Son Paylaşımlar

Sitemize Hoşgeldiniz NeverFap Türkiye

Bize katılmak için kayıt olabilir veya giriş yapabilirsiniz.

Forum Rehberi >>>

Neverfap Türkiye Forum kurallarını öğrenmeniz ceza almanızı engeller. Kurallarımızı okuyunuz. Sağdaki simgeye tıklayarak gidebilirsiniz.

Yönetimle İletişime Geç >>>

Sitemizi kullanırken yaşadığınız sorun ve önerilerinizi yöneticiler ile paylaşabilirsiniz. Sağdaki simgeye tıklayarak gidebilirsiniz.

Yazılıma Nereden Başlanır? (Front-End Developer)

  • Konuyu başlatan Misafir
  • Başlangıç tarihi
M

Misafir

Misafir
photo-1542831371-29b0f74f9713.jpg

Merhaba arkadaşlar, bu yazıda sizlere yazılıma, programlamaya nereden, nasıl başlanır? Yazılım veya programlama öğrenirken kullanabileceğimiz kaynaklar nelerdir? şeklinde birçok soruyu cevaplayacağım. Bu konuya ilgisi olanlar için güzel bir içerik olacağını düşünüyorum.

Yazılıma Nereden Başlanır?

Arkadaşlar yazılıma başlamadan önce yazılımla uğraşırken hedefiniz ne? Ne yapmak istiyorsunuz? Sorularını cevaplamanız gerekiyor.
Örneğin bir web sitesi geliştiricisi olmak istiyor olabilirsiniz, oyun yapmak isteyebilirsiniz, mobil uygulamalar geliştirmek istiyor olabilirsiniz. Yani birçok alanda çalışabilirsiniz her şeyden önce bunu belirlemeniz gerekiyor.

Örneğin web sitesi geliştiricisi olmak istiyorsunuz. Burada web sitesi geliştirmek ikiye ayrılıyor: front-end ve back-end

Front-end geliştiricileri web sitesinin ziyaretçiye gösterilen bölümüyle uğraşıyor diyebiliriz. Yani şu anda bu yazıyı okurken gördüğünüz her şeyi front-end geliştiriciler yapıyor. Eğer front-end developer(geliştirici) olmak istiyorsanız başlangıçta HTML ve CSS programlama dillerini öğrenmelisiniz. Aslında HTML bir programlama dili değildir ama kafanızın karışmaması için daha fazla açıklamayacağım siz şimdilik programlama dili deyin. :D
HTML ve CSS de iyi bir seviyeye geldikten sonra Javascript adlı programlama dilini öğrenmelisiniz.

HTML ve CSS öğrenmek için faydalanabileceğiniz kaynaklar:

HTML:


CSS:
NOT: İleriki zamanlarda size HTML, CSS ve Javascript ile ilgili bilgilerin bulunduğu ayrıntılı içerikler paylaşacağım.

"back-end geliştirici olmakla ilgili bilgilerimin yeterli olmadığını düşündüğümden başka bir kaynaktan alıntılar yaparak bu bölümü hazırladım."

Öncelikle, bir back-end geliştiricinin ne yaptığını doğru şekilde anlamamız ve back-end nedir tanımlayabilmemiz için web sitelerinin nasıl çalıştığına bakmamız gerekir. İşlemlerin doğru gerçekleşmesi için kodun işlediği iki yer vardır: İstemci tarafı ve sunucu tarafı.

İstemci taraflı kodlama, front-end geliştiricilerin çalıştığı bölümdür. HTML, CSS ve Javascript kullanarak web sayfasının yapısını oluşturur,

Sunucu tarafında çalışan hiçbir şey back-end geliştiriciler olmadan işe yaramaz. İşlemler detaylıdır ve web sitesinin kritik bölümleri için sorumluluk almanızı gerektirir.

Örneğin neverfapturkiye.com 'u ele alalım. Bildiğiniz üzere forumda konu açabilmek için veya cevap yazabilmek için kayıt olmanız gerekiyor. Kayıt olma formunun size görünen kısmını front-end geliştiriciler yapar. Ancak kayıt olduktan sonraki kısım back-end geliştiricilerin görevidir. Sizin girdiğiniz bilgilerin sunucuya gönderilmesi ve sonraki girişinizde bilgilerinizin doğrulanıp hesabınıza giriş yapmanızı back-end geliştiriciler yapar.

HTML ve CSS ile ilgili temel bilgileri bilmeniz gerekirken, işinizin büyük bir kısmı programlama dilinin kendisi tarafından gerçekleştirilecektir. PHP, Node.js (back-end programlama için Javascript'i etkinleştirir), Python ve diğerleri sunucu taraflı kodlama için kullanılabilir ancak hangi tarafı seçeceğinizi bilmek önemlidir.

Sorun şu ki farklı işverenler farklı dilleri bilmenizi isteyeceklerdir. Sonuçta eğer yalnızca PHP biliyorsanız JavaScript’i sunucu taraflı programlama dili olarak etkinleştirmek için Node.js kullanan bir şirkette çalışamazsınız.

Kaynak olarak BTK Akademi'yi kullanabilirsiniz.

Web geliştiricisi olmak diğer alanlara göre daha kolay olduğu için bunu örnek olarak anlattım. Diğer alanlarla ilgili rehberler için link bırakıyorum buradan bakabilirsiniz. Kendim anlatmak isterdim ama ben front-end geliştiricisiyim bundan dolayı yanlış bilgiler vermemek için ve kafanızı karıştırmamak için diğer alanları ben anlatmıyorum.

Oyun geliştiricisi olmak:

Mobil uygulama geliştiricisi olmak:

Kaynakça:


 

baran beyazıt

Yeni Üye
Katılım
20 Ağu 2021
Mesajlar
1
Tepki puanı
1
Puanları
3
bir tavsiye vereyim. bir konuyu tam anlamadan geçmeyi. hele hele yalapşap öğrendiğin temeller üzerine fremawork öğrenmeye kalkmayın. üzülürsünüz
 
shape1
shape2
shape3
shape4
shape5
shape6
Üst