Yeni başlık, üyelik, mail açma isteğini anlıyorum. Mükemmelliği istiyorsun. Eksiksiz olmak istiyorsun ama hata yapmak gayet doğaldır. Aynı hataları yapmak sorundur. Sorunu objektif bir analizle bulursun ve çözersin.
Yaşın gereği ben kimim sorusunu daha fazla soruyorsun tabi. Çünkü vücudun hislerin falan değişiyor gelişiyor. Bu değişimi anlamlandırmak istemen gayet normal. Ben kimim sorusuna verdiğin cevapları her yaşta güncelleyebilir değiştirebilirsin.
Ben kimim sorusuna doğru cevabı nasıl bulabilirsin?
Hiçbir baskı ve zorlama altında kalmadan sadece kendi düşündüklerinden yola çıkarak tabi ki.
Her ne kadar kötü halde olursan ol. Kimseyi suçlama. Travmalar geçirmiş olabilirsin. Çok doğal. Yanlış yetiştirildiğin bazı konular vardır. Bu da çok doğal. Bunun için birilerini suçlaman demek aslında sorunu çözmeyi reddetmek demektir.
Suçlamak yerine sorunların üzerine git ve aş. Bu sorun mevzusu herkeste var. Çünkü insan ancak bu şekilde kendine saygısını kazanır. Olmak istediğin kişiyi sorunlarla boğuştukça daha net tanımlarsın.
Karakterini geliştirmen gerekli. Doğruyu söyleyebilme cesaretine sahip olmalısın. Nasıl?
Önce kendine söylemekten kaçındığın, yüzleşmekten kaçındığın konulardaki hatalarını söyleyerek pratik yaparsın.
Kendini geliştirebileceğin, sorumluluk ve ödül dengesi ile oluşturulmuş rutine sahip olmalısın. Sorumluluk almayı öğrenmelisin. Kendine saygı duyacaksın böylece.
Öfkeni ve stresini de kabul etmen gerek. Pek çok olumsuzluklarla baş etmeye çalışacaksın. Bazen dağılacaksın. Zorluklar şanssızlıklar üst üste gelecek. Kayıpların olacak. Ağlayacaksın. Korkacaksın.
Bunları kesinlikle yaşayacaksın. Her şeyi doğru yapsan da olumsuz şeyler başına gelecek.
İnşa ettiklerin bazen bozulacak. Bunlar kötü şeyler evet. Ama seni geliştirecekler.
Bu kötü duygular, kötü sonuçlar da insanı geliştirir. Eğlenceli, mutlu zamanların da olacak. Sıkıntıdan patladığın ve yorulduğun zamanların da olacak. Ama ikisi de sana hizmet edecek.
Simetri her şeydir. İyi zamanlar kadar kötü ve zor zamanlar da geçireceksin. Bunlar seni bir bütün yapacak.
Davranışlarını kontrol edebilirsin. Nasıl davranacağını seçebilirsin. Bu kontrol edebildiğin bir şeydir.
Bazen suçluluk duygusu hissedersin. Yaptıkların ve yapmadıkların hatta o an yapamadıkların için.
Vicdanına hesap verebileceğin bir yaşam sürmen önemlidir. Çünkü çok rahat yaşarsın. Uyumlu bir insan haline gelirsin.
Ayrıca şunu da belirteyim. Vicdanına hesap verebileceğin bir yaşam sür derken herkese daima iyi olman gerektiğini kast etmiyorum.
Kendini ve çevreni zorbalıktan koruyabilecek savunma gücüne ihtiyacın var. Gerekli durumlarda kullanman şarttır.
Zorbalık yapmaktan zevk alan insanlar gözlerine zayıf görünen kişileri kestirirler ve onlara acı çektirmekten zevk duyarlar.
Bu korkaklıklarının getirdiği bir açlıktır.
Bu nedenle savunma sporu önemlidir. Spora başlamalıyım çünkü zayıfım diyorsan gidip boksa başlamanı tavsiye ederim. Daha sonra istediğin savunma sporunu da yanına ekleyebilirsin.
Caydırıcı güçlerin ve alternatiflerin olsun. Bu karşındaki insanın senin kişiliğini yok sayıp saygısızlık yapmasını engeller.
Caydırıcı gücün sahibi olduğunda ise bunu doğru kullanman gerekir. Zalimlik yapmaktan kaçınmalısın. Zaten savunma sporunun iyi tarafı insana zalimlikten ziyade hoşgörüyü benimsetmesidir.
Ezilmekten doğan çaresizliği, biraz daha güçlü hissedebilmek adına başkasına yansıtmak ve karşındakinin hayatını zorlaştırmak zulümdür.
Dediğim gibi kendine saygını artırdıkça zulümden uzaklaşırsın zaten.
Son olarak kalite çok önemlidir. Kalite kimsenin seni görmediği zamanda bile doğru şeyi yapmaktır. Zaten vicdanın kalite kontrol için önemli bir kaynak.
Soruların olursa çekinmeden sor. Yanıtlayabildiğimi yanıtlarım