Son Paylaşımlar

Sitemize Hoşgeldiniz NeverFap Türkiye

Bize katılmak için kayıt olabilir veya giriş yapabilirsiniz.

Forum Rehberi >>>

Neverfap Türkiye Forum kurallarını öğrenmeniz ceza almanızı engeller. Kurallarımızı okuyunuz. Sağdaki simgeye tıklayarak gidebilirsiniz.

Yönetimle İletişime Geç >>>

Sitemizi kullanırken yaşadığınız sorun ve önerilerinizi yöneticiler ile paylaşabilirsiniz. Sağdaki simgeye tıklayarak gidebilirsiniz.

Yaklaşık 4 yıldır farkındayım ve mücadele ediyorum.

marshalcosby

Yeni Üye
Katılım
6 Mar 2021
Mesajlar
5
Tepki puanı
6
Puanları
3
Merhaba sevgili neverfapciler,

Yaklaşık 13-14 yıldır PMO bağımlısıyım ve son 4 yıldır bunun farkına vardım ve mücadele etmeye çalışıyorum. Bu süreçte birçok denemem oldu. En çok 50 gün civarı sürdü ve onun dışında ortalama 30 günden sonra geri PMO'ya döndüğüm denemelerim oldu.

Bence bu birçok bağımlılıktan daha tehlikeli ve başa çıkması daha zor. Sinan Canan'ın konuyla ilgili bir Youtube videosunu izlemiştim. Mastürbasyon sonucu ortaya çıkan boşalma hissinin evrimsel bir altyapısı olduğundan dolayı PMO'yu bırakmak daha da zor olabilir. Örneğin sigara bağımlılığında beynin uyuşması yoluyla bir tatmin söz konusuyken PMO'da hem beyinsel hem fizyolojik bir anlık tatmin olma söz konusu.

İlk forum gönderimi paylaşmadan önce 3-4 gün forumu anlamak amaçlı sadece konulara baktım, gönderileri okudum. Burada güzel bir sinerji yaratılmış, insanlar kendi deneyimlerini paylaşıyor ve bir yandan çeviriler ve akademi yoluyla bilimsel bilgiler de verilmeye çalışılıyor.

Kendi sürecimle ilgili konuşmak gerekirse şu an 4 Marttan itibaren başladığım yeni bir süreç içerisindeyim. Bu 4 yıllık fark etme sürecinde konuyla ilgili birçok okuma ve izleme yaptım. Aslında modern insanın tek bir bağımlılığı yok maalesef (akıllı telefonlarımız, yeme alışkanlıkları, sigara-alkol vb.). Belki bizim gibiler için başarılması en zor olanın PMO olduğu aşikar ancak kendimde gözlemlediğim PMO'yu bırakmaya karar verip yeni bir sürece başladığımda bir süre sonra diğer bağımlılık denecek şeylerin fazlaca artması ve bir yerden sonra geri PMO'ya dönüş. Bu yüzden en zoru olan külliyen bir vazgeçme işine girmek daha iyi gibi gözüküyor. Burada da yerine koyacak şeyler bulmak (iş, hobi, spor vb.), güçlü bir hayat amacına sahip olmak önemli gözüküyor. Bunların dışında yoksunluğun ortaya çıkardığı krizler, baş ağrıları, beyin sisleri vb. olacak. Önemli olan böyle bir işe bir daha girişmemek.

Bugün itibariyle 6. günümü tamamladım (PM Mod). İlerleyen zamanlarda gelişmemi buradan sizlerle paylaşmak istiyorum ve bu arada öğrendiğim yeni bilgileri de. Aslında aklımda birçok şey var ama sürece yaymayı ve yeri geldiğinde bahsetmeyi tercih ederim. Özetle şunu söyleyebilirim ki PMO insanı uzun vade de pişman eden, potansiyelini gerçekleştirmesine engel olan bir bağımlılık.

Bitirmeden iki sorum var:
- Süreç içerisinde PMO'suz devam ederken beynin kısa vadeli mutluluk hormonlarını çok istediği anları nasıl aşıyorsunuz?
- Bağımlılığın yerine başka bir şey koyma işini nasıl başarıyorsunuz? Bir yerden sonra sıkıcı gelmiyor mu?

Buraya kadar okuduğunuz için teşekkürler. Umarım bu başarıya ulaştığım denemem olur. Dediğim gibi ilerlememi günlük olarak paylaşmaya çalışacağım.
 
Son düzenleme:

Black Rose

Admin/Üst Düzey Moderatör
Üst Düzey Moderatör
Katılım
5 Kas 2020
Mesajlar
1,085
Tepki puanı
2,933
Puanları
180
- Süreç içerisinde PMO'suz devam ederken beynin kısa vadeli mutluluk hormonlarını çok istediği anları nasıl aşıyorsunuz?

Başka bir kısa vadeli dopamin hazzı veren işi yaparak. Bu sevdiğin bir yiyeceği yemek olabilir, kahve içmek olabilir, sigara içmek olabilir, oyun oynamak olabilir... Ancak ölçülü ve kontrollü yapmalısın.
Ya da gelen krizi tamamen görmezden gelerek yaptığın, yapacağın işe odaklanabilirsin veya izleme imkanın bulunduğun ortamdan hemen ayrılabilir ailenin yanına gidip muhabbet edebilirsin, buna o sırada imkanın yoksa balkona çıkıp derin nefesler eşliğinde sakinleşirsin. Forumda "Kriz anlarında neler yapılabilir" adlı yazı var, oradan da öneri alabilirsin.
 

marshalcosby

Yeni Üye
Katılım
6 Mar 2021
Mesajlar
5
Tepki puanı
6
Puanları
3
Selam arkadaşlar,

Bugün 10. günümü tamamladım. Küçük krizler yaşadım diyebilirim.

Bu bağımlılığımla birlikte diğer bağımlılıklarıma da dikkat etmeye çalışıyorum. Bildiğiniz gibi bizim neslin en büyük sorunlarından biride akıllı telefon bağımlılığı ve sadece biz değil yaşlı kişilerde farkında olmadan bundan muzdarip. Tüm sosyal medya hesaplarımı kapattım yerine yararlı olabilecek uygulamalar yükledim. Netflix'te yayınlanan sosyal ikilem belgeselini izleme şansınız olursa orada insanların nasıl telefonlara bağımlı olduğu konusu işleniyor.

Daha çok kitap okumaya çalışıyorum. Şu an dünyaca ünlü kişisel gelişim kitaplarını okuyorum. Günlük spor yapmaya çalışıyorum ve sporla birlikte yeme içmeye de dikkat ediyorum. Black Rose 'un cevabında söylediği gibi ölçülü ve kontrollü şekilde bir şeyler içiyorum, telefonumda oyun oynuyorum vs.

Belli bir denge gözetilerek ilerlemek en iyisi sanırım. Birinci mücadele ettiğimiz şey PMO. Onda daha sıkı kurallarla ilerleyip diğer bağımlılıklar konusunda yine kararlı ama daha hafif bir program uygulamak baskıyı azaltır diye düşünüyorum.

Birçok öneri videosu izledim ve uzmanlar PMO'yu bırakma kararı verdikten sonra yerine koyacak ve sizi sürekli heyecanlı tutacak bir hedefinizin olması gerektiğini söylüyorlar. Ben böyle bir hayat amacı şu anda hayatımda belirlemiş değilim. Böyle bir hayat amacı olan ve bunun sürekli heyecanın duyan arkadaşlar var mı içimizde? Varsa nedir?
 

marshalcosby

Yeni Üye
Katılım
6 Mar 2021
Mesajlar
5
Tepki puanı
6
Puanları
3
tekrar merhaba,

13. günümde sürecime devam ediyorum.

- Sosyal medya kullanmıyorum.
-Her gün düzenli spor yapmaya çalışıyorum (40 dk. - 1 saat arası yürüyüş, koşu gibi sporlar)
- Bol kitap okuyorum ve sadece okumamayı okurken notlar çıkarmayı ve geri dönüp onlara bakmayı öğrendim.
-Çok fazla abur cubur yemiyorum ve internetten bulduğum güvenilir bir diyet programına devam ediyorum.
- PMO'ya hiç bulaşmamaya çalışarak direkt dopamin etkisi yaratacak diğer şeylere daha az zaman harcıyorum.

Bazen krizler gelebiliyor. PMO'nun P'si olmasada tetikleyicilerle karşılaşabiliyorum. Başın ön kısmında ağrı oluyor son günlerde ama odaklanmam daha iyi diyebilirim. Bana yakın günlerde olan arkadaşlarda durum ne merak ediyorum doğrusu?
 
shape1
shape2
shape3
shape4
shape5
shape6
Üst