Son Paylaşımlar

Sitemize Hoşgeldiniz NeverFap Türkiye

Bize katılmak için kayıt olabilir veya giriş yapabilirsiniz.

Forum Rehberi >>>

Neverfap Türkiye Forum kurallarını öğrenmeniz ceza almanızı engeller. Kurallarımızı okuyunuz. Sağdaki simgeye tıklayarak gidebilirsiniz.

Yönetimle İletişime Geç >>>

Sitemizi kullanırken yaşadığınız sorun ve önerilerinizi yöneticiler ile paylaşabilirsiniz. Sağdaki simgeye tıklayarak gidebilirsiniz.

Müzik Dinlemek Zarar Verir mi ?

JakeDunn

Admin
Topluluk Yöneticisi
Katılım
22 Tem 2020
Mesajlar
720
Tepki puanı
2,274
Puanları
200
Web Sitesi
neverfapturkiye.com
Yazar:Nirvana
Tarih: Mart 10, 2019, 17:08


MÜZİK DİNLEMEK ZARAR VERİR Mİ ?


Merhabalar, bu yazımda uzun zamandır incelediğim bir konuyu müzik bağımlılığını anlatacağım. Yazıyı belli bir sürede yaptığım araştırma ve düşünce birikimleriyle hazırladım bu sebepten kapsamlı bir yazı olacaktır. Okurken sıkılmamanızı sağlamak için bölümlere ayırdım.

EEb2i1.jpg



Hepimizin dinlemekten zevk aldığı müzik türleri, sanatçıları ve şarkıları mevcuttur. Kimisi müzik dinlerken dans eder, kimisi sevdiğini hatırlar, kimisi bir meyhanede arabesk dinleyip acı çeker... Bu böylece uzayıp gider.

Peki biz müzik dinlerken beynimizde neler oluyor ? Hayatımız kötü etkileniyormu ? Müzik masum bir şey mi ? Bu soruların cevaplarını vereceğim. Düşünüp yorumlamak size kalmış.



MÜZİK İLE İLGİLİ HİKAYEM


Lise yıllarına kadar ara sıra televizyon kanallarından veya internetten dinlediğim öylesine bir zevkti. Bunun bir bağımlılık niteliği taşıdığının farkında bile değildim. Fakat etkilerini yavaş yavaş sezmeye başlamıştım. Orta okulda serviste giderken bir Emre Aydın müziği çaldığında hemen melankolik bir hava üstüme çöker di. Sanki bütün hayat enerjim çalınıyor gibiydi. Kendimi farklı bir havaya sokuyordum sanki çok dertliyim de hayatım mahvolmuş gibi...

Bir gün en yakın arkadaşımla internet kafedeyken bana yeni bir müzik türü keşfettirdi. Ona ne dinliyorsun ? dediğimde bana EDM ( Elektronik Dans Müziği ) gösterdi. İşte bildiğimiz DJ 'ler Avicii (şimdi öldü kendisi) David Guetta, Hardvell, Tiesto, Martin Garrix, Skrillex vb... sanatçıların olduğu çılgınca düzenlenen festivalleri, kendini kaybetmiş çıplak kadınları, alkolün, uyuşturucunun dibine vuran kişileri gösterdi. Çok etkileyici gelmişti bana tabi birde ergenlik vardı...

Ben bu müzikleri dinlediğim de acayip bir zevk alıyordum özellikle şarkının patlama noktalarında gerçekten orgazm gibi duygular açığa çıkardı. Fakat ertesi gün okula gittiğimde insanlar bana çok durgun ve mutsuz olduğumu söylemeye başlıyorlardı. Sanki ölü gibi oluyordum.

Belli bir süreden sonra birde müzik ile hayal kombinasyonuda getirdim. Hem yüksek sesle dinliyor hem de hayal kuruyordum. Artık kendimi durdurmam gerektiğini hissettiğim anda evdeki bütün kulaklıkları alıp bir makasla kestim. Bir daha asla dinlemeyeceğime yemin ettim. Tam tamına 7 ay hiç müzik dinlemedim.

İlginç olan şey şu müziği bıraktığımda rüyamda müzik seslerini duymamdı. Hani bir şeyi ezberlemek gibi o ses frekansları hepsi beynime kaydolmuş. Beynimi bir müzik deposuna çevirdiğim için çok üzülmüştüm.

