erkekler yaşlandıkça, testosteron üretimi düşer. Üretim ciddi biçimde azaldığında bazı belirtiler ve sorunlar ortaya çıkabilir. Testosteron eksikliği belirtileri kolayca göze çarpmayabilir ve yaşlanma belirtileri ile karıştırılabilir.
Testosteron Eksikliği Nedir?
Testosteron eksikliği vücuttaki testosteron seviyesi desilitrede 300 nanogramın altına düştüğünde (ng/dL) ortaya çıkar. Andropoz (testosteron üretimindeki azalma) menopozun erkek versiyonudur. Kadınlar östrojen (kadınlık hormonu) miktarındaki azalmayı menopoz döneminde hızlıca tecrübe ederlerken, erkeklerde testosteron üretimi yavaş yavaş düşer. Eğer bu azalma olması gerekenden fazla ise, birtakım belirtilerle karşılaşılabilir.
Testosteron eksikliğinin en sık görülen 9 belirtisi şunlardır:
1. Cinsel İsteğin Azalması
Testosteron erkeğin libidosunda anahtar rol oynar. Yaşlandıkça, çoğu erkek cinsel istekte farklı oranlarda düşüş yaşar. Bununla birlikte, testosteron eksikliğine sahip biri cinsel isteğinde çok daha hızlı bir düşüş hissedecektir. Kişinin kendisi veya partneri bunu fark eder. Düşük testosteron cinsel ilişki sırasında orgazma ulaşmayı zorlaştırır.
2. Ereksiyon Olmada Zorlanma
Testosteron erkeklerin cinsel dürtüsünü uyarmakla birlikte, ereksiyona ulaşmasını sağlar. Testosteron tek başına ereksiyona neden olmaz ama beyindeki reseptörleri nitrik asit üretimi için uyarır. Bir molekül olan nitrik asit de ereksiyonu tetikler. Testosteron eksikliği obezite, diyabet ve damar tıkanıklığına sebep olabilir. Bu hastalıkların hepsi de ereksiyonu zorlaştırır.
3. Semen Miktarında Azalma
Testosteron semen (spermin hareketliliğini sağlayan sıvı) üretiminde önemli bir rol üstlenir. Bir erkek ne kadar fazla testosterona sahipse, o kadar fazla semen üretir. Düşük testosteron düzeyine sahip erkekler boşalma esnasında sperm miktarında azalma fark edeceklerdir.
4. Kıl Dökülmesi
Testosteron birçok vücut fonksiyonunda görev alır. Bunlardan biri de kıl üretimidir. Kellik birçok erkekte yaşlanmanın doğal bir parçasıdır. Bununla birlikte, testosteron eksikliğine sahip erkekler vücut kılları ve sakallarında dökülme tecrübe ederler.
5. Bitkinlik ve Enerji Eksikliği
Testosteron eksikliğine sahip erkekler ciddi bitkinlik ve fark edilebilir düzeyde enerji düşüklüğü rapor etmişlerdir. Yeterince uyumanıza rağmen, sürekli yorgunsanız ya da egzersiz yapmaya üşeniyorsanız testosteron eksikliği belirtilerine sahip olabilirsiniz.
6. Kas Kitlesinde Azalma
Testosteron kas yapımı ve güçlendirmesinde görev aldığı için, testosteron düşüklüğüne sahip erkekler kas kitlesi ve kuvvetinde azalma hissedeceklerdir. Özellikle kollar, bacaklar ve göğüsler en fazla etkilenir. Kas azalmasını ağrılık antrenmanıyla tersine çevirmek isteyenler bunda zorlanacaklardır.
7. Vücut Yağında Artış
Kas kaybetmek yeterince kötü değilmiş gibi, testosteron eksikliği vücut yağında artışa neden olur. Bunun arkasındaki sebep yeterince açık değil. Ama bir araştırma vücut yağ oranını kontrol eden genlerin aynı zamanda erkeklerdeki testosteron döngüsünden sorumlu olduğunu tespit etmiş durumda.
8. Kemik Kitlesinde Azalma
Kemiklerin zayıflaması (osteoporoz) genellikle kadınların başına gelen bir durum olarak düşünülür. Oysa ki, düşük testosteron değerlerine sahip erkekler kemik dokularında azalma tecrübe ederler. Çünkü testosteron kemik üretimi ve güçlenmesinde görev alır. Özellikle uzun süredir düşük testosteron seviyesine sahip erkekler kemik çatlaklarına (genelde kalça, kaburga, ayak ve bileklerdeki) korumasız hale gelirler.
9. Ruh Hâlinde Değişimler
Östrojen seviyesi azaldığında, kadınlar menopoz süresince sık sık ruh hâli değişiklikleri yaşarlar. Testosteron eksikliğine sahip erkekler de benzer belirtilerle karşılaşabilir. Testosteron erkeğin yakıtı olarak adlandırılır. Erkeklerin vücudundaki birçok fiziksel sürecin arkasındaki güçtür. Aynı zamanda da ruhsal ve zihinsel kapasiteyi de artırır. Araştırmalar düşük testosteron düzeyinin depresyona, dikkat ve odaklanma eksikliğine neden olduğunu göstermektedir.
SÜRECİNİZ DAİM OLSUN
kaynak:
Ziyaretçiler için gizlenmiş link, görmek için üye olunuz.
Giriş yapın veya üye olun.
Moderatörün son düzenlenenleri: