Son Paylaşımlar

Sitemize Hoşgeldiniz NeverFap Türkiye

Bize katılmak için kayıt olabilir veya giriş yapabilirsiniz.

Forum Rehberi >>>

Neverfap Türkiye Forum kurallarını öğrenmeniz ceza almanızı engeller. Kurallarımızı okuyunuz. Sağdaki simgeye tıklayarak gidebilirsiniz.

Yönetimle İletişime Geç >>>

Sitemizi kullanırken yaşadığınız sorun ve önerilerinizi yöneticiler ile paylaşabilirsiniz. Sağdaki simgeye tıklayarak gidebilirsiniz.

Neden Neverfap Yapıyoruz?

Eff

Yoda
Katılım
5 Eyl 2020
Mesajlar
631
Tepki puanı
954
Puanları
160
Herkese merhabalar. Son zamanlarda relapse olmamın ardından neverfap'e olan bakış açımı kaybettim. Sizlere bir sorum var ve felsefi bir cevap istiyorum.
Neden neverfap/nofap yapıyoruz?
Son 5 gündür evden dışarı sadece yürüyüş için çıkıp, oyun oynuyordum. Bugün de relapse oldum. Eskiden neverfap yaparken gerçekten odaklanmamın arttığını, kadınlara ulaşmak için beni harekete geçirdiğini vs. düşündüğüm için neverfap yapıyordum.
Aslında bakarsanız porno izlemek oldukça aşağılayıcı bir şey ancak bu her yerden gözümüze sokulmaya başladı ki bunu normalleştirmeye başladık. Ayrıca porno izleyerek sadece kendimizi kandırıyoruz, beynimizi kandırıyoruz. Yani elde bir şey yok. Kısaca porno izlemenin faydası kocaman bir SIFIR.

Ancak son zamanlarda farkettim ki yemeğimi yiyorum, oyunumu oynuyorum ve porno izleyip mastürbasyon yapıyorum. Berbat bir düzen buna ben de katılıyorum ancak insanın temel içgdülerinin hemen hemen hepsini tatmin etmiş oluyorum. Yani bu şekilde bir insan yıllarca yaşayabilir. İnsanın zorunlu olarak üremesi gerekmiyor veya partnerinden bir duygusal ilgi almasına da gerek yok. Hızlı ve basitçe bir aramayla "puf" işi bitirebiliyor. Peki bu durumda neden insan neverfap/nofap yapsın?
Son zamanlarda bunu anlamlandırmakta güçlük çekiyorum.
Felsefi cevaplarınızı bekliyorum.
 

mr change

Yeni Fapstronot
Katılım
17 Eyl 2024
Mesajlar
18
Tepki puanı
24
Puanları
4
Yaş
18
Abi dediğin şeyler kadın olayı falan zaten var.Felsefi olarak diceksemde her insanın az veya çok bi egosu var.Dediğin gibi aşağılayıcı bi durum ve egosuna yedirmemesi lazım,yedirende sorun vardır.Ben böyle düşünüyorum.

Not:egoya yedirmemekten kastım buna yenik düşmek deil herkes yenik düşebilir ama bu durumun rahatsızlık vermesi lazım.
 
  • Beğeni
Tepkiler: Eff

oldschool

Merkür Yolcusu
Meydan Okuma Rozeti
Katılım
30 Eyl 2022
Mesajlar
103
Tepki puanı
202
Puanları
58
Çünkü eğer daha önce bu bağımlılığa sahip olmadan önce sana senin tercihini sorsalardı
"hayatın boyunca bir bağımlı mı olmak istersin yoksa buna hiç başlamamış mı olmak istersin?"
tüm kullanıcılar istisnasız başlamamayı tercih edeceklerini söyleyecekler.

Zaten başlamamış olmayı tercih edeceğin bir bağımlılık bu. Ve tüm bağımlılar asla bağımlı olmayı istemiyorlar. Onlar sadece bir tuzaktalar ve bazıları fark ediyor bazıları fark etmiyor. Bu sadece bir tuzak.
 

