Son Paylaşımlar

Sitemize Hoşgeldiniz NeverFap Türkiye

Bize katılmak için kayıt olabilir veya giriş yapabilirsiniz.

Forum Rehberi >>>

Neverfap Türkiye Forum kurallarını öğrenmeniz ceza almanızı engeller. Kurallarımızı okuyunuz. Sağdaki simgeye tıklayarak gidebilirsiniz.

Yönetimle İletişime Geç >>>

Sitemizi kullanırken yaşadığınız sorun ve önerilerinizi yöneticiler ile paylaşabilirsiniz. Sağdaki simgeye tıklayarak gidebilirsiniz.

Hayatımı Biraz Toparlamam Gerektiğini Hissediyorum. Nereden Başlamalıyım?

klasikbatmanabi

Yeni Üye
21 yaşındayım, lise mezunuyum. Part-time çalışıyorum, spor yapıyorum ve sağlık açısından çok şükür ciddi bir problemim yok. Aslında hayatım tamamen kötü değil ama içimde ciddi bir boşluk ve amaçsızlık hissi var.

Sanırım en büyük problemim yalnızlık. Çevremde insanlar var ama gerçekten oturup sohbet edebildiğim, bir şeyler paylaşabildiğim insan sayısı çok az. Bu yüzden elim sürekli WhatsApp’a gidiyor; “Acaba biri yazdı mı?” diye durup dururken kontrol ediyorum.

Bir de biraz içe kapanığım ve fazla düşünüyorum. En ufak şeyi bile kafamda büyütüp kendimi yorabiliyorum. Telefon, sosyal medya ve PMO gibi kısa süreli hazlara da fazla kapıldığım oluyor. Günün sonunda “Bugün ne yaptım?” diye kalıyorum.

Aslında hedeflerim var: Bu yıl YKS’ye girip en kötü ihtimalle açıktan üniversite okumak, uzun vadede polis olmak, İngilizce öğrenmek ve spora devam etmek istiyorum. Ama hepsini aynı anda düşününce gözümde büyüyor ve nereden başlayacağımı şaşırıyorum.

O yüzden biraz dışarıdan fikir almak istiyorum:

• YKS, iş, İngilizce ve sporu nasıl dengelerdiniz?
  • İçe kapanık ve sosyal çevresi zayıf biri yeni insanlarla nasıl tanışabilir?
  • Sürekli WhatsApp/sosyal medya kontrol etme alışkanlığı nasıl kırılır?
  • Hayata daha fazla amaç ve düzen katmak için gerçekten işe yarayan şeyler neler?

21 yaşında olup “hayatımı biraz toparlamam lazım” diyen birine ne tavsiye ederdiniz?

Biraz içimi dökmek istedim. Benzer dönemlerden geçmiş insanların deneyimlerini okumak gerçekten işime yarayabilir.

Dostum merhaba.

Sana vermek istediğim tavsiye çok net. Eğer bir yerde part-time çalışıyorsan bu işin sana uzun vadede pek bir faydası olmayacak. Büyük ihtimalle komilik veya benzeri geçici bir iş yapıyorsun ve bu tarz işlerde gidebileceğin ileri bir nokta yok. Mesela sanayide bir ustanın ya da mermer ustasının yanında çalışıyor olsan devam et derdim çünkü eline gerçek bir meslek geçerdi. Bu yüzden eğer maddi durumun elveriyorsa bu tarz geleceği olmayan işleri bırakmanı öneririm.

İngilizce meselesine gelince şu an bir meslek edinene kadar dil öğrenmeye çalışmak sana zaman kaybettirmekten başka bir şey kazandırmaz. Yurt dışına gitmeyeceksen ya da İngilizce bir bölüm okumayacaksan şu aşamada gerçekten gereksiz bir detay. Zaten günümüzde İngilizce biraz da sosyal medyada hava atma aracına dönüştü. İnglizce boş iş her zaman halledebilirisin

Eğer üniversite okumak veya polis olmak gibi bir hedefin varsa yapman gereken tek şey var. Bütün gücünle YKS sınavına odaklanmak. Şu an için sana gerçek anlamda katkı sağlayacak tek şey bu sınav. Özetle bir ustanın yanında meslek öğrenmiyorsan diğer her şeyi bir kenara bırakıp tamamen YKS derslerine kilitlenmelisin. FUL ARTI FUL YKS KAS BELKİ SUBAY ASTSUBAY FELANDA OLABİLİRİSİN

klasikbatmanabi

Yeni Üye
Dostum merhaba.

Sana vermek istediğim tavsiye çok net. Eğer bir yerde part-time çalışıyorsan bu işin sana uzun vadede pek bir faydası olmayacak. Büyük ihtimalle komilik veya benzeri geçici bir iş yapıyorsun ve bu tarz işlerde gidebileceğin ileri bir nokta yok. Mesela sanayide bir ustanın ya da mermer ustasının yanında çalışıyor olsan devam et derdim çünkü eline gerçek bir meslek geçerdi. Bu yüzden eğer maddi durumun elveriyorsa bu tarz geleceği olmayan işleri bırakmanı öneririm.

