Son Paylaşımlar

Sitemize Hoşgeldiniz NeverFap Türkiye

Bize katılmak için kayıt olabilir veya giriş yapabilirsiniz.

Forum Rehberi >>>

Neverfap Türkiye Forum kurallarını öğrenmeniz ceza almanızı engeller. Kurallarımızı okuyunuz. Sağdaki simgeye tıklayarak gidebilirsiniz.

Yönetimle İletişime Geç >>>

Sitemizi kullanırken yaşadığınız sorun ve önerilerinizi yöneticiler ile paylaşabilirsiniz. Sağdaki simgeye tıklayarak gidebilirsiniz.

Yoğun Anksiyete Yaşıyorsan Bunları Yap!

Umut Bural

Admin
Topluluk Yöneticisi
Katılım
6 Ağu 2020
Mesajlar
111
Tepki puanı
517
Puanları
148
Web Sitesi
www.neverfapakademi.com
Bu içerik Neverfap Çeviri ekibinden Samet Sönmez tarafından siz değerli forum üyeleri için tercüme edildi.

Herkes zaman zaman zor dönemlerden geçer, fakat bu dönemleri kontrol edebilirsiniz.

Burada, zihninizi rahatlatmak, kaygılarınızı hafifletmek ve düşüncelerinizin kontrolünü yeniden kazanmak için uygulayabileceğiniz bazı yöntemler mevcut.

Depresyon ve Anksiyete Arasındaki Bağlantıyı Anlamak​

Çok kesin bir strateji olmasa da depresyon ve anksiyete arasındaki bağlantıyı anlayarak, içinde bulunduğunuz duygu durumunun geçici mi yoksa daha ciddi bir durumun habercisi mi olduğunu anlayabilirsiniz.

Toplum Psikiyatrisi tıbbi bölge direktörü Dr Leela R. Magavi’ye göre, depresyon ve anksiyete birbirinden ayrı düşünülemez ve bu ikisi sık sık birbirini tetikler. Magavi’ye göre bunun sebebi, her iki durumda da aynı nörokimyasalların rol oynamasıdır.

Toplum Psikiyatrisi kuruluşunda psikiyatrist olan Dr. Julian Lagoy’a göre, vücuttaki seratonin azlığı hem depresyona hem de anksiyeteye yol açtığı için, depresyonda olan birisinin aynı zamanda anksiyete yaşaması yaygın görülen bir şeydir. Bu yüzden anksiyetenin farkında olmak ve bunu bir uzman ile paylaşmak önemlidir. Özellikle de depresyon geçmişiniz varsa ya da depresyon belirtileri gösteriyorsanız.

Anksiyetenin Farkında Olmak​

Kaygılı hissettiğinizde bunu farkında olmak, semptomları hafifletmenize yardımcı olur. İlk adım, hayatınızdaki her şeyi kontrol edemeyeceğinizi kabul etmektir. Bunu yapmak için, Amerikan Depresyon ve Anksiyete Derneği (ADAA) sizi strese sokan veya kaygılandıran düşüncelere farklı bir açıdan bakmanızı önerir.

Size anksiyete yaşatan ve gitmek bilmeyen bir düşünceye şunu sorun: “Bu düşündüğüm kadar kötü mü?” En kötü senaryoyu gözünüzde canlandırmadan önce, kötü düşünceyi küçük parçalara bölmeyi deneyin. Eğer cevabınız hala evet ise, kendinize şu soruları sorun:
  • Bu düşündüğüm şeyin doğru olduğunu nereden biliyorum (Kanıt ne)?
  • Bu düşünceye daha pozitif ya da gerçekçi bir açıdan bakabilir miyim?
  • Endişelendiğim bu düşüncenin gerçekten yaşanma olasılığı ne?
  • En kötü ne olabilir? Olabilecek bu şey ne kadar kötü ve bununla başa çıkabilir miyim?
Bu egzersiz süreğen anksiyete ve endişe ile boğuşan kişiler için yararlıdır.

Endişe Molası Verin​

Anksiyetenizi yatıştıracak stratejiler kulağa biraz mantıksız gelebilir fakat kendinize vereceğiniz günlük endişe molası, enerjinizi elinizdeki işe yoğunlaştırmanıza yardımcı olabilir. Bu molaları nasıl düzenleyeceğiniz sizin günlük rutininize bağlı. Mesela günün ilerleyen saatlerini bu iş için ayırabilirsiniz. Akşam yemeğinden 15 dakika sonrasında, o gün sizi endişelendiren düşünceler üzerine yoğunlaşabilirsiniz.