GoldenLight

Karanlık ışığa hizmet eder.
Katılım
5 Kas 2020
Mesajlar
452
Tepki puanı
1,071
Puanları
160
Nofap sadece pmo'dan uzak kalmak değildir. Nofap insanın kendini inşa etmesidir. Söylediğin bir biçimde insan hayatını idame ettirebilir. Fakat böyle bir hayatı yaşamak isteseydik, neden buradayız, ve neden bu forumda cevaplar arıyoruz. Beynimiz konfor alanında kalmak için bize en kısa yoldan haz veren şeylere bağımlı olur. Bu bir klişe oldu artık herkes bunu biliyor.

Bence dostum, nofap sadece pornodan arınma değil. Üstüne kendini geliştirecek şeyler eklemelisin. İnsan hazdan mahrum kaldıkça, daha mutlu oluyor. Bu rahiplerin inzivaya çekilmesi gibi anlaşılmasın. Yapay dopamin kaynaklarını sınırlandırıp, daha çok doğal dopaminlere yönelmeliyiz.

Ben neden mi Nofap yapıyorum.

Çünkü pmo yaptığım dönemlerde 10 sayfa kitap okuyorsam, nofap yapınca 70 sayfaya çıkıyor.

Spora gidince ağırlıklarım artıyor.

Kadınlar ile daha doğal etkileşim kuruyorum.

Hayatta ki küçük şeylerden zevk alıyorum...

Burada daha çok şey sayardım, bunlar bile yeterli olur diye düşünüyorum.

Kısacası, bir ruhumuz var ve bu ruh pmo illeti altında kirleniyor. İnsan sadece hazdan ibaret değildir. İnsanın hazdan da öte bir ruhu vardır. Ruh açığa çıktıkça, keyfi şeyler sönük kalır. Bir kere o ışığın altında ki hazzı tadarsan, zaten pmo ihtiyacın olmadığını hissedeceksin..
 

123

Yeni Fapstronot
Katılım
15 Tem 2024
Mesajlar
28
Tepki puanı
32
Puanları
14
Felsefi cevap beklemek çok güzel bir bakış açısı PBKY kitabında beyin yıkama durumunu göz önüne alırsak neden nofap yapmalıyız sorusuna verilen mantıklı cevap bizi beyin yıkamasından kurtarır ve kendiliğinden bağımlılık bitme durumuna gelir. Ben de zaman zaman düşünüyorum, ders, iş hayatındaki başarı, evlilik, sosyal hayat vd şeylere bağladığım zaman hep bir yerden bunlarla bağı kopartıyorum çünkü hepsi süreç isteyen şeyler. Nofap sürecindeyken bunlarda ani bir yükseliş olmayınca fap yapsam ne olacak düşüncesi beliriyor.

Bu işin felsefesi kişiden kişiye de değişir bazımız yukarıdakilerden biriyle bile bırakabilir.

Burada bildiğim bir şey varsa nofap sürecinde şehveti özlemek uzun süreçleri bozmamın sebebi. Her şeyi oturtsam bile şehvet patlamasını aklıma getirtiyorum ve onu özlemeye başlıyorum bir kaç gün içinde de relaps oluyorum.

Bu işe ilk başladığımda da süreci ilk bozduğumda şehveti özlediğinden bozmuştum şimdilerde de. Ders çalışmalarımız sporlar ve diğer kendimizin boş vaktini doldurup sağlıklı dopaminler almamız süreci uzatıyor ama mutlak başarı için yeterli mi? Bence değil.
 

Strafe

Neptün Yolcusu
Katılım
23 May 2021
Mesajlar
188
Tepki puanı
461
Puanları
108
Eff aynı şeyleri ben de uzun zamandır düşünüyorum. Benzer kişiliğimiz var demek ki bu ilk ortak düşüncemiz değil 😀 Konuyu açarak çok iyi etmişsin gelen cevapları ben de merak ediyorum.

Nofaple tanışmamın ilk aşamalarında ve ortalarında nofap yapma amacım kızlar, özgüven ,kendini geliştirmeydi.
Şu an bunları iyi kötü hallettim. Allah’a şükür hayatım çok güzel ilerliyor noksansız diyebilirim. Böyle durumda olunca da “ Ben neden nofap yapmalıyım ki? ” sorusu kafamda çok dolanıyor.

Cidden bu soru aylarca kafamdaydı ve her relapse olduğumda bu soru kafamda dolanmaya devam ediyordu. Ama sorunun cevabını bulduğumu düşünüyorum.

