Son Paylaşımlar

Sitemize Hoşgeldiniz NeverFap Türkiye

Bize katılmak için kayıt olabilir veya giriş yapabilirsiniz.

Forum Rehberi >>>

Neverfap Türkiye Forum kurallarını öğrenmeniz ceza almanızı engeller. Kurallarımızı okuyunuz. Sağdaki simgeye tıklayarak gidebilirsiniz.

Yönetimle İletişime Geç >>>

Sitemizi kullanırken yaşadığınız sorun ve önerilerinizi yöneticiler ile paylaşabilirsiniz. Sağdaki simgeye tıklayarak gidebilirsiniz.

Öz Farkındalık

Hasnslnn0

Yeni Üye
Katılım
20 Ağu 2021
Mesajlar
5
Tepki puanı
7
Puanları
3

Öz Farkındalık Nedir?


Öz farkındalık, içimizde bulunan, inançlarımızı, duygularımızı ve düşüncelerimizi anlamak, farkına varmaktır. Dış toplumdan ayrı olarak nasıl biri olduğumuz, kendi düşüncelerimizin farkına varmak ve gerçekte nasıl bir insan olduğumuzu anlamak demektir. Bu kişisel gelişimimiz için önemlidir.

Kimse öz farkındalık ile doğmaz.

Öz farkındalığımızı biz inşa ederiz.

Erken yaşlardan itibaren kim olduğumuzu anlamak, ileriki hayatımızda gelişen olaylar için pozitif etki verir. Öz farkındalığı fazla olan bir insan güçlü ve zayıf yönlerini, zaaflarını ve yeteneklerini bilir.

Birey düşüncelerine ve duygularına hakim olduğu gibi motivasyonlarına da hakim olur. Kişinin öz farkındalığı arttıkça, düşünce ve inançlarını olumlu yönde değiştirme şansı da artar. Çünkü kişi, duygu ve düşüncelerinin kendisini nereye doğru sürüklediğini anlar ve duruma müdahale edebilir.

Peki öz farkındalığımızı nasıl geliştiririz.

  • Kendinize objektif bir gözle bakın
  • Güçlü ve zayıf yönlerininizi belirleyin.
  • Öncelikle kendinizin bildiği zayıf ve güçlü yönlerinizi belirleyin daha sonra size yakın olan kişilere zayıf ve güçlü yönlerinizi sorun.
Ve bunları bir yere not edin. Bu şekilde kendiniz hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Günlük tutun​

Günlük tutun fakat tutarken gün içindeki başarı ve başarısızlıklarınızı, olaylar karşısındaki tepkilerinizi not edin. Günlük tutmayı hergün tekrarlayarak bunu alışkanlık edinin yazdıktan kısa bir süre sonra yazdıklarınızı okuyun yaptığınız eylemler hakkında kafa yorun bu şekilde yavaş yavaş kendi düşüncelerinizi duygularınızı tanımaya başlayacaksınız.

Zayıf noktalarınızı öğrenin

Duygusal olarak sizi tetikleyen ve zor durumda bırakan noktalar üstüne kafa patlatın. Hangi durumlarda kendinizi kaybediyor, istemediğiniz ve pişman olabileceğiniz şekilde davranıyorsunuz? Bu noktaları kavramakla işe başlayın. Ardından bu gibi duygusal tetikleyicilerde nasıl davranacağınızı ve alternatiflerinizi düşünerek hazırlıklı olun.

Öz farkındalık hakkındaki yazım bu kadardı umarım beğenmişsinizdir.
 
Son düzenleme:
shape1
shape2
shape3
shape4
shape5
shape6
Üst