Son Paylaşımlar

Sitemize Hoşgeldiniz NeverFap Türkiye

Bize katılmak için kayıt olabilir veya giriş yapabilirsiniz.

Forum Rehberi >>>

Neverfap Türkiye Forum kurallarını öğrenmeniz ceza almanızı engeller. Kurallarımızı okuyunuz. Sağdaki simgeye tıklayarak gidebilirsiniz.

Yönetimle İletişime Geç >>>

Sitemizi kullanırken yaşadığınız sorun ve önerilerinizi yöneticiler ile paylaşabilirsiniz. Sağdaki simgeye tıklayarak gidebilirsiniz.

Önerilerim-Yaşadıklarım

KGB

Mezun | MF
Selam dostlarım, öncelikle forumda ilk başlığım. Eğer kategoride veya başka bir şeyde hata yaptıysam maruz görün. Size bu süreçte yaşadıklarımı ve dürtü durumunda ne yapıp bu süreci aştığımı aktarmak istiyorum.

Öncelikle bundan tam 1 sene önce, yaz ayında yaklaşık 2 aylık bir sürecim oldu. Ayrıca üniversiteye hazırlanan bir genç olduğum için günde 6 saat saf odak verebiliyordum özellikle 2. haftadan sonra. Fakat bir yerden sonra okul ve dershanenin acelesi arasına sıkıştım ve kendime ayıracak 1 saat bile bulamadım. Ben de büyük bir aptallık yaptım ve 9 saatlik uyku süremi 3-4 saatlere çektim, ve işin sonunda 1 sene daha çalışmak zorunsa kaldım. Ayrıca bu uyku sürecim yüzünden sonradan edindiğim bilgilerin çok büyük bir kısmını kopan sinirlerim yüzünden kaybettim.

Bu uykusuz ayları kafein haplarıyla destekledim, 4-5 ay günde 3-4 saat uyuyarak kendi sonumu getirdim. Önce mastürbasyonla tüm dengeli süreç bozuldu, sonra sosyal medyaya atlandı, sonra kardiyo kesildi, soğuk duşlar sıcağa döndü. Aylar süren uykusuzluğun etkisiyle kronik uykusuzluk başladı, bağışıklık sistemim çöktü, ayrıca kaslarım inanılmaz bir biçimde küçüldü.

Özellikle majör depresyon veya bipolar gibi nörotransmit açıdan dengesiz bir hormonal yapınız varsa kopuştan sonra tekrar toparlamanız çok çok çok zor oluyor.

Bu dönemden 6 ay sonrası bugün oluyor. Kendimi aylarca düzene sokmaya çalıştım. Sabah 6'lara kadar uyuyamadım. Şükür ki artık 1'lere çekebildim. Hedefim 22.00'lara çekebilmek. Uzun aylar sonra ilk defa çok daha iyi hissediyorum. Sürecin 1. haftasına ulaştım ve bunun devamı çok rahat gelecek biliyorum. Çünkü değil 1 hafta, 1 gün dayanacak iradeyi gösteremiyordum o zamanlar.

Bu süreçte uyguladığım teknikleri sizinle paylaşmak istiyorum.

Uyku düzeni---> Eğer yoğun odak vermeniz gereken bir dönemden geçiyorsanız her gün 15-20 dakika daha önce uyuyun. Ama 4 gün kadar bir sürenizi çöpe atacak vaktiniz varsa uyanış saatinizi sabitleyin ve az uyusanız bile şekerleme yapmayın.

Dürtü bastırma---> Burnunuzdan nefes alıp verin ve nefesinizin sesine odaklanın.

Brain fog---> Daha çok yoğun uyarılan beyinle veya uykuyla alakalı. Yüksek seratonin ve dopamin patlamalarından kaçınmaya çalışın. Vitamin eksiğiniz de olabilir unutmayın. Ayrıca en iyi bilişsel performans için uyandığınız anda 1 bardak su için, sindirim sisteminiz aktifleşsin ve dehidrasyonun etkisi boş midenin etkisiyle hızlıca kaybolsun.

