Arkadaşlar öncelikle herkese merhabalar. Total testosteron ölçümü yaptırdım. Yaptırdığım yerden taşındım ondan dolayı doktora gidemiyorum. Yapılan ölçüde total testosteron seviyem 152.5 µg/L çıktı. Referans aralığında ise Referans yazıyor yani bir aralık verilmemiş. Internette ise hep ng/dl şeklinde ölçümler yapılmış. Benim değerim nasıl bilen varsa, yardımcı olursa sevinirim.
Hocam sizin değeri gptye sordum, µg/L (mikrogram / litre)yi, ng/dl (nanogram / desilitre)ye dönüştürdü. Değerlendirme yaptı bir de. Tabi ne kadarı doğru ne kadarı yanlış orası meçhul ama geneli doğrudur heralde. Değerlendirme sonucu: ↓
152,5 µg/L (yani yaklaşık 15 250 ng/dL) testosteron değeri çok yüksek kabul edilir ve sağlıklı bir seviye değildir.
---
Normal Testosteron Aralıkları
Erkeklerde (18 yaş ve üstü) tipik aralıklar:
American Urological Association (AUA): 300–1000 ng/dL
Genel laboratuvar referans aralığı: 250–1100 ng/dL, ortalama ~630 ng/dL
Yaş grubuna göre normative değerler (AUA’nın orta üçtebir tanımıyla):
20–24 yaş: 409–558 ng/dL
25–29 yaş: 413–575 ng/dL
30–34 yaş: 359–498 ng/dL
35–39 yaş: 352–478 ng/dL
40–44 yaş: 350–473 ng/dL
Baptist Health gibi bazı kaynaklar:
Yetişkin erkeklerde normal aralık: 300–1000 ng/dL
---
Değerinizi Değerlendirmek
Sizin değerinize göre (~15 250 ng/dL):
→ Bu, normal aralığın çok üzerinde. Hemen hemen tüm kaynaklarca kabul edilen normal sınırların (maksimum 1000 ng/dL) yaklaşık 15 katı fazla.
Yani bu seviye normal ya da sağlıklı bir testosteron seviyesi değildir.
---
Ne Anlama Gelebilir?
Bu kadar yüksek bir testosteron seviyesi genellikle nadirdir ve bazı durumlarla ilişkilendirilebilir:
Anabolik steroid kullanımı gibi dışardan hormon alımı
Androjen salgılayan bazı tümörler (örneğin testis, adrenal bez veya yumurtalık kaynaklı)
Laboratuvar hatası ya da yanlış birim çevirisi olayı
Ancak, bu sadece genel bilgi. Netlikle değerlendirebilmek için:
1. Kontrol testi yaptırmak (özellikle sabah saatlerinde yapılan testi doğrulamak)
2. Hormon profilinde doktorunuzla birlikte tam değerlendirme yapmak (örneğin serbest testosteron, SHBG, LH, FSH gibi diğer hormonlar da önemli olabilir)