Zaman geçtikçe bende yarattığı olumsuz özelliklerin kaybolduğunu fark ettim. Hayal kurmalarım giderek azalmaya başladı, Bacaklarımdaki huzursuzluk kayboldu, Daha enerjik olmaya başladım, gereksiz duygu dalgalanmaları yaşamadığım için beynimde mutluluk anlamında daha olumlu bir ivme vardı, dikkatimi daha iyi toparlıyordum ve üzerimdeki hiperaktivite kaybolmuştu...


MÜZİK DİNLEMEK BAĞIMLILIK YAPAR MI ?


Kanada'nın McGill Üniversitesinden bilim adamları, dopaminin müzik dinlemek gibi yaşamak için doğrudan zorunlu olmayan soyut bir haz ile olan ilişkisini araştırdı.

Araştırmaya, 19-24 yaşındaki "sevdikleri müziği dinlerken çok zevk" aldıklarını söyleyen 217 gönüllü katıldı. Farklı beyin görüntüleme cihazlarını kullanan bilim adamları, salgılanan dopamini ve beynin hareketini inceledi.

Araştırmada, sevdikleri müziği dinlediklerinde katılımcıların dopamin seviyesinin yüzde 9 arttığı tespit edildi.

KENDİ YORUMUM

Özellikle bazı Müziklerin ritmik bir hormon salgılattırıcısı olduğu görüşündeyim. Özellikle EDM dinleyenler bilirler. THUG LİFE, LİKE A BOSS COMPLİATİON ve Motivasyon müziklerinde müzik anlık zevk yani dopamin ve adrenalin salgılanmasına sebep olur.

Tabi müzik dinlemenin artık sıradan bir zevten çok ihtiyaç haline gelmesini müziği ne için dinlediğinize ve ne kadar zaman ayırdığınıza göre değişiklik gösterir ben bu kısımları anlatacağım.

EE4kvv.jpg





OLUMLU ANLAMDA MÜZİK DİNLEMEK



Ara sıra mutlaka müzik dinleme ihtiyacı hissederiz. Çünkü kendimizi rahatlamak veya mutlu hissetmek hissederiz. Bu bizim kendimizi hayatın stresinden uzaklaştırmak için uyguladığımız bir yöntemdir.

Örneğin bir insan sıkıcı bir işi yaparken arkadan müzik sesi duyması o işi daha kolay ve yapılabilir bir hale getirebilir. Ya da bir parti, düğün, kafe ortamına gittiğiniz zaman o ortamın tadını çıkarmak için rahatlamak için müzik elbette dinleyeceğiz, eğleneceğiz veya dans edeceğiz. Bu tip durumlar normaldir.

Yoğun bir çalışma, gün veya işten sonra kendimize ödül olarak 15 dakika müzik dinleme hakkı verebiliriz. Böylece beyin olarak yaptığımız bir işin karşılığında ödül olarak düşünebiliriz. Buraya kadar herşey günümüz yaşamında normal ve kabul edilebilirdir.




OLUMSUZ ANLAMDA MÜZİK DİNLEMEK


Asıl anlatmak istediğim nokta burada başlıyor. Bize zarar veren şeylerin temelinde bilinçsiz olarak tüketim yapmak geliyor.

Yaptığımız bazı yanlış davranışlar farklı sorunlara sebebiyet veriyor. Bunların farkına vardığımızda çok geç olabiliyor. Bu yanlışları birkaç madde ile anlatıp konuyu kapatacağım.



1) GERÇEKLERDEN KAÇMAK İÇİN KULLANMAYIN

EE4xzo.jpg



Kuşkusuz bir insanın aldığı en büyük zararlardan biri hayal kurma sendromudur. (Maladaptive day dreaming)

Müzik dinlerken gerçeklerden daha fazla koparız. Bunun sebepleri ise gerçek hayatın sıkıcılığını ve stresini yok etmek veya oluşturamayacağımız karakterleri müziğin yardımıyla hayal aleminde kurgulayabilmemizdir.

Hayatımızın kötü gidişatından bir an kurtulmak için müzik-hayal karışımını tercih etmemeliyiz. Motivasyonumuzu Müziğe ve hayallere harcamadan gerçek hayatımızın olumsuz gidişatıyla yüzleşerek onu değiştirmeliyiz.