“ Ben bu davranışın yanlış olduğunu biliyorsam ve yapmamam gerekiyorsa neden yapıyorum? “ diye çok düşündüm. Ve sıralıyorum. Amaçlarım daha çok iç huzurla ilgili bu yüzden çoğu kişiden farklı amaçlar sıralayabilirim. ( Çoğu kişi potansiyelini açığa çıkarmakla ilgili hedefleri oluyor diye gözlemledim.)

1- İradem dışında gerçekleşen şeylerden ( benimle ilgiliyse tabii ki kader konusu ayrı ) nefret ederim. Belli ki PMO bağımlılığı bir bağımlılık olduğu için iradem dışında gerçekleşiyor. Ve bundan nefret ediyorum.
2- Üstelik bu davranışı kendime yakıştıramıyorum bu yüzden de bırakmak istiyorum.
3- İleride bir eşim olursa, çocuklarım olursa diye de böyle birisi olmak istemiyorum.
4- Bir Müslümana yakışır şekilde davranmak istiyorum.
Özetle içi dışı bir olmak istiyorum, böyle bir işle vakit harcayan birisi değilmişim gibi davranmak, gözükmek istemiyorum GERÇEKTEN YAPMAYAN KİŞİ OLMAK İSTİYORUM. PMO bağımlılığı belki bu kadar büyütülecek bir olay değil ama ben böyle düşünüyorum.

Amaç kısmını iyice oturtmak gerekiyor yoksa şu an senin de içinde bulunduğun gibi denizin ortasında kaybolmuş gibi hissediyorsun. O amaçını/amaçlarını bulabilirsin umarım.
 
Katılım
31 Ocak 2024
Mesajlar
446
Tepki puanı
1,259
Puanları
160
Nofapten bakış açımı neverfap e geçiren(günlüğüme ara verdim sırf bunun için) sahte dopaminin verdiği hissin hiçbir zaman keyif vermediği ve zihin yapısına kalıcı zararlar vererek amigdala kaçağına kadar süreci baltalayan hali. Gerçek mutluluğu sağlığımın iyi olması ve önemli işler başardığımda hissediyorum. Temiz kaldığımda yaşadığım hissiyat ile başarı elde edebiliyorum. Kadın için şunu söyleyebilirim artık beni gerçekten kendine çeken gerçek bir sevgi oluyor. Aile kurma isteğimizin bile temelinde bu var. Neverfap ile beraber kurduğun bir sağlıklı yaşam programının vaat ettiği potansiyeline ulaşmış biri olmaktır. Çok ilginç bir yerden örnek vermek isterim boks şampiyonları genel olarak Muhammed Ali gibilerini hariç tutarsak kötü şartlarla kötü alışkanlıklarla geliyor ve bazen tüm her şeyini kaybedebiliyor bunun temel sebebi bozdukları haz sistemi. Uyuşturucu, fuhuş vb durumlarla kafayı bozduklarında kariyerleri çakılıyor. İnsan bir noktada sigma olmak istiyor hele bu şartlarda. Netice olarak benim için artık nofapte değil mantıklı olan neverfap. Bakış açım buna kaydı.
 

UBERMAN

Son Alkimist
Katılım
19 Ağu 2021
Mesajlar
206
Tepki puanı
267
Puanları
96
Yaş
20
Konum
Italy
Porno ve mastürbasyon, dopaminin sürekli yükselip düştüğü, boş bir sarmaldır. İnsanı geliştirmez, tüketir. Bir insan sadece yiyip içip mastürbasyon yaparak yaşar, ama var olamaz.

Son olarak: Neverfap yapan biri, sadece mastürbasyonu bırakmış birisi değildir. Kendini daha iyi bir versiyona dönüştürme yolculuğuna çıkan kişidir
 

bguven28

Ay Yolcusu
Katılım
30 Haz 2024
Mesajlar
41
Tepki puanı
53
Puanları
21
Ben pmo yapınca aşırı güçsüz hissediyorum ve erkek gibi hissetmiyorum.
duygusal ve depresif biri birşey diyince kafaya takan, aldığım her kararın yanlış olduğu bi duruma giriyorum. Pmo yapmayınca param bile birikiyor,mantıklı kararlar alıyorum.kendimi erkek gibi her şeyi başarabilecek güçte hissediyorum. Aşırı mutlu hissediyorum ve hiçbirşeyden korkmuyorum. Ben güçlü hissetmek için yapmıyorum.
 

