Son Paylaşımlar

Sitemize Hoşgeldiniz NeverFap Türkiye

Bize katılmak için kayıt olabilir veya giriş yapabilirsiniz.

Forum Rehberi >>>

Neverfap Türkiye Forum kurallarını öğrenmeniz ceza almanızı engeller. Kurallarımızı okuyunuz. Sağdaki simgeye tıklayarak gidebilirsiniz.

Yönetimle İletişime Geç >>>

Sitemizi kullanırken yaşadığınız sorun ve önerilerinizi yöneticiler ile paylaşabilirsiniz. Sağdaki simgeye tıklayarak gidebilirsiniz.

Odağınızı Nasıl Arttırırsınız 1. Bölüm

Doğukan Yavuz

Venüs Yolcusu
Katılım
12 May 2021
Mesajlar
23
Tepki puanı
100
Puanları
19
Her zaman meşgul olduğunuzu ya da günlerin çok daha hızlı bittiğini mi hissediyorsunuz? Sürekli bunalmış hissediyorsunuz ve işlerinizin son teslim tarihini yetiştirmekte sıkıntı mı yaşıyorsunuz?

Eğer cevabınız evet ise odaklanamıyorsunuz ve bu sizin, potansiyelinize ulaşmanızı engelliyor. Odağınızı ve konsantrasyonunuzu geliştirmeyi öğrenmek, bu hiç bitmeyen döngüden sizi kurtaracak yegâne şeydir. Tabii ki her zaman %100 odaklanmış halde çalışamazsınız ama nasıl odaklanacağınızı öğrenmek hedeflerinize ulaşmada ve bir şeyleri başarmada sizin için harika bir fırsat olacaktır. Destekleyici bilgiler için Neverfap Akademi Forumunun kişisel gelişim bölümüne göz atabilirsiniz. Bu yazı lifehack.org sitesindeki bir yazı temele alınarak hazırlanmıştır, iyi okumalar.

Amacınızı Belirleyin


Bedeniniz, ruhunuz ve zihniniz amacınızla aynı yolda ilerlemiyorsa odaklanmayı sürdürmeniz çok zordur. Her gün sürekli tekrar ediyor gibi ve biraz da korkutucu gelebilir. Hayata karşı tutku eksikliğini, enerji eksikliğini ve çabalama hissinin eksikliğini hissediyorsanız, yeni bir yön belirleme zamanı gelmiş olabilir.

Öncelikle korkmayın. İşinizden, yapmanız gerekenlerden, çabalamaktan korkmayın. Korkularınızla yüzleştiğinizde göreceksiniz ki daha uzun süre odaklanabiliyorsunuz. Yeni şeyler deneyin, kendinizi dinleyin ve sizin için zamanın nasıl geçtiğini dışarıdan bir göz olarak değerlendirin.

Kendini sorgulama yöntemi, hayatta istediğin şeyin özüne ulaşmana yardımcı olacaktır.

Mesela; isteğinizin “daha fazla para kazanmak” olduğunu varsayalım.

Neden daha fazla para istiyorsun? Çünkü büyük bir ev almak istiyorum.

Neden büyük bir ev almak istiyorsun? Çünkü büyük bir evde yaşamak rahat ve konforlu.

Neden büyük bir evde yaşamak daha rahat? Çünkü kalabalık bir ailem var, karım ve 3 çocuğumla bize büyük bir ev lazım.

Neden herkes için bu büyük evi istiyorsun? Çünkü herkesin rahat bir şekilde yaşamasını istiyorum.

Peki neden? Çünkü ailemi seviyorum ve onların mutlu ve rahat olmasını istiyorum.

İşte, ilk amaç ve son amaç arasındaki farkı görebiliyor musunuz? Tabii bu sadece bir örnek, daha fazla para istiyorsun ama aslında ailenin rahat ve mutlu olmasını istiyorsun. Daha fazla para kazanmak ve büyük bir ev almak için çalışırken bunu ailen için yaptığını bilmek sen ve hedefin arasında sağlam bir bağ kurar.