Gerçek hayat acı verici olabilir. Belki ailemiz, dış görünüşümüz, sosyal hayatınız veya okulunuz istediğiniz gibi değildir. Fakat saatlerce bir kulaklık takıp müzik dinlemek sahte duygu ortamında ulaşılamaz hayaller kurmak buna bir çözüm mü getirecek ? HAYIR.

Tam tersine gerçek hayata döndüğümüzde daha fazla dikkat dağınıklığı yaşayan ve sorunları birikmiş bir hayat ile karşılaşacak ve bu hayatı beğenmemeye devam edeceksiniz ? Şimdiden düşüncelerinizle yüzleşmeye başlayın.


2) DUYGU DURUMUNUZU BOZUP DURMAYIN

EE4OWG.jpg



Müzik duygusal durumumuzu etkileyerek duyguların stabilizesini anlık olarak değiştirir.

Müzik dinleyen kişilerde duyguların işlendiği limbik sistem daha fazla aktivite gösterdiği için bu kişilerin daha çabuk duygusal değişim gözlenir.

Örneğin arabesk dinleyen bir insan kasıtlı olarak kendi ruh halini mazoşist bir hale sokar, Emre aydın dinleyen biri belki de mutlu bir insan olmasına rağmen kendini melankolik depresyondaymış gibi hissedecek. ve EDM dinleyen biri ise önemli sorunları olmasına rağmen hayatında hiçbir sorun yokmuş gibi eğlenmeye devam edecek...

Bu olumsuz müzik alışkanlığın devam ettirilmesi kronik olarak duyguları olumsuz etkileyeceğinden fizyolojik ve psikolojik olumsuzluklara neden olacaktır.

Dünyaya karşı algınızı neden değiştirmek için bu kadar çabalıyorsunuz şuan içinde bulunduğunuz duygu durumu gerek iyi gerek kötü sizi size anlatan en uygun duygu durumudur.


3) DEPRESYON SÜRESİNİ UZATMAYIN

EE4Gne.jpg



Müzik duygusal bellek ile ilgili bir aktivitedir. ve bu bellekte geçmişte yaşanan kötü anılar ve insanlar kaydedilir.

Bu belleğin fazla çalışması bu anı ve insanların sürekli hatırlanmasına neden olacak ve ekstra stres kaynağına dönüşecektir. Bize acı veren şeylerin acısızlaşması için müzik dinlemeyi kesinlikle bırakmalıyız.

Örneğin platonik aşk yaşıyorsun veya sevgilinden ayrıldın oturup saatlerce aşk müzikleri dinlemek seni sadece zaman olarak geriye atıyor. Zamanla iyileşmen gerekirken zamanla acılarını daha da büyütüyorsun...

Başına gelen her olumsuz durumu müzikle bir şekilde bastırma peşine girersen nasıl zamanın seni iyileştirmesine fırsat vereceksin ? Bunu kendine yapma belki de üzüldüğün şeyler seni çoktan unuttu bile ve sen hala takıntılarınla yaşamaya devam mı edeceksin ?...



 

surec

Merkür Yolcusu
Katılım
18 Eyl 2020
Mesajlar
166
Tepki puanı
194
Puanları
58
Arkadaslar size bir tavsiye vereyim motive olmak icin motivasyon muzikleri videolari izlemeyin boyle bir istek geldiginde dua edin zaten biri isi yaptikca motive olacaksınız baslamak icin motivasyona gerek yok egitim koclarina vs yem olursunuz :)
 

Samuray

Son Dopamin Bükücü
Üst Düzey Moderatör
Katılım
15 May 2021
Mesajlar
800
Tepki puanı
1,841
Puanları
160
Kesinlikle doğru. İstediğiniz müziği dinleyin, eğer o tarzı değiştiremiyorsanız bu iyi değildir. Dinleyip geçmeyi başarabilen kişiler için bağımlılık yapmıyor. Üstelik aynı tarz dinlemek kulağa zararlı.
 

Nirvana

Mars Yolcusu
Katılım
6 Kas 2020
Mesajlar
86
Tepki puanı
167
Puanları
43
2019 yılında yazdığım bir yazı ve hala ben 2023 yılında bu bağımlılığın esiriyim. 2016 yılında edindiğim bir bağımlılığın bedelini hala ödüyorum. Daha o zamanlar EDM Müziğin ne kadar tehlikeli olduğunu fark etmiştim. Şuan her yer bu tip müziklerden oluşan edit videolarla dolu. Instagram da YouTube da full dopamin, güç, karizma, sigma videolarla dolu çünkü bu müzikler tamamen dopamin frekansı üzerine yapılıyor. Askerde ne güzel 3 4 ay uzaktım dikkatim inanılmaz düzelmişti en ufak hataları bile farkeder duruma gelmiştim. Ama şuan eski halime döndüm. Yine aşırı bu tip müzikler dinliyorum... Instagram sileceğim. Bunun dışında ülkemizde çok yaygın bir sorun haline gelmiş bazen tesadüfen internet sayfalarında kız erkek farketmeksizin sürekli müzik dinleyen, hayal kuran bir kitle mevcut. Allah yardımcımız olsun.
 

ümitbaba60

Yeni Üye
Katılım
27 Mar 2023
Mesajlar
8
Tepki puanı
7
Puanları
3
Kendimi bildim bileli arabesk dinlerim arabesk candır 😁 biz bu işte çekirdekten yetiştik en iyi arabeski biz çalarız 😀
 

Ege

Ay Yolcusu
Katılım
29 Tem 2022
Mesajlar
45
Tepki puanı
76
Puanları
21
Yaş
22
Yazar:Nirvana
Tarih: Mart 10, 2019, 17:08


MÜZİK DİNLEMEK ZARAR VERİR Mİ ?


Merhabalar, bu yazımda uzun zamandır incelediğim bir konuyu müzik bağımlılığını anlatacağım. Yazıyı belli bir sürede yaptığım araştırma ve düşünce birikimleriyle hazırladım bu sebepten kapsamlı bir yazı olacaktır. Okurken sıkılmamanızı sağlamak için bölümlere ayırdım.

EEb2i1.jpg



Hepimizin dinlemekten zevk aldığı müzik türleri, sanatçıları ve şarkıları mevcuttur. Kimisi müzik dinlerken dans eder, kimisi sevdiğini hatırlar, kimisi bir meyhanede arabesk dinleyip acı çeker... Bu böylece uzayıp gider.

Peki biz müzik dinlerken beynimizde neler oluyor ? Hayatımız kötü etkileniyormu ? Müzik masum bir şey mi ? Bu soruların cevaplarını vereceğim. Düşünüp yorumlamak size kalmış.



MÜZİK İLE İLGİLİ HİKAYEM


Lise yıllarına kadar ara sıra televizyon kanallarından veya internetten dinlediğim öylesine bir zevkti. Bunun bir bağımlılık niteliği taşıdığının farkında bile değildim. Fakat etkilerini yavaş yavaş sezmeye başlamıştım. Orta okulda serviste giderken bir Emre Aydın müziği çaldığında hemen melankolik bir hava üstüme çöker di. Sanki bütün hayat enerjim çalınıyor gibiydi. Kendimi farklı bir havaya sokuyordum sanki çok dertliyim de hayatım mahvolmuş gibi...

Bir gün en yakın arkadaşımla internet kafedeyken bana yeni bir müzik türü keşfettirdi. Ona ne dinliyorsun ? dediğimde bana EDM ( Elektronik Dans Müziği ) gösterdi. İşte bildiğimiz DJ 'ler Avicii (şimdi öldü kendisi) David Guetta, Hardvell, Tiesto, Martin Garrix, Skrillex vb... sanatçıların olduğu çılgınca düzenlenen festivalleri, kendini kaybetmiş çıplak kadınları, alkolün, uyuşturucunun dibine vuran kişileri gösterdi. Çok etkileyici gelmişti bana tabi birde ergenlik vardı...

Ben bu müzikleri dinlediğim de acayip bir zevk alıyordum özellikle şarkının patlama noktalarında gerçekten orgazm gibi duygular açığa çıkardı. Fakat ertesi gün okula gittiğimde insanlar bana çok durgun ve mutsuz olduğumu söylemeye başlıyorlardı. Sanki ölü gibi oluyordum.

