Matematik dışında bir sorunun yoksa dershaneye gitmeni önermem. Neden diyeceksindir, hemen açıklayayım. Matematik aslında tamamen zekayla ilgilidir. Eğer matematik zeka yoksa yapamazsın. Neyse ki bu zeka doğuştan gelmez, sonradan gelir. Küçük bir çocuğa matematik öğretemezsin mesela.
Bu zeka genetik değildir, beyindeki nöronların birbiriyle iletişim şekline bağlıdır aslında. Sonradan kazanılır. Matematiksel zekayı geliştirmenin tek yolu beyni sürekli çalıştırmaktır. Mesela sen istediğin kadar motor tamiri videosu izle, yine de beceremeyebilirsin. Ancak her gün motoru söküp takan biri şak diye halleder işi. Matematik böyle, uygulayarak gelişirsin.
Ben eskiden matematikte çok ama çok kötüydüm, sebebi ise soru çözmemekti. Dersi derste dinlerdim yazılı iyi geçince öğrendim zannederdim. Ancak YKS senesi fark ettim durumu. Bir baktım normalde canavar gibi olan ben matematikten 5 net yapmışım, 5 net... Bu bir süre gitti böyle, özel dersler aldım internetten online üyelik aldım vs. Hiçbiri işe yaramadı.
En son araştırdım ben bunu ne yapabilirim diye ve bu zeka meselesini öğrendim. Normalde kendimi aptal sandığım bile olurdu yapamadığım için. Ben piyasadaki en zor kaynaklardan aldım. Orijinal yayınlarından başladım TYT Matematik çözmeye. (MSÜ ile TYT aynı.) 3 gün boyunca aralıksız problem çözdüm, ayrıca bu kamptan önceki 2 haftada da aynı yayının geometrisini bitirmiştim. Ben sınava bir girdim, abi yapıyorum resmen akıyor. Sınav da kolay değil güya ha. Neyse sonuçlar açıklandı ben o 3 günlük kampla 34 net yapmışım... Ciddiyim bunda ekran görüntülerim var sonuç sisteminin.
Önceki hafta 12-13 nettim (zaten en fazla 15 işaretlerdim) ancak 1 haftada 34'e çıktım ve o günden sonra hiç 30'un altına düşmedi düzenli deneme çözdüğüm için. 1 kaynakla halloldu. Her problem çeşidini öğrendim ve bende o zeka oluştu.
Maddi olarak yaklaşırsak iyi bir dershane en az yıllık 5.000 TL tutacaktır. Bence bu büyük bir rakam. Çevremdekiler yılda 20.000 lira veriyor resmen buna rağmen ben daha iyiyim onlardan. Bence sorunun sadece matematikse paranı harcama derim, ben de harcamadım. Kitaplara toplasan 200 lira verirsin en fazla. Ayrıca PDF de çıkartıyordum ben. Diğer derslerde çok iyi olduğunu yazmışsın. Dershanenin sana tek avantajı o iyi derslerini iyi tutman olur bence, olmasa da olur. Düzenli video izleyerek canlı tutarsın derslerini.
Matematik konu anlatımıyla çözülmez. Bak güzel ülkemize: Onlarca üniversitemiz var, ODTÜ gibi nitelikli üniversitelerimiz var, zehir gibi öğrencilerimiz ve hocalarımız var ama üretim yok. Sebebi ise uygulama olmaması, laboratuvar olmaması. Aynı bu şekilde istediğin kadar öğren matematiği, yine de yapamayacaksın. Ancak hırs yapıp birkaç gün problem kampı yaparsan TYT matematik hallolacaktır. Geometride sorunun varsa mutlaka 1 kaynak bitir her gün çözmelisin. İlk başlarda o sorular işkence gibi gelecek, sonra iş tatlılaşacak. Her çözdüğünde mutlu olacaksın. Ben bir soruya 2 saat uğraştığımı hatırlarım, iyi ki de uğraşmışım. Şimdi aynı soruyu 30 saniyede çözüyorum.
Zaten Orijinal, Acil, 3D gibi iyi kaynakların hep video çözümü var, öğretmene ihtiyacın olacağını sanmıyorum. Mesela ailenden bir büyüğün senin ders programını tutabilir, ödevlendirme yapabilir senin istediğin şekilde.
Onlarca tanıdığım tonla para verip özel okul + dershaneye geçtiler. Yıllık 50.000 veren biliyorum. Peki bu arkadaşların durumu ne biliyor musun? Neredeyse hepsi mezuna kalıyor... Onun için sakın böyle bir hataya düşme dostum. Ben tek kuruş harcamadan yaptım, birkaç arkadaşım da yaptı (biz zaten birkaç kişi birlikte çalıştık). Umudunu yitirme, matematik konusunda bana güvenebilirsin. Eğer kafana yatmadıysa sadece dene dediğimi, 1 haftan gider en fazla. Arkadaş grubumun tamamı böyle böyle başarılı oldu, beni motive eden şey de buydu zaten.
Başarılar şimdiden.