Son Paylaşımlar

Sitemize Hoşgeldiniz NeverFap Türkiye

Bize katılmak için kayıt olabilir veya giriş yapabilirsiniz.

Forum Rehberi >>>

Neverfap Türkiye Forum kurallarını öğrenmeniz ceza almanızı engeller. Kurallarımızı okuyunuz. Sağdaki simgeye tıklayarak gidebilirsiniz.

Yönetimle İletişime Geç >>>

Sitemizi kullanırken yaşadığınız sorun ve önerilerinizi yöneticiler ile paylaşabilirsiniz. Sağdaki simgeye tıklayarak gidebilirsiniz.

Kekemeli̇k?

godsoexlance

Yeni Üye
Katılım
19 Ağu 2023
Mesajlar
1
Tepki puanı
1
Puanları
1
Ben yaklaşık 6 yaşımdan 19 yaşına kadar kekemelik sıkıntısı çeken biriyim. Sebebini tam olarak bilmiyorum bazen çok iyi konuşurken bazı zamanlar çok takılıyorum. Aynaya karşı kendimle münazara yaparken kendi kendime hiç takılmadan saplıyorum mesela :D Ama markette en ufak "çamaşır filesi geldi mi?" derken söyleyemiyorum.

Eğer ki nörolojik olsa her kelimede her zaman takılırdım gibime geliyor ama arada çok iyi konuşmam bu sorunu kendi içimde devleştirdiğim düşüncesini aklıma getiriyor. Daha önce bu durumu yaşayan var mı? veya hâla kekemelik çeken varsa yorumda aydınlatabilir mi ne gibi şeyler deniyorsunuz terapi aldınız mı? Bazen diyorum bu olay tamamen kendi içinde üzerine gitmeden çözülmez bazen de çözümü yok bu bloklar hiç kalkmayacak gibi geliyor.

Kekemeliğin getirdiği sosyal fobiler yüzünden pmo bataklığına 5. sınıfta düştüm ve yıllarca her gün bu içeriklere maruz kaldım. Konuşmamı bozan şeylerin içinde bunun da olduğunu düşünüyorum.


Şuan 14. gündeyim. Düzenli spora başladım, sıkı bir diyet uyguluyorum, uyku saatlerimi düzelttim, her gün sabah 05.00 civarı koşu pistinde bisiklet sürüyor veya koşuyorum, ağırlık çalışmaya başladım, bir süredir diksyon çalışıyorum.


Aranızda kekemelik yaşayan veya geçmişinde yaşamış birileri varsa yoruma gelebilir birlikte bir çıkar yol aramaya çalışırız.
 
Katılım
22 May 2022
Mesajlar
38
Tepki puanı
47
Puanları
21
Kendinle konuşurken bir sorunun ortaya çıkmaması fakat markette veya kamusal alanda herhangi bir insana karşı konuşurken meydana gelmesi psikolojik sebeplerle açıklanabilir. Özgüvenin nasıl ve anksiyetenin var olup olmaması yanıtlanması gereken öncelikli sorular zira anksiyeteyle tetiklenen bir durum da söz konusu olabilir.
 

kleopatra

Yeni Üye
Katılım
19 Ağu 2024
Mesajlar
11
Tepki puanı
2
Puanları
3
Merhaba dostum bende 4 yaşımdan beridir kekemeyim sana şunu söyleyebilirim bu kekemeliği haplarla ilaçlarla azaltabilirsin ancak bu geçici bir yöntemdir kekemelikte kalıcı bi çözüm hiç bir zaman göremedim dışarda tonlarca dil terapisti var ama onlara inamıyorum tamamen para tuzağı olduğunu düşünüyorum çünkü araştırdığımda baktığımda ameliyatla vesayre veya tedavilerle kalıcı bir çözüm bulamadım hiç bir yerde ama yakın zamanda bir dil terapistine para yığmayı düşünüyorum (seans ücretleri 750-1.000TL arası) :)

Onun dışında kendinle barışık olmaya çalış eğer bana dm den ulaşırsan kekemelik hakkında forumlar var atabilirim sana ek olarak kendini zorlamazsan kekemeliğin azalmaz mesela benim yaş ilerledikçe azalıyor 4 yaşımda bir isim söyleyemiyordum bile ama şimdi ise çok az takılıyorum çevrende bir süre sonra seni kabulleniyor, yani kafaya takma geçer olayı burda tam oluyor zaten alışmışsındır

ama dil terapistlerini dene bende deniyeceğim diyafram nefesi ile alakalı teknikleri varmış
 

King Elessar

Satürn Yolcusu
Katılım
14 Eyl 2023
Mesajlar
151
Tepki puanı
309
Puanları
91
Liseden en yakın arkadaşım da kekemeydi. Lisenin başındaki ve sonundaki hâli arasında dağlar kadar fark vardı. En yakın arkadaşım kekeme olduğu için baya araştırma yapmıştım. Kekemeliğin çok büyük oranda genetik olduğu düşünülüyor. Yani ani bir korku, travma yaşamak kekemeliğin asıl nedeni değil.
Ağır bir kekeme birininki nörolojik, daha az takılan birininki kesinlikle psikolojiktir diyemeyiz. Evet, kendini buna koşullarsan psikolojik olarak belki de takılmaların artabilir ama tam olarak tespit edebilmek mümkün değil. Bir araştırmada, kekeme bireylerin dopamin bölgesinde farklılık olduğunu okumuştum. Tam olarak hatırlamamakla birlikte, dopamini baskılayan ilaçların şans eseri bir kekeme bireyde bariz bir şekilde takılmalarını azalttığını okumuştum. Fakat ilaç yüzünden ciddi yan etkiler yaşamıştı.
Kısacası, tam olarak tedavisi hâlâ mümkün değil. Bazı devlet hastanelerinde dil ve konuşma terapistleri oluyor, psikiyatriden randevu alıp oraya yönlendirmesini isteyebilirsin.

