SlaveToMaster
Münzevi Adam
Ben okuduğumda ciddi anlamda şok olmuştum. Bu öğrendiklerim Buyology adlı kitaptan alınmıştır.
- 2006'da, dünya çapında uygulanan tütün reklamı yasağına, tıp dünyasının sık sık yaptığı sert uyarılara ve devletlerin yoğun sigara aleyhtarı kampanyalarına karşın, tüm dünyada tiryakiler 5.763 milyar sigara içiyordu ve bu sayı free shoplar ile karaborsada satılan sigaraları kapsamıyordu. (Bir keresinde Avustralya'da bir mağazada tezgâhtarın bir paket sigara isteyen bir müşteriye, "Üzerinde ciğer resmi olan paketten mi istersiniz, yoksa kalp ya da ayak resmi olandan mı?" diye sorduğuna tanık oldum. Bu tercihin ne sıklıkta yapıldığını sordum satıcıya. Sigara alan müşterilerin yarısının böyle bir tercihte bulunduğunu öğrendim.)
- Sigaranın zararları hakkındaki bunca bilgiye karşın, dünyadaki yetişkin erkeklerin yaklaşık üçte birinin içmeye devam ettiği tahmin ediliyor. Her gün yaklaşık 15 milyar sigara satılıyor; bu, dakikada 10 milyon sigara eder.
- Milyonlarca içicinin sigaranın Parkinson hastalığına iyi geldiğine, şizofreni belirtilerini iyileştirdiğine, beyin hücrelerinin etkin çalışmasını sağladığına ve iş performansını yükselttiğine inandığı Çin'de erkek doktorların yüzde 60'ı da dahil olmak üzere, 300 milyon kişi sigara tiryakisi. Yılda 1,8 trilyon sigara satışıyla bugün Çin tekeli yeryüzünde tüketilen sigaraların yaklaşık üçte birinden sorumludur. Tüm dünyada tütün kullanan 1,4 milyar insanın oldukça büyük bir bölümünü Çinliler oluşturmaktadır. Dünya Bankası, bu sayının 2025 yılında yaklaşık 1,6 milyara çıkacağını öngörüyor (Çin ABD, Rusya, Japonya ve Endonezya'nın toplamından daha fazla sigara tüketmektedir).
- İspanya'da bugün en çok ölüm sigaradan kaynaklanıyor. Her yıl 50.000 kişi sigarayla bağlantılı hastalıklardan ölüyor.
- İngiltere'de 65 yaşın altındaki tüm yetişkinlerin yaklaşık üçte biri sigara içerken, 65 yaşın altındaki nüfusun yaklaşık yüzde 42'si sigara içilen evlerde yaşıyor. İngiltere'de İkinci Dünya Savaşı'nda ölenlerin on iki katı kadar insan sigaradan ölmüştür.
- Amerikan Akciğer Derneği'nin verilerine göre her yıl, "doğum öncesi sigara içen anneleri yüzünden erken doğan bebekler ve tütün kaynaklı kanserojenlere 'ikinci elden' maruz kalan sigara kurbanları gibi dolaylı yoldan etkilenenler" de dahil olmak üzere, yaklaşık 438.000 Amerikalının hayatı sigaraya bağlı hastalıklardan etkileniyor. Peki, sırf ABD'deki sağlık harcamaları ne kadar? Yılda 167 milyar doların üzerinde.
- Buna rağmen sigara şirketleri yine de bizi öldürmek için yeni buluşlarla karşımıza çıkmaya devam ediyorlar. Örneğin Philip Morris'in işyerlerindeki sigara yasağına karşı geliştirdiği en yeni silah, toplantılar, telefon görüşmeleri ve PowerPoint sunumları arasında çalınacak kısacık sürelerde tüketilebilecek —yedi nefeslik—yüksek katranlı Marlboro Intense sigarasıdır.