İngilizce meselesine gelince şu an bir meslek edinene kadar dil öğrenmeye çalışmak sana zaman kaybettirmekten başka bir şey kazandırmaz. Yurt dışına gitmeyeceksen ya da İngilizce bir bölüm okumayacaksan şu aşamada gerçekten gereksiz bir detay. Zaten günümüzde İngilizce biraz da sosyal medyada hava atma aracına dönüştü. İnglizce boş iş her zaman halledebilirisin

Eğer üniversite okumak veya polis olmak gibi bir hedefin varsa yapman gereken tek şey var. Bütün gücünle YKS sınavına odaklanmak. Şu an için sana gerçek anlamda katkı sağlayacak tek şey bu sınav. Özetle bir ustanın yanında meslek öğrenmiyorsan diğer her şeyi bir kenara bırakıp tamamen YKS derslerine kilitlenmelisin. FUL ARTI FUL YKS KAS BELKİ SUBAY ASTSUBAY FELANDA OLABİLİRİSİN
Eyvallah kanka

İvan sermayeff

Neptün Yolcusu
Aynı sorunlardan bende muzdaribim çok fazla sosyal çevrem yok , olanlarla da muhabbetim tam olarak doyum vermiyor beni anlamadıklarını düşündüğümden , beni anlayabilcek kişilerin nadir olduğunu düşünüyorum. Gün içinde bu fikirle dolaşırken ve 5 10 saat hiçbiriyle konuşmamışken ve artık mutsuzluk hissi gelirken hiç bi zaman sosyal biri olamicağıma karşılıklı anlayışlı oldgm arkadaşım vs olamcgna dair birisi bazen güzel bir selam veriyor içimde bir mutluluk oluşuyor , sonra bende bikaç kişiye selam veriyorm. Böyle geçen günlerim oluyor.

Sametak256

Uranüs Yolcusu
İnsan birçok farklı ihtiyacı olan bir varlıktır.
Fizyolojik ihtiyaçları(Hayatta kalma ve Üremeyle ilgili ihtiyaçları),Zihinsel ihtiyaçları(Entelektüel ihtiyaçları),Duygusal İhtiyaçları,Psikolojik İhtiyaçları,Maneviyat ihtiyacı(Varoluşunu ve Varolan birşeyleri Anlamlandırma İhtiyacı).

Kardeşim 33 yaşındayım.Benimde hayatımda bedenen birçok kişi var,fakat ruhuma dokunan kimse yok.
Bu dünyada bir şekilde varoldum ve elimden geldiğince hayata tutunmak için;beni aklen ikna edicek ve kalben tatmin edicek mantıklı gerekçeler,güçlü duygusal bir bağ kurabileceğim,beni ciddi bir şekilde motive edicek birşeyler bulmaya çalışıyorum.
Hayatımda önceliklerim(benim için anlamlı-önemli-değerli olan-sevdiğim şeyler)içerisinden yıllar içerisinde değiştirdiğim çok şey oldu.
Yıllar sonra öncelikle yapmam gereken şeyin,önceliklerimi doğru bir şekilde belirlemek olduğunu farkettim.
Önceliklerimi doğru bir şekilde belirlemek içinde,bakmam gereken yerin ''Kendim'' olduğunu anladım.

Bağımlılıklar,insanın kendinde potansiyel olarak keşfedilmeyi-ifade edilmeyi bekleyen birçok özelliği-yeteneği-beceriyi baskılar.
İnsanın normal gelişimi:Yıllar geçtikçe kendisinin daha iyi versiyonlarına ulaşması ve bu dünyada yapıcı sonuçları olan daha güzel şeyler yapması biçiminde olmalıdır.Böylesi kendisi içinde iyi olucaktır.
Aksi taktirde dünyanın en tehlikeli varlığı haline gelir.Yıkıcı sonuçları olan eylemlerin meydana gelmesinde doğrudan yada dolaylı yoldan etkisi olur.Böylesi kendisi içinde kötü olucaktır.

Dostum 33 yaşındayım.30'lu yaşlardan beridir,benim için varoluşumun anlam ve amacının ne olduğu meselesi daha önemli hale geldi.
Edinmiş olduğum hayat tecrübesi-başkalarının tecrübelerinden öğrendiklerim-araştırıp ve okuyup edinmiş olduğum bilgiler,bunların hepsini harmanlayıp kendime iyi bir anlam ve amaç nasıl meydana getiririm diye derinlemesine düşündüm-çok kafa yordum.