Belli bir süreden sonra birde müzik ile hayal kombinasyonuda getirdim. Hem yüksek sesle dinliyor hem de hayal kuruyordum. Artık kendimi durdurmam gerektiğini hissettiğim anda evdeki bütün kulaklıkları alıp bir makasla kestim. Bir daha asla dinlemeyeceğime yemin ettim. Tam tamına 7 ay hiç müzik dinlemedim.

İlginç olan şey şu müziği bıraktığımda rüyamda müzik seslerini duymamdı. Hani bir şeyi ezberlemek gibi o ses frekansları hepsi beynime kaydolmuş. Beynimi bir müzik deposuna çevirdiğim için çok üzülmüştüm.

Zaman geçtikçe bende yarattığı olumsuz özelliklerin kaybolduğunu fark ettim. Hayal kurmalarım giderek azalmaya başladı, Bacaklarımdaki huzursuzluk kayboldu, Daha enerjik olmaya başladım, gereksiz duygu dalgalanmaları yaşamadığım için beynimde mutluluk anlamında daha olumlu bir ivme vardı, dikkatimi daha iyi toparlıyordum ve üzerimdeki hiperaktivite kaybolmuştu...


MÜZİK DİNLEMEK BAĞIMLILIK YAPAR MI ?


Kanada'nın McGill Üniversitesinden bilim adamları, dopaminin müzik dinlemek gibi yaşamak için doğrudan zorunlu olmayan soyut bir haz ile olan ilişkisini araştırdı.

Araştırmaya, 19-24 yaşındaki "sevdikleri müziği dinlerken çok zevk" aldıklarını söyleyen 217 gönüllü katıldı. Farklı beyin görüntüleme cihazlarını kullanan bilim adamları, salgılanan dopamini ve beynin hareketini inceledi.

Araştırmada, sevdikleri müziği dinlediklerinde katılımcıların dopamin seviyesinin yüzde 9 arttığı tespit edildi.

KENDİ YORUMUM

Özellikle bazı Müziklerin ritmik bir hormon salgılattırıcısı olduğu görüşündeyim. Özellikle EDM dinleyenler bilirler. THUG LİFE, LİKE A BOSS COMPLİATİON ve Motivasyon müziklerinde müzik anlık zevk yani dopamin ve adrenalin salgılanmasına sebep olur.

Tabi müzik dinlemenin artık sıradan bir zevten çok ihtiyaç haline gelmesini müziği ne için dinlediğinize ve ne kadar zaman ayırdığınıza göre değişiklik gösterir ben bu kısımları anlatacağım.

EE4kvv.jpg





OLUMLU ANLAMDA MÜZİK DİNLEMEK



Ara sıra mutlaka müzik dinleme ihtiyacı hissederiz. Çünkü kendimizi rahatlamak veya mutlu hissetmek hissederiz. Bu bizim kendimizi hayatın stresinden uzaklaştırmak için uyguladığımız bir yöntemdir.

Örneğin bir insan sıkıcı bir işi yaparken arkadan müzik sesi duyması o işi daha kolay ve yapılabilir bir hale getirebilir. Ya da bir parti, düğün, kafe ortamına gittiğiniz zaman o ortamın tadını çıkarmak için rahatlamak için müzik elbette dinleyeceğiz, eğleneceğiz veya dans edeceğiz. Bu tip durumlar normaldir.

Yoğun bir çalışma, gün veya işten sonra kendimize ödül olarak 15 dakika müzik dinleme hakkı verebiliriz. Böylece beyin olarak yaptığımız bir işin karşılığında ödül olarak düşünebiliriz. Buraya kadar herşey günümüz yaşamında normal ve kabul edilebilirdir.




OLUMSUZ ANLAMDA MÜZİK DİNLEMEK


Asıl anlatmak istediğim nokta burada başlıyor. Bize zarar veren şeylerin temelinde bilinçsiz olarak tüketim yapmak geliyor.

Yaptığımız bazı yanlış davranışlar farklı sorunlara sebebiyet veriyor. Bunların farkına vardığımızda çok geç olabiliyor. Bu yanlışları birkaç madde ile anlatıp konuyu kapatacağım.



1) GERÇEKLERDEN KAÇMAK İÇİN KULLANMAYIN

EE4xzo.jpg



Kuşkusuz bir insanın aldığı en büyük zararlardan biri hayal kurma sendromudur. (Maladaptive day dreaming)

Müzik dinlerken gerçeklerden daha fazla koparız. Bunun sebepleri ise gerçek hayatın sıkıcılığını ve stresini yok etmek veya oluşturamayacağımız karakterleri müziğin yardımıyla hayal aleminde kurgulayabilmemizdir.

Hayatımızın kötü gidişatından bir an kurtulmak için müzik-hayal karışımını tercih etmemeliyiz. Motivasyonumuzu Müziğe ve hayallere harcamadan gerçek hayatımızın olumsuz gidişatıyla yüzleşerek onu değiştirmeliyiz.

Gerçek hayat acı verici olabilir. Belki ailemiz, dış görünüşümüz, sosyal hayatınız veya okulunuz istediğiniz gibi değildir. Fakat saatlerce bir kulaklık takıp müzik dinlemek sahte duygu ortamında ulaşılamaz hayaller kurmak buna bir çözüm mü getirecek ? HAYIR.

Tam tersine gerçek hayata döndüğümüzde daha fazla dikkat dağınıklığı yaşayan ve sorunları birikmiş bir hayat ile karşılaşacak ve bu hayatı beğenmemeye devam edeceksiniz ? Şimdiden düşüncelerinizle yüzleşmeye başlayın.


2) DUYGU DURUMUNUZU BOZUP DURMAYIN

EE4OWG.jpg



Müzik duygusal durumumuzu etkileyerek duyguların stabilizesini anlık olarak değiştirir.

Müzik dinleyen kişilerde duyguların işlendiği limbik sistem daha fazla aktivite gösterdiği için bu kişilerin daha çabuk duygusal değişim gözlenir.

Örneğin arabesk dinleyen bir insan kasıtlı olarak kendi ruh halini mazoşist bir hale sokar, Emre aydın dinleyen biri belki de mutlu bir insan olmasına rağmen kendini melankolik depresyondaymış gibi hissedecek. ve EDM dinleyen biri ise önemli sorunları olmasına rağmen hayatında hiçbir sorun yokmuş gibi eğlenmeye devam edecek...

Bu olumsuz müzik alışkanlığın devam ettirilmesi kronik olarak duyguları olumsuz etkileyeceğinden fizyolojik ve psikolojik olumsuzluklara neden olacaktır.

Dünyaya karşı algınızı neden değiştirmek için bu kadar çabalıyorsunuz şuan içinde bulunduğunuz duygu durumu gerek iyi gerek kötü sizi size anlatan en uygun duygu durumudur.


3) DEPRESYON SÜRESİNİ UZATMAYIN

EE4Gne.jpg



Müzik duygusal bellek ile ilgili bir aktivitedir. ve bu bellekte geçmişte yaşanan kötü anılar ve insanlar kaydedilir.

Bu belleğin fazla çalışması bu anı ve insanların sürekli hatırlanmasına neden olacak ve ekstra stres kaynağına dönüşecektir. Bize acı veren şeylerin acısızlaşması için müzik dinlemeyi kesinlikle bırakmalıyız.

Örneğin platonik aşk yaşıyorsun veya sevgilinden ayrıldın oturup saatlerce aşk müzikleri dinlemek seni sadece zaman olarak geriye atıyor. Zamanla iyileşmen gerekirken zamanla acılarını daha da büyütüyorsun...

Başına gelen her olumsuz durumu müzikle bir şekilde bastırma peşine girersen nasıl zamanın seni iyileştirmesine fırsat vereceksin ? Bunu kendine yapma belki de üzüldüğün şeyler seni çoktan unuttu bile ve sen hala takıntılarınla yaşamaya devam mı edeceksin ?...



Hocam selam, çok önemli yerlere değinmişsin. Yararlandığın kaynakları paylaşırsan çok mutlu olurum.
 

Asd

Ay Yolcusu
Katılım
10 Eyl 2023
Mesajlar
102
Tepki puanı
66
Puanları
31
Olamaz şimdi enternasyonali dinleyemeyecek miyim 😨 Şaka bir yana klavyenize sağlık.
 
shape1
shape2
shape3
shape4
shape5
shape6
Üst