Son Paylaşımlar

Sitemize Hoşgeldiniz NeverFap Türkiye

Bize katılmak için kayıt olabilir veya giriş yapabilirsiniz.

Forum Rehberi >>>

Neverfap Türkiye Forum kurallarını öğrenmeniz ceza almanızı engeller. Kurallarımızı okuyunuz. Sağdaki simgeye tıklayarak gidebilirsiniz.

Yönetimle İletişime Geç >>>

Sitemizi kullanırken yaşadığınız sorun ve önerilerinizi yöneticiler ile paylaşabilirsiniz. Sağdaki simgeye tıklayarak gidebilirsiniz.

Su Ayak İzi Kavramı - Farkındalık

  • Konuyu başlatan Brock
  • Başlangıç tarihi
B

Brock

Misafir
Selam. Okumaya üşenen kardeşlerim için kısa bir özet geçtikten sonra kavram hakkında link verip kaçıcam. Amacım benimde yeni öğrendiğim bu kavramı paylaşmak.

Alışveriş ve tüketim yaparken bazen 2 seçenek arasında kalırım hangisi benim için daha faydalı olur diye; mesela pet bardak mı yoksa varolan cam bardağı yıkayıp kullansam mı daha avantajlı olur benim ve çevrem için diye. Bunlar hakkında kararsızlığımı azaltma çabamda, karşıma böyle bir şey çıktı. Hollandalı bir abimiz bulmuş bunu 2002 yılında.

Tükettiğimiz ürünlerin (tişört, meyve, kahve, pet su) bize gelene kadar ne kadar su harcadığının hesabı. Örneğin bir pet su üretilirken üretim fabrikasındaki makinanın tükettiği su, alın teri veren işçinin tükettiği su, onu sırtlayıp kamyona yükleyen, kamuoyunda taşıyıp rafa dizen raftan satan kişilerin tükettiği su vs. hesaplanarak oluşturulmuş bir detaylı su tüketim tablosu. Aynı zamanda 3 e ayrılıyor bu su tablosu : Fabrikadaki makinanın denize vb. bir yere akıp kirlettiği su (kirli su), makine için kullanılan yağmur suyu, yine bunun için kullanılan temiz yeraltı kaynak suyu içme suyu.

Bu iyi bir şey çünkü atıyorum ben bir meyve yerken onun için özel ekstradan üretilip kullanılan su miktarını tükettim derim. Yani alın teri döken tohumu eken biçen işleyen işçinin veya sulayan kanalın; yani benim önüme gelmesi için ekstradan sarf edilen suyu. Bu konuda çok düşünmeyip cahil olmakla üstünkörü bir düşünmeyle birlikte kahve çekirdeğinin üzerine yağacak suyu pek tüketiyorum saymam çünkü kahve olmasa ve bina olsa orda muhtemelen su kanalizasyona akacak. (Belki bu noktada yüzölçümüne oranla baraj oranını hesaplayıp ordaki suyun değerlendirilebilme ihtimalini de hesaplanabilir ama pek değmez buna)

Örneğin 0.5 litrelik pet şişedeki bir suyu içerken; aslında 5.5 litre su tüketmiş oluyoruz bu gerçekten ilginç. Dahası bunu bilmek, farkında olmak güzel.

Bu arada mod arkadaşlardan ricam yeni bir bağımlılık kategorisi açmayı değerlendirmeleri. Ben buna isim veremedim açıkcası ama tüketim bağımlılığı olabilir veya alışveriş bağımlılığı olabilir. Ayrıca bu (tüketim çılgınlığı diye anılan şey) bir bağımlılık mı bunu da bilmiyorum pek düşünülebilir üzerine.

Link :
 
Moderatörün son düzenlenenleri:

Wiccan666

Merkür Yolcusu
Katılım
19 Nis 2022
Mesajlar
118
Tepki puanı
199
Puanları
58
Yaş
20
Lütfen google'yi açın ve arama motoruna Ergene Nehri yazıp çıkan görsellere bakın.50 yıldan beri binlerce Tekstil ve deri fabrikalarının milyarlarca ton yeraltı suyunu çıkarıp zehir olarak akıttığı bir nehir burası. Ben trakyalıyım ve burası kapitalizmin çöplüğü haline gelmiş bir yer. Harcanan kaynaklardan öte bir şey yok sadece lanet olası para yüzünden kanser oluyoruz burada.Yazları cam,kapı açamıyoruz kokudan
 
shape1
shape2
shape3
shape4
shape5
shape6
Üst