Mozambik Demokratiknİmparatorluğu için yazıyorum. Bahsi geçen sözler tamamen hayal ürünüdür. 18 yaşından küçükler için uygun değildir. Parodi ve mizah amaçlıdır. Ciddiye alınmamalıdır.
Ülkemizdeki yolsuzluklara, rezilliklere ve suçlara müdahale edemememiz, ağır bir laf edince de dava yememiz gerçekten insanı umutsuzlaştırıyor. En azından seçimden 2 ay öncesine kadar kapatılmalı. Öğrenciysen ,ki öylesin sanırım, bence tamamen haberlerden izole ol derim. Bu medya kanalları ne zaman istemediği bir şey olduğu zaman gündemi öyle ustaca değiştiriyor ki haberlere bağlı kalınca kandırılıyorsun. Mesela çok geçerli bir sebep sunacağım:
Ülkede yönetime yakın olan yayın organlarına göre ülke şahlanıyor.
Ülkede muhalif yayın organlarına göre ülke işgal ediliyor.
Ülkede sosyal medyada ülke gündemi hakkında 2 gün önce Ege'de yaşananlar ve tepkiler konuşulması gerekirken yaşlı bir akademisyenin kıza şaplak atması konuşuluyor. Cemal Sengörürsün(kurgu bir kişi)'ün tacizci olup olmadığı sorunsalından tutun dindar-ateist kavgalarına, C vs A partisi ve H partisinin kapanışından tutun saçma sapan toplumsal meselelerden kavga çıkarılmasına...
Ülkedeki muhalif bir haber yayınının analizi:
Aşı, ekonomi, siyasi tartışma ve kavga, taciz olayı, zam ve fiyatlar, az miktarda iç diplomasi ve saçma konular...
Ne dış politika, ne hukuki işleyiş ne de sınırda yaşananların ayrıntısı... Dış olaylar yok.
Yandaş kanalların analizini yapmayacağım çünkü 1 tanesine göre de süper güç olmuşuz.
Mesela muhalefet partileri yaklaşık 8 aydır esnaf geziyor. Adamlar çift maaş sayıyor, esnaf geziyor. Daha önemli konulara gelince susuyorlar. İsim vermek istemiyorum ama bazı partiler sırf kolay kazanç için çabasını eksik ediyor. Dış politika kimin umrunda ki(!)
Bu ülkenin kurtuluşu ne bir muhalefet partisine ne de ne olduğu bilinmeyen kuruluşlara bırakılamaz. Seçimden sonra geçici bir rahatlama yaşansa bile kimin iyi kimin kötü olduğunu bilemiyoruz. En son malum kişi de yenilikçi biri olarak seçilmişti. Bu yüzden milletin düşünce sisteminin değişmesi gerek. İnsanlar konuşmaya korkuyor... Bir sonraki Türk neslinin bizden daha sorgulayıcı, daha üretken ve daha objektif olması gerek ülkenin kurtulması için. Yapacak bir şeyimiz yok. Ordu (mozambik ordusu mozambiğe ediyor) bile müdahale etmiyorsa biz ne yapabiliriz ki? Haberleri izleyerek ne yapabiliriz? En fazla çevremize yayıp bir süre konuşup unuturuz. Mafya (kurtlar vadisindeki karakterler bu, gerçek kişi değil.) bile gündemi kalıcı olarak değiştiremiyor. Bak şimdi gündeme, eser kaldı mı o konulardan?
O yüzden ülkemiz gelişmekte olan medeni bir ülke gibi davranıp kendimize odaklanmalıyız. Gelecekte ekonomik, askeri ve bağımsızlık adımlarını tekrar atmak için yetenekli bir genç toplum gerek. Yapabileceğimiz tek şey kendimizi ve çevremizdekilerin farkındalığını arttırmak. Mesela ülkede et üretip satmak bile ekonomiye yarar sağlar. Maddi durumun varsa araştıtma projeleri başlatmak ya da destek vermek bilime ve kalkınmaya destektir. Deneyimli bir mühendis grubunun desteklerle teknoloji üretimi yapmadan sadece planlarının patentini alması bile bir kâr. Ayrıca ihracata destek olmak için balık iğnesi üretmek diye sıralayabilirim. Yapabileceğimiz şeyler fikir ve mal üretmek. Değerli fikirler çıkarıp değerli mallar satmalıyız. Yoksa siyasetle uğraşacağız diye bir 5 yıl daha böyle kalırız.
Sonuç olarak senin kendine odaklanmanın, ülkedeki saçma yayın organlarını takip etmekten daha önemli olduğunu anlatmaya çalışıyorum. Suçluluk duyma bilemiyorum diye. Benim düşüncelerim bu. Biraz saldırgan bir yazı oldu. Hem muhalefet hem de iktidara (mozambik cumhuriyeti iktidarını kastediyorum) laf ima ettiğim için bu yazıdan yanlış anlam çıkarmaya çalışacak olanlar var. Biraz da siyasete kaymada da o tarzda bir yazı oldu. Eğer forumu tehlikeye atıyorsa düzenleyebilir ya da silebilirsiniz. Bunun rahatlığıyla yazdım içimi dökmek iyi geldi. Bu arada parantez içindekiler saçma gözükse de hukuki olarak koruyuculuk sağlayabiliyor. Aldırma