Son Paylaşımlar

Sitemize Hoşgeldiniz NeverFap Türkiye

Bize katılmak için kayıt olabilir veya giriş yapabilirsiniz.

Forum Rehberi >>>

Neverfap Türkiye Forum kurallarını öğrenmeniz ceza almanızı engeller. Kurallarımızı okuyunuz. Sağdaki simgeye tıklayarak gidebilirsiniz.

Yönetimle İletişime Geç >>>

Sitemizi kullanırken yaşadığınız sorun ve önerilerinizi yöneticiler ile paylaşabilirsiniz. Sağdaki simgeye tıklayarak gidebilirsiniz.

Nofap'ın Boyutları

Ciks

Mezun
Katılım
7 Eki 2020
Mesajlar
259
Tepki puanı
765
Puanları
160
Not: Anlattıklarım biraz karışık gelebilir. Lütfen anlamak için sonuna kadar okuyun. Hatta tam olarak anlamak için 2 kere okumanızı tavsiye ederim. Anlattıklarım belki size biraz saçma gelebilir ama ben faydalı olduğunu düşünüyor ve bu mantığa göre ilerliyorum. Eleştirilere açığım…

Bağımlılık ikiye ayrılır: Duygusal bağımlılık ve Fiziksel bağımlılık. Bunlar ayrıca bahsedeceğimiz boyutların ilk ikisidir. 3. boyut ise bunların ardından gelir. İlk iki bağımlılık birbiriyle doğrudan ilişkilidir. Duygusal bağımlılığın sınırlarının aşılması fiziksel bağımlılığı artırırken, fiziksel bağımlılığın aşılmasıyla ise 3. boyuta taşınır. Bu bağımlılıklar beraberinde istek getirdiğinden bağımlılık yerine istek sözcüğünü kullanacağım. Fiziksel isteğin asıl kaynağı duygusal istektir. Fakat tıpkı duygusal bağımlılık gibi kendine has kaynakları da vardır. Bu arada 3. boyuta pek bir isim bulamadım ama çileden çıkıp orgazma giden evre olduğundan buna “çile” evresi diyelim.

Biliyorum böyle çok karışık oldu. Büyük olasılıkla pek bir şey anlamadınız. Durun kabataslak çizdiğim bir resim üzerinden anlatarak ilerleyelim. Ama önce kendimce duygusal ve fiziksel isteği tanımlayayım sizlere:

Duygusal İstek (1. Boyut) : Can çekme, özleme, isteme… Bir şeye karşı sadece onu gördüğü veya arada aklına geldiği zaman “ah keşke benim (de) olsa, keşke şimdi yanımda olsa” diye iç geçirmektir. Mesela markete normal mutfak ihtiyaçları için alışverişe gittiğimde canım her defasında cips, kola ve jelibon çeker. Zararlı olduklarını ve boşa masraf olduklarını bildiğimden almak istemem ve kendime derim ki “boşver ya başka zaman alırsın”. Her gidişimde böyle olur ve bunları satın alırsam belki yılda bir alırım... Veya yolda güzel bir kız gördünüz ve “keşke benim olsa” diye iç geçirdiniz. Ama kısa süre sonra kızı unutup gittiniz. İşte bu duygusal istek veya bağımlılıktır.

Fiziksel İstek (2.Boyut) : Duygusal bağımlılığın ilerlemiş boyutudur. Öyle ilerlemiştir ki artık kişinin bedenini etkilemeye başlar. Beyin ondan başka bir şey düşünemez olur. Ona ulaşamayınca öfke ve depresyon ortaya çıkar. Baş ağrısı, uykuda bozukluk, iştahsızlık, dengesizlik, titremeler, nabız artışı vs… Buna en güzel örnek olarak saplantılı aşk verilebilir. Veya madem pmo dan gidiyoruz bunu örnek verelim. Pmo yokluğunda kişi cinsellikten başka bir şey düşünemez olur. Her cisim, her kelime ona pmo’yu hatırlatır. Cazibesi olmayan bir kadına bile şehvet duyabilecek seviyeye gelebilir. Cinsel organı alev almışçasınadır ve bir şey sürekli onunla oynayıp uyarıyormuş gibidir. İlerleyen boyutlarda şiddetli baş ağrısı görülür. Kişiyi huzursuz eder ve dayanması çok zordur.



Resimde görüldüğü üzere bu boyutlar arasındaki bağlantıyı üst üste duran 3 kova veya fıskiye gibi düşünebiliriz. Üstteki kovalardan taşan su alttaki kovalara dolar… Her iki istek türünü de “içerden” ve “dışardan” olmak üzere iki kaynak (musluk) besler. 2. ve 3. boyutta ise az önce söylediğim gibi üstteki kovalardan taşan su besler… Ayrıca ilk iki kova irade muslukları sayesinde boşalır. 3. boyutta ise irade devre dışı olduğundan ancak bir tesadüf veya aksilik kovayı boşaltabilir.

Şimdi biraz daha örneklerle açıklayalım… Relapsenin ardından hele ki cheaser effect’e kapılıp birkaç postada boşalındıysa cinsel istek genelde sıfırdır. Ne duygusal olarak ne de fiziksel olarak pmo yapma isteği içimizden gelmez. Yani duygusal ve fiziksel kovaların iç muslukları kapalıdır. Zamanla ilkönce duygusal boyutun iç musluğu açılır. Yani pmo’ya karşı bir özlem duymaya başlarız. Duygusal kova bir yandan dolar ama irade musluğu bir yandan onu boşaltmaya devam eder. Bu irade musluğunun kapasitesi kişiye göre değişir.