kafkaslı23

Uranüs Yolcusu
Katılım
12 Nis 2024
Mesajlar
180
Tepki puanı
399
Puanları
99
PBKY Kitabından Alıntılar
Bazı bağımlılar kendilerini mutlu zannederler ancak aslında kurnaz canavar onların gözünü boyamıştır ve bu yüzden aynı kabusu görüp dururlar.
Eylemlerini haklı çıkarmak için mantıksız gerekçeler bulurlar. İşte bu yüzden bazı bağımlılar cahillikleriyle ve gerçeğe yumdukları gözleriyle mutludur
Özgür olmak çok güzel!
 

leftieaf1

Ay Yolcusu
Katılım
1 Ara 2024
Mesajlar
38
Tepki puanı
57
Puanları
21
Yani bu şekilde bir insan yıllarca yaşayabilir. İnsanın zorunlu olarak üremesi gerekmiyor veya partnerinden bir duygusal ilgi almasına da gerek yok. Hızlı ve basitçe bir aramayla "puf" işi bitirebiliyor.
Dediğiniz gibi basitçe puf. Kolay şeyler daha çok mutluluk veriyor, zor bir şey olsa kim pmo yapar. Bu hayatın her alanında geçerli çabuk haz alacağımız yerlere kaçıyoruz.
Düzeninden bahsetmişsin yemek>oyun>pmo, özel hayatına yorum yapamam ama bu tür düzenden ne bekliyorsun ki? İnsanoğlu bu zamanda böyle yaşayabilir ama 100 yıl önce böyle yaşayabilir miydi?
Hayata karşı daha güçlü durmak, erkekliğimi bir hiç uğruna harcamamak, öfkemi kontrol etmek ve daha birçok sebebler için neverfap yapıyorum ve faydasını görüyorum.
 
Son düzenleme:

Whiplash

Uranüs Yolcusu
Katılım
23 May 2021
Mesajlar
167
Tepki puanı
385
Puanları
99
Öncelikle dediğin şekilde yaşamaya(yemek ye, oyun oyna, pmo yap ve uyu) ben yaşamak demem "kendini her şeyden soyutlayıp ot gibi yaşamaya çalışmak", "hayata küsmek" veya "hayattan kaçmak" derim. Birkaç seneden fazla bu şekilde yaşamış biri olarak bunun insanın kendisine yapacağı en büyük kötülüklerden biri olduğunu ve kabuğunuzdan çıktığınızda geri dönüşünün çok çok kötü olacağını söyleyebilirim. Bu şekilde yaşamayı isteyen veya savunan birine de sadece üzülürüm onu da söyleyeyim.

"Neden neverfap yapıyoruz?" sorusuna gelince benim için cevap şudur: çok basit şekilde elde ettiğimiz deneyimler veya tecrübeler nedeniyle. Konuya yazan hemen hemen herkes 3 gün dahi olsa neverfap yaptı ve kendisi için doğru olanın ne olduğunu veya aradaki farkı net bir biçimde gördü ve relapse olsak dahi o yüzden tekrar tekrar yapıyoruz veya yapmaya çalışıyoruz. Hedeflerimizi gerçekleştirmekte yardımcı olması, daha iyi bir hayat, beynimizi daha aktif kullanabilmek vs. gibi sayısız faydası için yapıyoruz.

Yakın zamanda beni çok derinden etkileyen iki olay oldu ve onlar benim için neden nofap yapmam gerektiği konusunda yeterli oldu diyebilirim. Herkes kendini hiç bir açık kapı bırakmadan net bir şekilde ikna edebilmeli bence ve zaten başarı hikayelerinde de gördüğümüz üzere uzun günlere ulaşanlar da bunu başarabilenler.

