Son Paylaşımlar

Sitemize Hoşgeldiniz NeverFap Türkiye

Bize katılmak için kayıt olabilir veya giriş yapabilirsiniz.

Forum Rehberi >>>

Neverfap Türkiye Forum kurallarını öğrenmeniz ceza almanızı engeller. Kurallarımızı okuyunuz. Sağdaki simgeye tıklayarak gidebilirsiniz.

Yönetimle İletişime Geç >>>

Sitemizi kullanırken yaşadığınız sorun ve önerilerinizi yöneticiler ile paylaşabilirsiniz. Sağdaki simgeye tıklayarak gidebilirsiniz.

Uyku Düzeni, Telefon Kullanımı (Soru)

tsepnidrilae

Yeni Üye
İyi günler / iyi akşamlar,

Bir süredir bazı meseleler üzerine yoğunlaşmaya karar verdim. Gelecek cevapların başkalarına da faydalı olabileceğini düşündüğüm için buradan danışmak istiyorum.

Dostlar,

Uyku düzenim bir süredir bozuk. Kafein tüketiyorum, bunu en başta belirtmek isterim. Günlük hayatımda ailemle birlikte kahve içmek bir alışkanlık haline geldi. Ayrıca vücut geliştirme odaklı düzenli spor yapıyorum. Ancak en büyük problemim uyku ve bununla ilişkili olarak telefon kullanımı.

Açıkça söylemek gerekirse, yurtdışında ailemle birlikte yaşıyor olmama rağmen, tek başıma okuduğum için bazen yalnızlık hissine kapılıyorum. Böyle zamanlarda bir video serisine takılıp sürekli izliyorum ya da boş boş vakit geçiriyorum. Sonuç olarak, telefon elimden düşmüyor.

YouTube ve diğer sosyal medya platformlarında geçirdiğim zamanı sınırlamak için çeşitli araçlar kullandım ve bir süreliğine işe yaradılar. Ancak bir defasında annemin telefonunu aldığımı fark edince, bu konuda daha ciddi ve kalıcı adımlar atmam gerektiğini anladım.

Uykuya dalarken sürekli bir ses olmalıymış gibi hissediyorum. Bu yüzden sohbet videolarını (örneğin, futbol takımım hakkında haberler) arka planda açıp, radyodan dinliyormuş gibi uyuma alışkanlığım oluştu. Bir süre böyle yapmadan uyuyabildim, ama kısa bir süre sonra eski alışkanlığıma geri döndüm.

Doğru saatlerde uyumadığım gibi, uyuduğumda da uyanmakta zorlanıyorum. Uykum çok ağır ve ne kadar uyusam da (örneğin 8 saat) yine de yorgun kalkıyorum. Günlük olarak bazen çay içerken hazır bisküvi gibi abur cuburlara yöneliyorum. Belki şeker kullanımımdan olabilir bilemiyorum.

Bu konu hakkında acaba önerileriniz var mı? Tüm önerilerinizi bekliyorum.

Kolektif bir dayanışma olması için olabildiğince özel hayatıma girmeden, başkalarının da aynı durumda olabileceği etkenleri sıraladım.

Şimdiden hepinize teşekkürler.

BloodRien

Yoda
1. soru gece ışığa maruz kalmak uykunu kaçırıyor aynı sorunu bende yaşıyorum
kullandığım çözüm yatağa girmeden önce gün içinde kendimi yoruyorum

2.soru kafein 12 saat civarı vücutta kalıyor ekran süresinden bağımsız kafeini azaltman şart daha doğrusu uykuna 8 saat kaldığında kafein kullanma

3. soru ŞEKER direkt bırak dostum ben nofaptan sonra en çok zorlandığım bağımlılık hamur ürünleri ve şeker bırakması en zor olanlardandı yani
gün içinde enerjinide kesin düşürüyor istisnasız

önerim jocko willinkin dediği gibi %100 kuralı her şeyi temiz ye

je.veuxvivre

Yeni Fapstronot
Dostum öncelikle selamlar, esenlikler...
Dediğin sıkıntılar bende olan şeyler. Kafeinli içecekler içmemeye çalışarak sorunu çözüyorum bende kalp çarpıntısı yapıyor. Orada yol haritası veremem çünkü ben içmemeye çalışıyorum bunu şunu şunu uygulayarak değil elimden geldiğince dikkat ederek yapıyorum arada içtiğim de oluyor.
Telefon için daha fazla tavsiye verebilirim aynı sorunu yaşayan birisi olarak bunları uyguladığım dönemde kullanım sürümde yarı yarıya azalış olmuştu:

1) Telefonu siyah beyaz ekranda kullanmıştım

2) Telefon süresini ekran bildirimi olarak direkt gösteren bir uygulama kullanmıştım.

3) Telefonu sadece ayakta iken kullandım yatakta veya otururken telefonu kullanmadım.

4) Sabah kalktıktan sonra yarım saat gece yatarken de yarım saat önceye kadar kullanmadım

5) Telefon kapatıcı yani engelleyici bir uygulama var sadece telefonla arama ve izin verilen uygulamalar çalışıyor bunu az da olsa kullandım.

Son öneri opsiyonel ama diğer dördünü yaptığında en az yarı yarıya azalış göreceğini düşünüyorum.

Umarım gönlünce olur, kendine iyi baksın.

King Elessar

Uranüs Yolcusu
Bu sorunu başlarda ben de çok sık yaşıyordum ki ara sıra hâlâ yaşıyorum. Ne zaman rutinimden saparsam uyku problemiyle karşılaşıyorum. Rutinimden kastım, yatmadan 1-1.5 saat önce hiçbir teknolojik alet kullanmamak ve yatakta kitap okumak. Gözüm kapanana kadar kitap okuyorum bu da ister istemez uykuya iyi dalmamı sağlıyor.

Kafein alımını sınırlandırmanı, en azından alacaksan uyumadan 10-12 saat önce almanı tavsiye ederim. Bazılarında bu süre kısalabilir, kendinizi az çok tanıyorsunuzdur.
Andrew Huberman'ın kaliteli uyku ile alakalı podcastlerine göz atmanı tavsiye ederim. Sabah uyanınca ilk iş balkona çıkıp 5-10 dakika güneş ışığında oturuyorum. Gün batımına doğru da yürüyüş yapmanı kısacası dışarıda olman da yararlı olabilir. Vücut, bunlar sayesinde günün başladığını/bittiğini (sirkadiyen ritim) fark edip hormonlarını daha sağlıklı şekilde salgılıyor.
Hem zihinsel hem de bedensel olarak vücudunu yormalısın. Bir nevi uyku, günün sonunda senin için ödül olmalı. Böyle olunca uyku verimin aşırı artıyor ve uyku süren de azalıyor.
Uyumadan 1-1.5 saat önce meditasyon yapmanı veya soğuk duş almanı önermem, bunlar uykunu kaçırabilir.

shape1
shape2
shape3
shape4
shape5
shape6