Günün ilk saatlerinde, anksiyetinizi arttıran ve sizi endişelendiren düşünceleri yazıya dökmeyi deneyebilirsiniz. Sonrasında yazdıklarınıza bakıp “Bunlarla şimdi değil, daha sonra ilgileneceğim” diyebilirsiniz. Böylelikle bir şeylerin sizi rahatsız ettiğini kabul etmiş bir biçimde günün geri kalanına devam edebilirsiniz.

Endişe listenizi gözden geçirirken zamanlayıcı tuttuğunuzdan emin olun. Neler yazdığınıza göz atın, sizde hala endişe uyandıran düşünceleri belirleyin ve artık sizi endişelendirmeyenlerin üzerini çizin. Belirlediğiniz her endişenin üzerinde birkaç dakika durmaya özen gösterin.

Düşünmeyi Engelleyin​

Olumsuz ya da sizi boğan düşünceler aklınıza geldiğinde, bunları def etmenin bir yolu yokmuş gibi gözükür. Deneyebileceğiniz stratejilerden biri de kendinizi başka bir şeyle meşgul ederek zihninizi dolduran bu düşünceleri engellemektir. Her zaman işe yaramasa da aşırı düşünmekten kendinizi bir mola ile alıkoymak, gün içinde bu düşüncelerin git gide daha az aklınıza gelmesini sağlayabilir. Deneyebileceğiniz tekniklerden bazıları şunlardır:
  • Derin nefes alıp verin
  • Farkındalık molası verin
  • Sizi neşelendiren bir aktivite yapın
  • Sevdiğiniz birini ya da bir arkadaşınızı arayın
  • Dışarı çıkıp yürüyüş yapın
  • Çizim, yapboz gibi şeyler yapın, dikiş dikin ya da bir şeyler inşa ederek ellerinizi meşgul tutun
  • Rahatlama ve Farkındalık Meditasyonu yapın
Farkındalık Meditasyonu, rahatlama ve nefes egzersizleri zihninizi ve bedeninizi rahatlatmaya yardımcı olabilir, böylelikle de daha az endişeli hissedebilirsiniz. İşin güzel yanı, farkı hissetmek için bu egzersizlere günde sadece birkaç dakika ayırmanız yeterli. Bu zamanı zihninizde ve vücudunuzda olanlara kulak vermeye ayırın. Egzersizlere 5 dakika ile başlayın ve günde birkaç kere tekrar edin.

Anksiyetenizin Size Ne Anlattığını Dinleyin​

Anksiyete sahibi olmak her zaman kötü bir şey değildir. Aksine, anksiyete vücudunuzun size önemli mesajlar verme yolu olabilir. Endişeli, stresli ya da bunalmış hissettiğinizde durun ve derin bir nefes alın. “Şu anda anksiyetem konuşuyor” demek yerine durumu farklı bir açıdan değerlendirmeye çalışın ve vücudunuzun size bir şey mi söylemeye çalıştığını anlamaya çalışın. Biraz yavaşlamanız mı lazım? Belki de hasta oluyorsunuz ve vücudunuz buna stres ile karşılık veriyor. Ya da belki de gerçekten ciddi bir durum var ve bu konuda bir şeyler yapmanız gerekiyor.
 
Katılım
19 Ağu 2021
Mesajlar
175
Tepki puanı
474
Puanları
108
Panik Bozukluk yaşayan biriydim. Her gün spora gitmem bende terapi etkisi yarattı diyebilirim. ? Bunun hastalık olmadığını sadece bir duygu durumu olduğunu artık kafama yazdım ve bu farkındalıkla ilerlemek gerçekten çok iyi oluyor. Arada bir gelsede eskisi kadar güçlü değil. Artık eskisi kadar korkmuyorum hayatın tadını çıkartıyorum.

"Korku/Panik durumu, zihnimizin eskiden yaşadığımız o kötü olay veya durumun bizlere yanlış kodlanmasıdır. Olmayacak bir olay/durum'a karşı korkmak gereksizdir. Ataklar gelebilir önenli olan farkındalığımızın ne kadar gelişmiş olmasıdır."
 
shape1
shape2
shape3
shape4
shape5
shape6
Üst