Neverfap yapmak, en düşük ihtimalle bile sana bir şey kazandırmasa da senden bir şey götürmez. Seni eksiklere sürüklemez, aşağı da çekmez; bütüncül açıdan dengeye getirir. Bıraktığın anda, terazide daha önce ağır basan tarafı hayatından çıkarmış olursun. İlk haftalarda yaşanan etkiler “ilk hafta böyleyse sonrası nasıl olur kim bilir” hissi uyandırsa da, bir noktada bu durum sabitlenir. Buna katılıyorum.
Ani yükselme hissinin de bir negatifi vardır: bağımlılığın yarattığı uyarım ortadan kalktığında yaşanan düşüş. Bu ikisi birlikte ele alındığında bir bütünlük oluşur. Yani fap yaptığında bir düşüş yaşarsın, ardından tekrar bir yükseliş gelir; fakat bu yükseliş seni ileri taşımak için değil, sadece eski dengeye geri getirmek içindir. Bu yüzden ilk haftadan sonra genellikle düşüş yavaşlar.
Bir diğer önemli konu da “fayda” kavramını nasıl algıladığımızdır. Fayda dediğimiz şey geçici etkiler mi, yoksa ruhsal dönüşüm sağlayan kalıcı etkiler mi? Buna karar vermek gerekir. Nofap yapanların fayda gördüğüne inanıyorum; ancak bu fayda çoğu zaman “yüksek enerji, coşku, motivasyon” gibi yükseltici etkiler olarak yorumlanıyor. Oysa fayda algımızı yeniden gözden geçirmeliyiz.
“Nofap yaptım, hayatım mahvoldu” diyenler de çıkıyor. Aslında burada olan şey, bastırılmış benlikle yüzleşmektir. Kişi kendini depresif, huzursuz ya da kafası karışmış hissedebilir. Nofap yapan insan daha uyarılmış hale gelir; bu sadece cinsel anlamda değil, genel olarak böyledir. Çünkü daha önce bir tür uyuşturucu etkisi yapan uyaran ortadan kalkmıştır. Bu durum, narkozun etkisi geçince hissedilen acıya benzer.
Elbette nofap tek başına insanı gerçekle yüzleştirmez. Eğer PMO bağımlılığını bırakıp diğer gizli bağımlılıklarını sürdürüyorsan, bu dönüşüm gerçekleşmez. Etkiler ya çok zayıf hissedilir ya da hiç hissedilmez. Nofap’in fizyolojik etkileri ölçülebilir; fakat metafizik, manevi etkileri ölçülemez. Bu yüzden anlatıcıların çoğu ruhsal boyutu değil, fiziksel tarafı anlatır ve “nofap yaptım ama enerjim artmadı, daha mutsuzum” gibi yorumlar yapar.
Oysa işin manevi kısmına bakıldığında tablo farklıdır. Dünyevi fayda elde etmeyebilirsin; hatta kızlar senden uzaklaşmış gibi hissedebilirsin. Ama bu, manevi olarak yükselip dünyevi olarak yalnızlaşmanın bir sonucudur. Ayrıca herhangi bir bağımlılığı bırakmak, irade kontrolünü güçlendirir. Eğer bu olmuyorsa, hayatını bütüncül şekilde düzenlememişsindir. Kaygan zeminde araba sürülmez; önce altyapıyı düzeltmek gerekir.
Nofap yapıyorsan diğer alanlarda da kendini düzeltmek zorundasın. Sadece irade zorlamasıyla yapılan nofap insanı yıpratır. Asıl değişim, mentalitenin dönüşmesidir. Kadınları obje olarak görmemeye başlarsın. Ama “nofap yapıyorum” deyip tetikleyicilere maruz kalmaya devam edersen verim alamazsın. Uyaranın kıyısında dolaşıp kontrolsüz bir güç hissediyorsan, bu senin sorumluluğundur ve çoğu zaman vizyon eksikliğinden kaynaklanır.
Nofap sana bir kapı açar. Fap yapmaya devam etmek ise ilk bakışta küçük görünen ama zamanla seni içten içe mutsuz eden ve hayatını yıpratan bir sürece dönüşebilir. Bağımlılık bağımlılıktır; küçüğü büyüğü olmaz. “İşe yaramadı” diyerek geri dönmek, aklını kiraya verip kontrolü nefse bırakmaktır.
Nofap, diğer bağımlılıklar gibi, kardeş bağımlılıkların da önünü keser. Aksi halde kişi kendini “masumca bakıyorum” diye kandırır; sonra bakış konuşmaya, konuşma saplantıya, reddedilme ise daha karanlık davranışlara dönüşebilir. Elbette bunlar herkes için kaçınılmaz değildir; ancak bağımlılık sürdükçe bu ihtimaller artar. Bu yolda kalıcı olarak sağlam kalan kimse yoktur; fark etmiyorsa vicdanı körelmiştir. Bağımlılıklar kalbi karartır, ruhu köreltir. İnsan neyi seçerse zamanla ona dönüşür.
Bir kere yapmak insanı rezil hissettirmeyebilir; ama bunu yapanların kaçı bir kerede kaldı? Çoğu daha fazlasını arzuladı. Bu arzunun çekim gücü kaçınılmazdır. Bir kereler çoğalır, orada kalmaz. Biz sadece önümüzdeki 3–5 yılı değil, 30–40 hatta 50 yıl sonraki hayatımızı da konuşuyoruz.
Bu camiada yapılan en büyük hata, tek yönlü ya da eksik düşünmektir. Nofap sadece “fayda almak” için yapılmaz; mentalitenin değişmesi için yapılır. Nofap yapacaksın ama aynı zamanda beslenmene, maneviyatına ve sosyal ilişkilerine de dikkat edeceksin. Ancak o zaman gerçek fayda ortaya çıkar.