Ya vallahi özgüven için yapılacak en iyi şey toplumun içinde olmak. Ben şu an lise son sınıfım, bundan 2 sene önce bir otelde staja gittim ve orada tam 4 ay çalıştım. Gittiğimde ezilen, üzerine iş yıkılan, özgüvensiz bir tiptim. 4 ay sonra oradan çıktığımda ise bambaşka biriydim. Çünkü ben otelde o stajı yaparken yani sürekli insanlarla iç içeydim, sürekli turistlerle iletişim halindeydim, restoran müdüründen sonra en iyi İngilizce bilen bendim zaten. Daha sabah restorana gelen adama günaydın diyemiyordum utangaçlıktan, daha sonra yavaş yavaş açıldım. Turistler haricinde sessizim diye bana bağıran, beni ezenler vardı otelde. Yani bu ezilmeler bir müddet devam etti, daha sonra artık yani sesimi çıkartmaya başladım baya. İnsan böyle şeyleri fazla yaşadıkça en sonunda o tahammül bitiyor ve patlıyorsun, bana öyle oldu. Benden 12 yaş büyük bir kadın vardı, geldiği günden beri benle uğraşıyordu, en sonunda patladım ona ve yani özgüven gelişimimin ilk aşaması bence oydu. Onun haricinde benimle çok uğraşan, sürekli açığımı arayan bir müdürüm vardı, adam ne dese birşey diyemeyip devam diyordum. Yani boşları hızlı alıyorum, adam gelip yavaşsın diyor. Yukarıya yemek çıkarıyoruz, kendisi 3 yemek sayıyor yukarı çıkıyoruz 2 sayıyor diyor niye saymadın. Manyağın teki, en son gene böyle birşeyler derken onunlada bir tartışma yaşadım. Ben nasıl o adamı karşıma alıpta tartışacak özgüvene bir anda sahip oldum mesela ben bile hayret ediyorum
Yani sen kızlara karşı utanma problemim var demişsin ama bunların hepsi özgüvene dayanıyor, özgüvenide geliştirmek için toplumun içinde olmalısın, konuşmayı denemelisin. Ben yukarıda anlattığım o hayatımın en lanet 4 ayını yaşayarak çok iyi bir tecrübe ve özgüven sahibi oldum. Stajda gün sayıyordum ''Az kaldı, şunun şurasında 2 ay sonra bitiyor'' diye diye kafayı yemiştim artık. Ama diyorum ki iyi ki öyle kötü bir yere düşmüşüm, özgüvenimde artış oldu, iş hayatında insanları tanıdım baya tecrübe sahibi oldum.
Yani kısaca toplumun içinde olmaya çalış, sessiz kalma. Bildiğin bir konudan sohbet etmeye çalış. Bak ben mesela havacılık meraklısı bir insanım, ortamlarda konu açacağım zaman genelde havacılık gibi çok bilgi sahibi olduğum konulardan açıyorum ve sohbet akıp gidiyor. En önemli şey bildiğin bir konunun olması, eğer yoksa oluştur çok basit. Ama yani eğer çalışma şansın varsa bence bir yerde 3 ay bile olsa çalış, iş deneyimi çok şey katıyor insana. Kendi paranı kazanmanın haricinde o çalışırken yaşadığın sorunların sana kattığı özgüven yani kesin deneyimlemen gerek.
Hani yukarıda arkadaşlar çeşitli öneriler vermişler dil öğren, spor yap şeklinde. Ama yani bu öneriler tek başına hiçbir işe yaramıyor, benim anlattığım tarzda bir tecrübe edinmenin sana emin ol çok yararı olur. O stajı yapmamış olsam emin ol ben şu an gene eski özgüvensiz bendim. Benim İngilizcem çok iyidir, yıllardır Ney üflüyorum, son 1 yıldırda sporla uğraşıyorum. Ama benim özgüvenimi 0 dan 100 e fırlatan şey şu anlattığım olaydır.
Son olarak şunu ekleyeyim, yani karşındaki insanın erkek ya da kız olsun senden bir farkı yok. Karşındaki kız barbara palvin kadar güzel olabilir, ama sonuç olarak baktığında sende insansın o da insan, bunu aklından çıkarmazsan kızlarla daha rahat konuşacağından emin olabilirsin.