Haddime değil ama birkaç tavsiye vermek isterim:

En önemli noktalardan biri göz teması olduğunu düşünüyorum. Arkadaşımda da diğer kekeme olan kişilerde de gözlemim, kesinlikle göz temasını kaçırınca daha çok takılmaları. Benle ya da sınıftan başka arkadaşımla konuşurken çok iyi göz teması kurup neredeyse hiç takılmazdı fakat öğretmenle göz teması kurmakta çok zorlanırdı. Hâliyle de çok daha fazla takılırdı. No fap, göz temasını daha iyi kurmakta kesinlikle yardımcı olacaktır.
Egzersiz olarak, aynada kendinle göz temasını kurup konuşma pratiği yapabilirsin. Dudak veya dil tembelliği yaşıyor olman da olası. Ağza kurşun kalem alıp tekerleme, diksiyon metinleri okumanın bir nebze yararı olacağını düşünüyorum. Çünkü kekeme bir birey, yaşadığı sıkıntılardan dolayı ister istemez kendini izole ediyor. Hâliyle normal bir insana göre çok daha az konuşuyor, bu egzersiz en azından bunun için iyi olabilir.

Takıldığın kelimeleri gün içinde daha çok kullanmaya çalış. Örneğin arkadaşım b,d,t gibi kelimelerde çok zorlanırdı ve benimle bunlarla başlayan kelimeleri daha çok kullanırdı, bir nevi pratik yapardı. Yani seni en çok zorlayan kelimeleri bile isteye kullanıp, bu kelimelerin seni zorlamadığını beyne yavaş yavaş alıştıracaksın.

Diyafram nefesi üzerinde de çalışman faydalı olacaktır. Örneğin bir çalışmada bir doktor, kekeme bireyin hızlı bir şekilde nefes alıp birden konuşmaya çalıştığında rahat konuşabildiğini söylüyordu. Fakat bu doğal olarak akıcı bir konuşma sunmayacağı için kalıcı bir çözüm olmayacaktır. Nefesini verip konuşman ve nefesini daha çok kontrol edebilmen, konuşmanda yarar sağlayacaktır.

Özgüvenini bir şekilde arttırman gerekiyor. ''Düzenli spora başladım, sıkı bir diyet uyguluyorum, uyku saatlerimi düzelttim, her gün sabah 05.00 civarı koşu pistinde bisiklet sürüyor veya koşuyorum, ağırlık çalışmaya başladım'' bunu devam ettirirsen kesinlikle iyi sonuçlar aldığını göreceksin. Vücut geliştirme özelinde konuşmak gerekirse, uzun süre yapmış istediğin kişiye sorabilirsin. İyi vücuda sahip olmanın onların özgüvenini arttırdığını söyleyeceklerdir. Spor salonuna gitmiyorsan imkânın varsa kesinlikle gitmeni öneririm. Dediğim gibi ne kadar kendini insanlardan izole edersen o kadar kötü, bol bol konuşma pratiği yapman ve sosyalleşmen gerekiyor.

No fap yapmak özgüveni arttırdığı için, diksiyonunu geliştirmede kesinlikle yararı olacaktır. Bizzat bu durumu ben de yaşıyorum ve uzun süre süreçte olan kişiler de hak verecektir. Bir şeyi söylerken düşünmüyorsun, kelimeler ağzında akıp gidiyor. Kelime dağarcığını geliştirmen için kitap okumak da yararlı olur. Çok zorlandığın kelimeyi söyleyemediğin bir durum olur, farklı kelimelerle hemen durumu telafi edebilirsin.

Kekemelik çok yaygın bir şey değil ve toplum maalesef birçok durumda olduğu gibi bu durumda da bilinçsiz. Kekeme biri, bir kelime aklına gelmediği için takılmıyor. O kelime onun beyninde dönüp dolaşıyor fakat dile getiremiyor. Yani takıldığında onu düzeltmeye çalışmayın. Bu, onlar için çok özgüven düşürücü bir hareket. Kekeme birey, heyecanlandığı için kekelemiyor. Bunun altında yatan sebep hâlâ tespit edilebilmiş değil. Heyecanlanması sadece o an daha çok takılmasına sebep verir. Sizin ona ''heyecanlanma, rahat ol'' demeniz, onu rahatlatmayacaktır.
Kekeme bireyin dudaklarına değil, gözlerine bakın ve göz teması kurun. Dudaklarına bakmanız onun daha çok takılmasına sebep verebilir.
 

izleyici1

Yoda
Katılım
13 Tem 2020
Mesajlar
516
Tepki puanı
754
Puanları
160
bir arkadaşa kekemeliğini sormuştum
çocukken babasından tokat yedikten sonra böyle olduğunu söylemişti
o anda çok kormuş ve böyle olmuş
şu an babanı seviyormusun dedim evet dedi
anladığım kadarıyla
çocukken yaşanılan ani bir travma kalıcı oluyor
 
shape1
shape2
shape3
shape4
shape5
shape6
Üst