Uzun süre odaklanmak istiyorum---> Eğer uyanış saati için bir sorunun yoksa alarmla kalkma. Vücudundaki adenozin atıkları tamı tamına temizlenmezse gününü çöpe atarsın, alarmla derin uykudan kalkarsan da beyninin etrafındaki kaslar bir süre kasılı kalacağından baş ağrısı yapacaktır. Alarmla kalkma gibi bir mecburiyetin varsa uyku sürenin dakikasının 90'ın katı olması gerek. Örn: 360 dakika (Okey), 305 dakika (Derin uykunu tam ortadan böler, sakın!). Bir de kafeinden çoook uzak dur.

◇Pek Çoğumuzun Aşamadığı Kısım◇
MOTİVASYONA İHTİYACIM VAR!

---> Bu süreci ben şahsen çok yoğun atlattım. Malum üniversite sınavına 2. hazırlanışım olduğu için (1. Mezun) evden çıkmayı biraz zaman kaybı olarak görüyorum, ayrıca kendime denk bir arkadaşım buralarda yok. Çoğu kişi bu süreci reels tiktok kaydırarak atlatmaya çalışıyor ama bu bunalım krizi her geçen gün aynı saatte daha yoğun sizi bastıracak.

Peki bu süreci nasıl aşarım?
Normal bir insan sosyalleşerek aşıyor. Zamanınızın bir kısmını dışarıya çıkarak değerlendirin, belki yürüyüş veya koşu. Ama her gün tek başına koşu-yürüyüş bile yapsan bir gün dopamin eşiğine ulaşıyorsun. Bu yüzden gün içinde bütün işleriniz bittikten sonra. Mesela 6 saat saf odak ders çalıştın, artık bakıyorsun devamı gelmiyor. Otur abi lol falan oyna. Oyunun kısa olmaması şart. Özellikle fps olmaması lazım, belirsizlik oranı az olmalı. Lol gibi sakin bir oyunda 2 saat kafa dağıt abi. Sen de inaansın, sosyalleşemiyorsan ekranda sosyalleş biraz (bokunu çıkarmadan, sınırını bil)

Uyku hakkında: Bu aralar bazı şarlatanları sağda solda görüyor olabilirsiniz. "Uykunuzdan kısacaksınız!" gibi palavralar atıyorlar. İşte Nikola Tesla günde 3 saat uyuyor gibi. Veya günde şu kadar saat uyuyacaksın. Bu saatin ne altına ne de üstüne çık diyenler. Bu insanlardan uzak durun, kendini eğitimli sanan cahillerdir bunlar. Bir insanın uykusu fingerprint gibidir. Her insana özgü bir süresi vardır.

Ayrıca eklemek istediğim bir şey var. Bu da nofap ile alakalı. Uykunuzu 1 saat bile kısacak olursanız eğer beyninizin prefrontal korteksi bu duruma ayak uyduramayacak, irade ile enerji harcamak yerine otomatik yönetimi tercih edecek. Böylece dürtünüze yenik düşeceksiniz. Her şeyin anahtarı uyku.

Kendi uyku parmak izimi nasıl öprenirim diyenler için:
4 gün boyunda alarmsız uyuyup uyanın. Uyuduğunuz süreyi toplayıp 4'e bölün. İşte uyku fingerprintiniz.

Ayrıca başka konuda merak ettiğiniz bir şey olursa elimden geldiği kadar bilgim ve yorumum dahilinde cevaplamak isterim. Buraya kadar okuduğunuz için teşekkür ederim.

Whiplash

Neptün Yolcusu
Teşekkürler. Uyku kesinlikle sürecin kalitesi ve devamlılığı açısından çok belirleyici bu konuya değinmeniz güzel olmuş. "Uyku" kadar önemli olan ve biraz hafife alındığını düşündüğüm ama bence aslında çok çok önemli olan şey ise "beslenme". Kriz anlarında mümkün olduğunca yemek yemekten uzak durmak gerekir ve zekamızı daha yaratıcı kullanabilmek açısından da "açlık" avantaja çevirilebilecek önemli bir faktör. Bunun hakkında detaylı bir konu faydalı olabilir diye düşünüyorum.

shape1
shape2
shape3
shape4
shape5
shape6