Birinci olay: hayatımda ilk defa kendi başıma bir otelden rezervasyon oluşturarak Alanya'da bir otele tatile gittim. Deniz'e sıfır, ortam güzel, insanlar güzel zaten gidenler bilir çok sıcak olması ve son zamanlarda insan profilinin biraz düşmesini saymazsak çok güzel bir tatil beldesi Alanya. Birçok insan için saçma gelebilecek bir şekilde ki bana da salakça geliyor sadece 1 gün gezerek geri kalan günler odamda telefonumdan video izleyerek ve PMO yaparak geçirdim günleri. Hiçbir tat almadım yaptığım tatilden. Sanıyoruz ki relapse olmamızın en büyük nedeni yaşadığımız coğrafya'dan veya sosyal imkanlarımızdan kaynaklı. PMO hayatınızda aktif rol oynadığı sürece dünyanın hiç bir yerinde mutlu olamazsınız bu benim için kesinlikle böyle başkası için farklı olabilir mi? tabii ki olabilir ama çok belirgin bir sapma olacağını düşünmüyorum. Bunu reddetmek veya inkar etmek "cinsel birliktelik yaşayacağım biri yok o yüzden PMO yapıyorum" deyişi ile aynı yalan veya aynı bahane. Bence çok daha fazla araştırma yapıldığında veya ciddiye alındığında görülecek ki pornografi bağımlılığı sanıldığından çok daha fazla zarar veriyor insan beynine.

İkinci olay: Kurstan çıktım akşam ve eve gelebilmek için metroya bindim. Arkadaşlar abartısız söylüyorum PMO'nun beynime verdiği zararı bu kadar kötü hissettiğim bir zamanı hatırlamıyorum. Sanki hayatta en çok sevdiğim şeyi kaybettiğim haberini aldım o an veya gözümün önünde bir insanı öldürmüşler gibi çok çok kötü bir duyguydu. Son zamanlar ne yazık ki abarttım ve relapse olunca nasıl olsa süreç bozuldu diyerek 4-5 defadan fazla yapmaya başlamıştım ve kendime ne kadar büyük bir kötülük yaptığımı çok net anlamama yardımcı oldu bu olay bana.
 
Son düzenleme:

Eff

Yoda
Katılım
5 Eyl 2020
Mesajlar
631
Tepki puanı
954
Puanları
160
Herkese merhaba arkadaşlar. Öncelikle değerli yorumlarınız için teşekkür ederim. PBKY kitabını tekrardan okudum ve sizlerin yorumlarıyla beraber düştüğüm çukurdan mental olarak çıkmayı başardım. Fiziksel etkileri de 5 gün içinde oldukça hafifleyecek ve 3 hafta sonunda neredeyse yok olacak.

Sizlere neden böyle bir mental zayıflığa düştüğümü anlatacağım. Böylelikle bunu okuyan arkadaşlar bu çukura düşmeden kendilerini kurtarabilirler.
Geçen hafta zaten relapse olmuştum, üstüne bu hafta da relapse olunca ben zayıf biriyim mitini yarattı.
Öncelikle bildiğiniz üzere bayram vardı ve bayram zamanı tüm arkadaşlarım memleketine döndü. Bu da hemen hemen 10 günlük yalnızlık demekti. Ben de kendime bilgisayar oyunlarını tamamen bıraktığım ve dizileri de çok kısıtladığım için bana dopamin verecek çok az şey kaldı. Ameliyat sonrası spora ara vermemle beraber enerjimi atacak bir şey de bulamadım ve ilk relapse'ımı yaşadım. Bu çok canımı acıtmadı çünkü 1 ayda 1 kere relapse olsan realistik olarak bakarsan anlamlı bir problem olmaz. Ancak beynin çalışma mekanizmasından dolayı bu 1 kere ile kalmadı. Diğer hafta da defalarca mastürbasyon yapınca artık çıldırdım ve bu noktaya geldim.

Burada olan şeyi görüyorsunuz değil mi?
1- Yalnızlığı kaldıramadım.
2- Bilgisayar oyunlarını tamamen kaldırdığım için günlük dopaminimi alamadım ve bu da beni depresyona sürükledi.
3- Hayatım zaten toz pembe değil üstümde belli bir miktar stres var ve diğer streslerle birleşince bunu kaldıramadım.
4- Ağır olmasa da ufak spor yapabilirdim.
5- Yalnızken kendi başıma yapacak bir şeylerim yok.
6- Hayatımda diğer bazı alanlarda disiplin sağlayamadım. Bu da negatif düşünmeme neden oldu.

