KENDİME NOTLAR
ortada faydalı bir şey var ve iki ihtimal söz konusu biri bugünden itibaren hiçbir plan yapmadan o işe direk başlamak, diğeri ise bugün boyunca her detayı düşünüp planlayıp yarın başlamak.
ben genelde ikinciyi tercih ederim, peki bunun faydalarını gördüm mü ? tabii ki de hayır. peki neden?
çünkü hayat benim yaptığım plana göre işlemez. bir planı isterseniz bir gün isterseniz bir hafta yapın illa bir eksiklik çıkacaktır. ancak mükemmelliyetçilik bir eksiklik çıkmamalı şeklinde bir beklenti oluşturur. bunun sonucunda planda bir kusur ortaya çıktığında her şeyi baştan yapmalısınız ve önceki yaptıklarınız çöp oldu. işte bu da hem eylemsizliğe yol açar hem de insanın hem bir şeyler yapıp hem de tüm yaptıklarım çöp oldu demesine. işte bu da çok tehlikeli bir şey. çünkü beynin emek verdi emek verdi, aldığı yanıt ne? çöp. o zaman sana artık bu işi yapman için gerekli dopamini sağlamaz. işin başına oturmak her zamankinden daha da zor olur.
bir başka neden ise korkudur. insan konfor alanında kalmak ister ve yeni şeyler yapmaktan korkar. bu yüzden bugün yapabileceği şeyleri yarına erteler. halbuki korku çarpık bir düşüncedir. çünkü korkuya varma yollarımız çarpıktır.
korkunun nedenlerinden biri tecrübe diğeri ise tecrübesizliktir. aslında ne kadar zıt şeyler değil mi? ama aynı sonuca yol açabiliyorlar.
belirsizlik tecrübemiz olmayan konularda ortaya çıkar. ve belirsizlik korku yaratır. insan o belirsizliği sürekli üstüne düşünerek, hakkında planlar yaparak gidermeye çalışır. bu şekilde korku biraz azalır ve işe başlarız.
tecrübe kaynaklı korkunun kaynağı ise öğrenilmiş çaresizlik. bu da bir çeşit tümevarımla gelen yanlış bir akıl yürütmeden kaynaklanır. derler ya hep yüz kere düşsen de kalk diye. işte burdaki kalkmayı engelleyen tam olarak bu korkudur. daha önce kalktın da noldu der. peki cidden öyle midir?
öyle değildir. en basitinden kendimden örnek vereyim. 4 yıldır onlarca belki yüzden fazla kez kez nofap denemelerimden en güzelini şu an yaşıyorum mesela. denemeyi bırakıp bu son denemeyi yapmasam nolacaktı? birçok güzel deneyimden eksik kalacaktım.
korku ve mükemmelliyetçilik, bir insanın ortaya güzel ürünler koymasındaki en büyük engellerden. ikisi de konfor alanında kalmayı sağlıyor. biri seni sıkıntıyla yüzleşmekten koruyor, diğeri ise seni en az sıkıntıya gireceğin yoldan hedefine ulaştırmayı vadediyor.
peki sıkıntı çekmek bu kadar kötü bir şey mi, neden sıkıntılarla barışık değiliz? hedefe ulaşma yolunda çekilen sıkıntılar bizi asıl geliştiren şeyler değiller midir? evet öyleler.
oğlum recai , hedefine ulaşma yolunda karşına çıkan zorlukları pürüzleri kusurları kabullen. ve bunları sevgiyle kucakla. hepsini birer birer aştığında sana bir şeyler katacaklar. ne katacaklar bilemeyiz. ama şunu bilebiliriz. sen korkup kaçtıkça , konfor alanında oturdukça, yerinde sayacaksın. hatta sürekli değişim gösteren çevrenin yanında, geride kalacaksın.
işte bu yüzden, hiçbir kaygı gütmeden , beklentiye girmeden işin ne olursa olsun yap. sadece yap ve gerisine karışma.