Doğukan Yavuz
Venüs Yolcusu
- Katılım
- 12 May 2021
- Mesajlar
- 23
- Tepki puanı
- 99
- Puanları
- 19
Anlık Streslerin Nedenlerini Belirleme
Çoğumuz her gün; sıkışık trafikten, baş edilmesi zor müşterilerden, yoğun iş yükünden, ya da hoş olmayan haberlerden yani nedeni ne olursa olsun bir şekilde stres yaşarız. Ancak yaşadığımız stres kontrol edilmezse üretkenliğimizi daha da önemlisi sağlığımızı kötü bir şekilde etkileyebilir.
İşte stres günlüğü tutmanın fayda sağlayabileceği yer de tam burası. Stresli ya da kaygılı anlarınızı kaydetme, bunların nedenlerini belirleyebilmenizi sağlar. Çoğu zaman bu streslere gerekli dikkati vermeden stresler kaybolur. Ve bu durumda da stresleri görememe ve onlardan ders çıkaramama sıkıntısını meydana getirir.
Stres günlüğü aynı zamanda stresli durumlara nasıl tepki vereceğiniz konusunda sizlere fikir verebilir ve nasıl bir baskı seviyesinde nasıl çalıştığınızı görmenize de yardımcı olur. Kaygının ve anksiyetenin üzerinizde oluşturduğu baskı işlerinizi nasıl etkiliyor bunu görebilirsiniz.
Şimdi stres günlüğüne geçelim.
Stres Günlüğü Nedir?
Stres Günlüğündeki ana olay –tahmin edebileceğiniz üzere- yaşadığınız anlık ya da genel kaygılarla ilgili bilgileri düzenli olarak yazmak ve bunları analiz edip yönetmek. Bir şeyi somut olarak önünüzde yazılı bir halde görmek plan yapmayı ve bunları yönetmeyi kolaylaştıracaktır.
Aynı zamanda stres günlükleri şunları da anlamanıza yardımcı olur:
- Stresin nedenlerini daha detaylı şekilde görmek.
- Hangi stres seviyelerinde daha üretken oluyorsunuz?
- Stresi yönetme yeteneğinizi nasıl geliştirebilirsiniz?
Günlüğünüze gün boyunca veya herhangi bir stresli olaydan sonra düzenli olarak bu olayların şu özelliklerini yazın:
- Tarih ve saat
- Yaşadığınız son stresli olay
- Şu anda ne kadar iyi hissettiğinizi 0-10 arasında bir ölçek ile değerlendirin ve yazın. Ayrıca nasıl bir ruh halinde olduğunuzu da yazın.
- Bu ruh halinde ne kadar üretken çalışabiliyorsunuz bunu da 0-10 arasında bir puanlama ile yazın.
- Bu anda stres hissetmenizin gerçek nedeni nedir? (Kendinize karşı olabildiğince dürüst ve objektif olun.)
- Kendinizde hissettiğiniz etkiler. Mesela midemde kelebekler uçuşuyor, öfke, kızgınlık, baş ağrısı, el titremesi, nabız artışı, gereksiz gülmeler vb.
- Ve olayı nasıl hallettiniz? Verdiğiniz tepki işe yaradı mı yoksa işleri daha mı kötü yaptı?
Birkaç gün boyunca günlüğünüzü tuttuktan sonra artık analiz ve harekete geçme aşamalarına geçebilirsiniz.
- Öncelikle, günlüğünüzü tuttuğunuz süre zarfında deneyimlediğiniz farklı kaygı ve stres türlerine bakın. En sık görülen ve sizi en çok rahatsız edenleri işaretleyin (fosforlu kalem kullanabilirsiniz).
- Bu durumların altında yatan nedenlere ve onlara verdiğiniz puanlara bakın. İşaretlediğiniz durumlardan –puanları da göz önüne alarak- düzeltilmesi gereken durumlarla ilgili bir liste oluşturun.
- Sonraki adımda, günlüğünüze bakın ve sizi strese sokan durumları gözden geçirin. Ve bu durumları nasıl çözebileceğiniz ile ilgili kafa yorun.
- Ve en sonunda, baskı altındayken nasıl hissettiğinizi inceleyin ve bu durumun sizin mutluluğunuzu ve verimliliğinizi nasıl etkilediğine bir bakın.
Ayrıca hangi durumların bariz bir şekilde sizde strese neden olduğunu açık bir şekilde belirlemeli ve bunları yönetmeye hazır olmalısınız. Eğer kafanızda soru işaretleri varsa analiz yapmadan önce bir süre daha günlüğünüzü tutmaya devam edin.
Bir Sonraki Adım
Bir sonraki adım stresinizi kontrol altına almak ile ilgili.
Size en çok stres hissettiren olayları ya da insanları belirleyin. Burada her insanın yaşantısı, çevresi vs. farklı olduğu için herkese aynı reçeteyi yazmak anlamsız olacağından genel yol göstericilere yer verdim.
- Stresinize bir kişinin veya grubun neden olduğunu belirlediyseniz, bu konunun üzerinde durabilirsiniz. İnsan ilişkilerini düzeltmek ya da gerekirse o insanlardan bir süre ayrı kalmak gibi.
- Eğer plansızlıktan ve zaman yönetimi eksiklerinden kaynaklanan durumlar ağırlıktaysa. Zaman yönetimi, plan yapma, planı uygulama, hedef belirleme gibi konularda yoğunlaşabilirsiniz.
- Eğer iş hayatınızla ilgili kaygılar ön plandaysa. İş hayatında stresi yönetmek, iş arkadaşlarıyla geçinme, zorlayıcı insanlarla mücadele vb. gibi konularda araştırmalar yapabilirsiniz.
- Yaşadığınız tükenmişlik hissiyatı kaygınızın ana nedeni ise, tükenmişlik sendromu, hayata pozitif bakma, meditasyon, kötü düşüncelerle mücadele gibi konularda çözümler belirleyebilirsiniz.
Küçük İpuçları Olarak;
- Sakinleşmek ve kafa dağıtmak için küçük bir tatile çıkabilirsiniz. İllaki uzak yerlere gitmenize gerek yok, evdeyken de bir kafa tatiline çıkabilirsiniz.
- Meditasyon, stres ile başa çıkmada önemli bir rol oynar. Bu yüzden meditasyon ile ilgilenmeyi deneyebilirsiniz. Katkılarını göreceksiniz.
- Yeterince uyuyor musunuz? Uyku eksikliği hayatınızın her alanını olumsuz yönde etkileyen bir sıkıntıdır.
- Zor bir günden sonra nasıl rahatlamanız gerektiğini bilmiyorsanız bu konuda araştırmalar yapmaya ve bunları hayatınıza adapte etmeyi deneyebilirsiniz. Rahatlamayı bilmek stresi yönetmek kadar önemlidir.
Moderatörün son düzenlenenleri: