Uzun zamandır sorguladığım ve kafamda netleştirmeye çalıştığım konular var.
Peki sizinde uzun zamandır sorguladığınız ve kafanızda netleştirmeye çalıştığınız konular varmı?
Düşüncelerinizi yorum kısmına yazabilirsiniz.
1)Sınırlarım:Birçok şey konusunda;Bilebileceklerimin Sınırını Belirleyebiliyor olmak ve Yapabileceklerimin Sınırını Belirleyebiliyor olmak.
Nesnelerle ve Kişilerle Kurduğum İlişkilerdeki Sınırlarımı Belirlemek.
2)Önceliklerim:Hayatımda neye göre-nelere-ne kadar önem ve değer vermem gerektiğiyle alakalı olarak kafamda birşeyleri netleştirebiliyor olmak.
3)Hayatımdaki Seçimler:Seçimlerimi yaparken;o seçimlerin kalitesini belirlemek/seçenekler arasında kendim için uygun olan seçimi yapabiliyor olmak(Kendim için Doğru ve Yanlış Tercih ayrımını net olarak yapabiliyor olmak)
4)Hayatımın bir Anlam ve Amacı olmalı diye düşünüyorum.Peki bu Hayat Anlamı ve Amacı neye göre-nasıl belirlenebilir?
1-2-3-4. Maddelerde yer alan;''Sınırlarım'' ve ''Önceliklerim'' ve ''Hayatımdaki Seçimler'' ve ''Hayatın Anlam ve Amacı '' konusunda bana yol gösterecek,gerektiğinde kendisine başvurabileceğim ''Güvenilebilir Bir Ölçüt/Sağlam Bir Klavuz/İyi Bir Rehber'' olması gerektiğini düşünüyorum.
Peki siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?
Yorum kısmına belirttebilirmisiniz.
Bu sorgulamalar bende de oldu, kimlik inşa etmek gerekiyor ama neye göre, hangi ölçüte göre, kime göre… Sonra hadi inşa ettim bu kimliği bu kimliğin avantajları ne olacak, zararları varsa onlar ne olacak, geçerliliği ve değeri ne olacak? Sonra tüm algılardan uzak hayatı, hastalığı, zorlukları, yalnızlığı, insanları ayrı ayrı düşündüm. Sonra bu sorularıma cevap veren tek şeyin Allah’ın dini ve Efendimizin (sav) yaşantısı olduğuna vardım. Tüm yaşantım ve varlığım anlam kazandı. Öncedende dini yaşamaya çalışan biriydim ama taklidiydi ,farkındalığım yoktu. Sanki din başka birşeye çözüm üretiyor, başka bir dünya ile ilgilide bu dünyanın ve varlığımın beraberinde getirdiği sorunlarıma çözüm bulmuyordu. Namaz kılıyor, oruç tutuyor ama seküler bir zihne sahiptim. Bazı kırılmalar da yaşadım psikolojik anlamda ve bu zihinle sadece daha kaygılı anksiyetik karamsar biri olduğumu farkettim.
Bir rehber lazım diyoruz, birine benzemek lazım, küçükken babamıza benzerdik, benzemeye çalışırdık ama büyüyünce babamızın yanlışları ve hayat algısıyla ters düşmeye anlaşamamaya başladık. Şu düşünce var bende birine benzemeliyim ama bu kişiye benzemek bana bişey kazandırmalı, anlamlı olmalı ve ben o kişiye benzediğimde iç huzur yakalamalıyım. Bu düşünce yolu beni hakkında O olmasaydı kainati yaratmazdım denilmiş, Habibim diye bize Allah’ın örnek gösterdiği efendimize (sav) çıktı. Ona benzemek onu örnek almak çok avantajlı, bir kere kainati Yaratan Allah’ın rızası onu sevmekten ve örnek almaktan geçiyor, bu dünyada ona örnek alıyorsan hem bu dünyada hem ahirette Onlara güzel bir hayat yaşatacağız vaadi var, bu dünyada bunu başaranlar sahabeler zaten en üst makamlarda,prestijli yani arkadaşlar, ahiret boyutunu anlatsam bu yazı bitmez, Ona benzeyen O nu örnek alan şefaat e nail oluyor.