Ulaştığım sonuç:Bir insan,özüne uygun(insan olmanın fıtratına uygun)olan özelliklere sahipse;sahici olan birşeyler ile sahici olmayan birşeyleri ayırt edebilecek mihenk taşı misali bir idraka ve iç görüye sahip olur.
Ben öncelikle;zihin dünyamızı ve iç dünyamızı böyle bir duruma gelebilmemizi sağlayacak birşeylerle inşa etmemiz gerektiğini düşünüyorum.
Ben kendimizle alakalı sorularımızın cevabının ve problemlerimizin çözümünün kendimizde olduğunu düşünüyorum.
"Kendine İyi Bak,O Sana Rehberlik Edicektir"

Son düzenleme:

Sametak256

Uranüs Yolcusu
Kendinizi keşfetmek ve kendi anlam dünyanızı inşa etmek,hayat boyu süren,birbirini besleyen ve iç içe geçmiş iki dinamik süreçtir. Kısa bir özetle;kendini keşfetmek bir kazı çalışması,anlam inşa etmek ise bu kazıdan çıkan malzemelerle bir yuva kurmaktır.

Bu yolculukta size rehberlik edecek adımları ve bu iki kavramın derin ilişkisini aşağıda size kısa ve özetle aktarmak isterim:

1. Kendini Keşfetme Yolları (İçsel Kazı)
Kendini keşfetmek,dış dünyanın beklentilerinden sıyrılarak "Ben kimim?" sorusuna dürüst yanıtlar arama sürecidir.
    • Değerlerinizi Tanımlayın:Sizin için hayatta nelerin vazgeçilmez olduğunu bulun.
    • Gerçeklermi,dürüstlük mü,adaletmi,özgürlük mü,başarı mı,sevgimi,sağlık mı....?Hayattınızdaki davranışları nelerin yönlendirdiğini bilmek ilk adımdır.
    • Gözlemci Olun:Tetiklendiğiniz,çok mutlu olduğunuz veya derin bir öfke duyduğunuz anları not edin. Duygusal tepkilerinize odaklanın;çünkü ihtiyacınız olan veya problem yaşadığınız durumların tespiti açısından size ipuçları verir.
    • Yalnızlıkla Barışın:Sosyal medyanın ve çevrenin gürültüsünü kapatıp,sadece kendi düşüncelerinizle başbaşa kalabileceğiniz sessiz zamanlar yaratın.
    • Sınırlarınızı Test Edin:Konfor alanınızın dışına çıkın.Hiç denemediğiniz faydalı birşeyler yapmaya çalışın. Yeni bir dil öğrenin,estrüman çalmayı öğrenin vesaire. İnsan en çok zorlandığı veya hayret ettiği anlarda kendini daha yakından tanır.

2.Kendi Anlam Dünyanı İnşa Etme Yolları (Mimari Süreç)
Anlam,gökten zembille inen bir şey değildir;sizin tarafınızdan aktif olarak üretilir. Viktor Frankl’ın da belirttiği gibi,insan hayatına anlamı kendisi katmak zorundadır.
    • Sorumluluk Alın:Seçimlerinizin ve bu seçimlerin sonuçlarını üstlenmesini bilin. Kurban rolünden çıkmak,kendi hikayenizin yazarı olmanın ilk şartıdır.
    • "Neden" Sorusunu Sorun:Yaptığınız şeyleri, sürdürdüğünüz ilişkileri neden hayatınızda tuttuğunuzu sorgulayın. Bunlar sadece alışkanlık mı,yoksa sahici bir anlam ve amaca hizmet ediyorlar mı?
    • Bağ Kurun ve Katkı Sağlayın:Anlam dünyası sadece "ben" ilede kurulamaz. Diğer insanlarıda işin içine katmanız lazım. Diğer insanların anlam ve amacınıza her halükarda katkısı olucaktır. İnsanlardan negatif ve pozitif ne gelirse gelsin;zihninizde ve iç dünyanızda inşa ettiklerinizle değerlendirip onlardan anlam ve amacınıza hizmet edecek birşeyler muhakkak çıkaracaksınızdır.

Kendini Keşfetmek ile Anlam İnşası Arasındaki İlişki
Bu iki kavram arasında döngüsel ve organik bir ilişki vardır.
Biri olmadan diğeri eksik kalır.

Döngü Şöyle İşler:
Kendinizi keşfettikçe(örneğin adalete çok önem verdiğinizi fark ettiniz),anlam dünyanızı bunun üzerine kurarsınız(hak savunuculuğu yapmak veya adil bir lider olmak). Bu anlam doğrultusunda yaşadıkça,daha önce bilmediğiniz yeni yönlerinizi keşfedersiniz. Yani keşif anlamı doğurur,anlam ise keşfi derinleştirir.

''İnsan için iki tane doğum günü vardır;Biri annesinin onu doğurduğu gündür.Diğeride niçin doğduğunu bulduğu gündür.'' (Mark Twain)

shape1
shape2
shape3
shape4
shape5
shape6