Aslında yapmam gerekenlere geçelim. Bunları yapsaydım muhtemelen relapse olmayacaktım ve 2 haftamı acı içinde değil de istikrar ve üretkenlik içinde geçirecektim. Hadi maddelere geçelim:
  • Yalnızlıktan da zevk almalıydım, yalnızken yapabileceğim bir çok şey varken hiçbir şey yapmamayı seçtim. Bunu yapmamalıydım.
  • Bilgisayar oyunları bana çok fazla keyif veriyor. Çalışmalarım bittikten sonra akşam 1-2 saat ödül olarak kendime verebilirdim.
  • Belki meditasyon yapabilirdim, kahveyi bıraktım ve bu kaygımı azalttı. Zaten zamanımı doldurabilseydim bu stresi düşünmezdim bile.
  • Ağır spor yapmasam da en azından biraz yürüyüş, biraz barfiks, şınav ve mekikten zarar gelmez.
  • Hayatım sıkıcı bir hayat. Daha fazla hobi, yapacak şey bulmalıyım. Bunları bir zaman kaybı olarak görmemeliyim. Bunun için daha çok zaman ayırmalıyım, daha çok uğraş vermeliyim.
  • Bir alanda başarısız olmak, diğer bir alandaki başarını belirlemez. İnsan olarak bu tuzağa düşüyoruz ve genelde spor yapmayı bırakınca diyeti de bırakıyoruz ve diğer birçok başarılı olduğumuz alışkanlığımızı da bırakıyoruz. Bir alandaki başarısızlığımız yüzünden kendimize baskı kurmayı bırakıp bu işin içinden nasıl çıkacağımızı düşünmeliyiz. Tabii ki her profesyonelin de hata yapabildiğini kabul edip kendimizle barışık bir şekilde yola devam etmeliyiz.

Bunlar relapse'a yol açan sebeplerdi. Şimdi bir anlığına pornoyu neden zararsız gördüğümü anlatayım. Uzun süredir ağır bağımlı şekilde porno izlemiyorum. Uzun başarılı süreçler tutturamasam da 3-4 haftada bir porno izlemek bana kartopu etkisinde zarar veriyor. Ancak bu bir sonraki porno seansının olma olasılığını oldukça fazla arttırıp, pornonun aklıma yer etmesini sağlıyor. 3-4 haftada bir yapınca da pornoyu bırakmamın asıl nedeni olan, kaygı, pişmanlık, odaklanamama, kadınları cinsel obje olarak düşünme gibi zararları da fazla hissetmiyorum. Yani 3-5 günde unutuyorum.
Pornoyu bırakınca elde edeceğimiz bazı kazanımlar şunlar:
  • Sağlık
  • Enerji
  • Kendine güven
  • Kafa rahatlığı
  • Cesaret
  • Sakinlik
  • Özgürlük
  • Kendine saygı
Bunları elde etmek varken bir eroin bağımlısının eroine bağlımlılığı gibi aptalca, acı çeker halde ve yukarıdaki maddelerden yoksun olarak yaşamak çok anlamsız. Unutmayın eroin kullanmayanlar, eroine bağımlı değillerdir ve yoksunluk sancıları çekmezler. Porno kullanmazsanız siz de yoksunluk sancıları çekmezsiniz ve yukarıdaki maddeler gibi harika kazanımlarınız olur. Pornodan kurtulun ve hayatı olması gerektiği gibi yaşamaya başlayın. Kendinize bu hak ettiğiniz hayatı verin <3

Umarım burada yazdıklarım bu boşluğa düşmüş diğer arkadaşlara da yardımcı olur. Sizlere tekrardan PBKY şiddetle öneriyorum. Pornodan kurtulmak için gerekli mentaliteyi bu kitap ile sağlayabiliyorsunuz.
 

Eff

Yoda
Katılım
5 Eyl 2020
Mesajlar
631
Tepki puanı
954
Puanları
160
Eklemeden geçemeyeceğim oldschool ve UBERMAN arkadaşımızın cevapları bu cevabı bulmamda büyük rol oynadı.

oldschool'un da dediğigibi bu bir alışkanlık değil bir bağımlılık. Buna bir bağımlılık gibi yaklaşmalı ve tuzak olduğunun farkına varmalıyız.
UBERMAN'ında dediği gibi, dopamin dengesini bir aşağı bir yukarı oynatarak, beynin dengesini bozmaya gerek yok, hayatı yaşanılamaz kılmaya gerek yok. Aslında hayat çok güzel.
 
shape1
shape2
shape3
shape4
shape5
shape6
Üst