Bu örnekliği kabul edince benim bazı çatışmalarımda bitti, sosyal ortamları bilirsiniz orada kabul edilmek için onlar gibi olmanız davranmanız beklenir, işte zorbalama kültürü, sigara alkol kız muhabbetleri yapabiliyor olmak vesaire vesaire. Hiçbirine dahil olmanıza gerek kalmıyor, olduğunuz yerde daha farklı bir değer sistemi sizi içine alıyor, salihler.
Hayattaki zorluklar konusu ,çoğumuz pmo yu kaçış olarak kullanıyoruz, hazlara sığınıyoruz ve daha durumu kötü hale getiriyoruz, sonra peki ben neye güvenicem , hangi vaade yasaya güvenicem, stresimi ve kaygımı ne bitiricek, bana birinin yakın olup güven vermesi lazım, sıkıntılarla başa çıkmam için biri bana yardım etmeli , dost olmalı, bu sıkıntılar küçüğüyle büyüğüyle beni zorluyor, sınavı ,iş bulması, insan ilişkileri… Tüm bunlarda yine vahiyden Kur ‘andan cevaplar buldum.
Sonra sistemin sahibi kim, bu bir imtihansa ve bu imtihanı O yapıyor ,kuralları o koymuşsa onunla iletişimde olmam lazım, bağ kurmam lazım dedim. Daha önceden kaç tane arkadaşa abiye bağlandım , güvendim hiç biri aradığım şey değildi, hepsi hüsranla sonuçlandı. Bu sefer Allah a güvenicem dedim, namazla ve duayla yaklaşın demiş bende böyle yaptım, gittim konuştum gittim konuştum. Evet dedim burası, sığınılacak yer , koşulsuz kabul edildiğim tek yer, ben bir adım attığımda bana katıyla gelen bir tek O, zorluklar için şüphesiz her zorlukla beraber bir kolaylık var diye bize sistemin kuralını anlatmış, onlara bir sıkıntı dokunduğunda onlar “Allah bize yeter O ne güzel vekildir “diye kuluna bir başa çıkma yöntemi göstermiş, güvense El Mü’min, şefkatse Er Rauf, merhametse Erhamurrahimin, güçse El Kadir. Evet bende eksik olan be varsa Onda mutlak olarak var, eee o halde Ona dost ol, yapabildiğin kadar yaklaş, dostluk gör, ihtiyacım olan herşeyin kaynağı Onda var o zaman daha gencim ben diye bakma gençliğinde Ona yönel dedim kendime, Ona yöneldikçe korkularımın yerini sekinet aldı, rahatladım beee çok şükür.Herşeyi kontrol etmeye çalışıyordum saf gibi. Zaten giden arabanın tekerini döndürmeye çalışıyormuşum.
Sınırlar konusu bende kendi sınırlarımı bilmiyorum ama din ve fıkıh yine bu ölçüleri vermiş, misal çok seviyordum ölçüsüzce Efendimiz ölçü koymuş, seveceğiniz zaman ölçülü sevin buyumuş. Cinsel sınırlarda belli eşlerimizle olan ilişkiden dolayı kınanmıyoruz. Yani bizi Yaratan fıtratımızı en iyi bilen yine bizim hangi şartlarda mutlu,huzurlu olacağımıza göre sınırları koymuş. Allah’ın helal dairesi geniş ve keyif almaya yetiyor, nefsimizi terbiye edemediğimizden o uç uyaranları istiyoruz. Yoksa insan helal dairede çok mutlu huzurlu bir hayat yaşar yani. Eksik kalmaz.
Bilmiyorum ben böyle sonuçlara vardım eski halimi bildiğim için içinizden çıkıp bu sözlerimi yalanlayacak biri çıkarsa da çok beni ırgalamaz, ben neyin bana iyi geldiğini neyin gelmediğini yaşayarak öğrendim. Öğrenmeye de devam ediyorum, Rabbim kendini bilenlerden ve dolayısıyla Kimki kendini bildi Rabbini bildi sonucuna varanlardan bu sırra ram olanlardan etsin, hepinize sürecinizde başarılar.
Yazıyı yazan kardeşim, umarım bu sorularımız bizi anlamlı bir hayata ulaştıracaktır, hakkında hayırlısı olsun, bana da kendimi ifade etme pası attığın için eyvallah

Gol oldu mu bilmem