Çalışmalarınıza Öncelik Verin

Birden fazla görevle uğraşırken odağınızı mı kaybediyorsunuz? Görevlerinize önem sırasına göre öncelik verdiğinizde ve bunları sıraladığınızda çok daha verimli çalışabilirsiniz.

Her görev aynı ilgiyi gerektirmez. Gün içinde zamanınızı akıllıca harcamak, zaman kaybı olmaksızın elinizdeki göreve yoğunlaşmanıza yardımcı olacaktır.

Her gün için; o günün işlerini bitirmek adına küçük planlar yaparak, odaklanmanızı kolaylaştıran olumlu bir geri bildirim döngüsüne girdiğinizi hissedeceksiniz.

Şöyle basit bir yöntem uygulayabilirsiniz:
  • Günün görevlerini belirlemek için sabah 5-10 dakikanızı harcayın.
  • Hangilerinin öncelikli hangilerinin çok da önemli olmadığını belirleyin.
  • Günlük bir yapılacaklar listesi oluşturun ve görevleri çok önemliden az önemliye sıralayın.
  • Ve listenizdeki görevleri yukarıdan aşağıya doğru yapmaya başlayın.
Bunu güzelce uygulayın ve bir sonraki adım için şu yöntemi de kullanabilirsiniz; Yapılacaklar listenizdeki görevleri şu ölçeklere göre değerlendirin:
  • Sebep: Bu görevi neden yapıyorsun?
  • Değer: Bu görevin size ne faydası olacak?
  • Maliyet: Bu görevi yerine getirmek için ne harcamak gerekir? (Zaman, para, başka işleri tamamlayamama vs.)
Bu analizleri yaptığınızda, hangi görevlere öncelik vermeniz gerektiğini, hangilerini aslında yapmasanız da olacağını, zamanınızı hangilerine yönlendirmeniz gerektiğini ve hangilerinin işe yarar şeyler olduğunu görecekseniz ve bu odağınızın dağılmasını büyük ölçüde engelleyecek.

Dikkat Dağıtıcıları Ortadan Kaldırın

Eğer evde bir şeyler yapmaya çalışıyorsanız dikkat dağıtıcılar her yerdedir. Genelde 2 adet dikkat dağıtıcıdan söz edebiliriz.

İç Dikkat Dağıtıcı

İç dikkat dağıtıcılar düşünceleriniz ve duygularınızdır. (Hayal kurmak, korkmak, endişelenmek vs.) İç dikkat dağıtıcıları yok etmek için işinize biraz ara verip, nefes egzersizleri yapabilirsiniz. Meditasyon yapmayı deneyebilirsiniz. Sakin olup o duyguları çözmeye odaklanın böylece işinizden daha fazla verim alabilirsiniz. Kısa bir ara vermek kendinize gelmenize yardımcı olacaktır.

Dış Dikkat Dağıtıcı

Dış dikkat dağıtıcılar çevrenizdir. Dış dikkat dağıtıcılar için 3 temel yöntem vardır.
  • Zaman Aralıkları Belirleyin: Bir iş için zaman aralıkları belirlemek o işe odaklanmanıza yardımcı olur. Bugün bunları bunları yapacağımdan ziyade saat 10’a kadar bunu bitirmiş olacağım olarak düşünmek daha faydalı olacaktır. Ve daha uzun süre odaklanmış olarak çalışmanızı da sağlayabilir.
  • Büyük Veya Küçük Başarıların Ardından Kendinizi Ödüllendirin: Bir görevi tamamladığınızda kendinizi ödüllendirmek motive olmanıza katkı sağlar ki bu da odağınızı arttırır. Görevlerin önemine göre ödüllerin önemini de arttırabilirsiniz. Böylece güzel bir beklenti ve motivasyon içinde olursunuz.
  • Düzenli Molalar Verin: Çalışmak kadar mola vermek de çok önemlidir. Gözlerinizi, beyninizi yorup yaratıcılığınıza ve üretkenliğinize sınırlar koymak isteyeceğiniz son şey olmalıdır. Verimli çalışmak için Pomodoro Tekniğini kullanabilirsiniz.
 
shape1
shape2
shape3
shape4
shape5
shape6
Üst