Kafanı boşaltacak işlere yönel. Gün içinde ne yapıyorsun? Evde misin hep? Eğer böyle standart, monoton, tekdüze hale gelmiş bir yaşamın varsa -ki pandemi buna mecbur etti- %70 bundan kaynaklanıyor. Ha ne yapacağım diye soracak olursan eğer, doğaya çıkabilirsin, arkadaş-eş dost ile görüşebilirsin, spor yapabilirsin... Uzar bu liste. Spor olarak, basketbol ya da bisiklet sürmeyi önerebilirim. Özellikle bisikletin çok rahatlattığını söylemem gerekiyor. Genel anlamda bunlar seni kısa vadede ateşleyecek toparlayacak şeyler.
Uzun vadeye gelecek olursak:
- kim olduğunu,
- varoluş amacını,
- neyi, ne için yaptığını,
- gittiğin yolu
..
bir liste halinde, yazarak, üzerine düşünerek zaman harcarsan biraz daha bu ruh halinden çıkarsın. Yazmak çok önemli. Daraldığın zamanlar da hemen yazmaya başla. Bunun sebebi, yazmanın seni yavaşlatıp düşüncelerini süzgeçten geçirmeni sağlamasıdır. Aklımızdan geçen çoğu düşünce, genelde beynimizin abartmaları sonucu karşımıza çıkar. Beyin çoğu zaman seni olduğundan daha iyi ya da daha aşağıda göstermeye yatkındır.
Son olarak okuduğun kitap türünü değiştirebilirsin. Ancak bunlar gerçekten kısa vadede iyi hissettirir. Uzun vadeli değişim için, gerçekten uzun süren çabalar sonucu ulaşabileceğin şeyleri hedeflemelisin. Bodybuilding merakın varsa bunu sağlar sana.
Dikkat etmeni öneriyorum. Zannımca depresyona doğru ufak ufak gidişler olabilir. Bunu ben de 6-7 aydır yaşıyorum. Ama mücadele ettikçe, keşifler yaptıkça, nedenlere değil; sonuçlara odaklandıkça, bahanelerden kaçınmak için zorladıkça... Bir şeyler değişiyor ufak ufak. Nicesini elde ederiz umarım.