Ne diyorduk, ilkönce duygusal kovanın iç musluğu açıldı. Fakat böyle bir sıralama şartı yok. Eğer boş boş bilgisayarda takılırken herhangi bir cinsel istek duymayan biri sırf can sıkıntısından po.no açıp izlerse fiziksel kovanın dış musluğunu açar. Yani fiziksel isteğimize dıştan müdahale ederek kovanın dolmasına neden oluruz.

Ama farzedelim ki biz onlardan değiliz ve akıllı uslu Nofap’ımızı yapıyoruz. Ne olmuştu duygusalın iç musluğu açıldı ve irade musluğu onu bir yandan boşaltıyor. Şimdiye kadar herhangi bir sorun yok. Eğer biz cinsel düşüncelere dalarsak ya da cinsellikle ilgili görsellerin olduğu ortamda isteyerek ya da istemeden yakınında dolaşırsak duygusal isteğin dış musluğunu açmış oluruz. Eğer iradeniz güçlüyse irade musluğu her iki musluktan kovaya dolan suyu boşaltmaya muktedir olacaktır. Fakat iradeniz zayıfsa kova taşacak ve fiziksel istek kovasına dolacak ve fiziksel olarak pmo’yu istemeye başlayacaksınız.

Biz akıllı uslu Nofap’ımızı yapıyoruz ve irademiz her iki musluktan gelen suyu da boşaltabiliyor. Ama günler geçip Nofap’ta ilerleyince biz herhangi bir yaramazlık yapmasak bile fiziksel kovanın iç musluğu açılacak ve hatta gün geçtikçe musluktan daha da çok su akacak. Ama dediğim gibi irade güçlü ise bu gelen suyu da boşaltmayı başarabilecek.

Eğer ben, cinsellik içeren ortamların yakınında çok dolaşıp duygusal kovanın dış musluğunu da açarsam ve irade musluğum da bu suyu boşaltamıyorsa duygusal kovadan fiziksel kovaya su taşacak. Hatta beni zorlayan bu fiziksel isteğe karşı direnmeyip gider po.no izler veya mast. yaparsam yani fiziksel kovanın dış musluğunu da açarsam fiziksel kovaya 3 kaynaktan su girdisi olacak ve iradem bunu boşaltmakta yetersiz kalacak. Vee sular 3. boyut olan çile kısmına dolacak.

Çile boyutunda ise rakam vermek belki yanlış olur ama eğer vereceksek %90 ihtimalle relapse olur. Bu noktada (bence) irade devre dışı kaldığından benim aklıma gelen 2 ihtimal o an için bozmamıza engel olur. İlki o an bozmamızı engelleyen herhangi bir aksilik… Atıyorum odaya baban girer, internet kesilir vs… Diğeri ise zorunluluk… Gerçekten bozmamamız gerekiyordur. Zaten tüm bunları yaparak sürece büyük zarar verip faydalarını geriye çektik ama elimizde kalan faydalara bile çok ihtiyacımız vardır... Fakat adı üstünde “çile” boyutu. Eğer relapse olunmazsa çile başlar. Ve buna dayanmak çok zor olduğundan büyük olasılıkla relapse yakındır.

Peki bunları neden anlattım. Öncelikle tüm bunlar Nofap’ın işleyiş mantığını ve beynimizin bağımlılık karşısında nasıl tepki verdiğini önceden bilerek tavırlarımızı ona göre belirlememiz için anlattım. En azından “şunu yaptım sürecim bozulmuş mudur?” sorusunun yanıtı kafanızda belirmiştir… Ben şu an 36. günümdeyim ve 1 saat po.no izlesem büyük olasılıkla bozmam veya 1 saat po.nosuz mastürbasyon yapsam yine bozmam çünkü irademin bunları kaldıracak düzeyde olduğunu düşünüyorum (irade musluğu). Ama hem po.no izleyip hem mastürbasyon yapsam bozma olasılığım yüksek. O nedenle neden boşuna muslukları açıp kovamı doldurayım!?
 

Black Rose

Admin/Üst Düzey Moderatör
Üst Düzey Moderatör
Katılım
5 Kas 2020
Mesajlar
1,085
Tepki puanı
2,933
Puanları
180
Güzel yazı olmuş ve resimle anlatman da artısı olmuş, emek var eline sağlık.
 

The King

Deneyimli Üye
Katılım
7 Eki 2020
Mesajlar
296
Tepki puanı
759
Puanları
160
Böyle yazıları seviyorum. En azından olayı çeşitli açılardan görmemizi sağlıyor. Ellerine sağlık.
 

Newman

Yeni Üye
Katılım
27 Şub 2021
Mesajlar
11
Tepki puanı
8
Puanları
3
Güzel yazı olmuş eline emeğine sağlık , evreleri çok iyi açıklamışsın bu inşallah hepimize faydalı olur
 
B

Brock

Misafir
Bende bunu yapıyorum çizerek filan düşünüyorum.Felsefi düşünce oluyor bu sanırım psikolojide metapskoloji diyolar buna çok severim bende bunu yapmayı :) şuan biraz acelem var ama tamamını okıcam inşallah.Emeğine sağlık
 
shape1
shape2
shape3
shape4
shape5
shape6
Üst